Marile bănci americane, inundate de noi deponenți, în timp ce creditorii mai mici se confruntă cu turbulențe

47

Marile bănci americane sunt inundate de cereri din partea clienților care încearcă să transfere fonduri de la creditori mai mici, în condițiile în care falimentul Silicon Valley Bank are ca rezultat ceea ce directorii spun că este cea mai mare mișcare de depozite din mai mult de un deceniu.

JPMorgan Chase, Citigroup și alte instituții financiare mari încearcă să satisfacă clienții care doresc să mute rapid depozitele, luând măsuri suplimentare pentru a accelera procesul normal de înscriere sau “onboarding”, potrivit mai multor persoane familiarizate cu această chestiune.

Un pachet de măsuri de urgență dezvăluit duminică de guvernul american, inclusiv o nouă facilitate de împrumut a Rezervei Federale pentru bănci, pare să fi trecut primul test major pentru moment, evitând falimentul unei a treia bănci după implozia SVB și Signature Bank.

Cu toate acestea, deponenții încearcă în continuare să mute soldurile în bănci mai mari, cum ar fi JPMorgan, Citi și Bank of America, precum și în fonduri de piață monetară, au declarat oamenii. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când soldurile depășesc pragul de 250.000 de dolari care este garantat de asigurarea federală.

Transferurile de depozite de la SVB și de la alți creditori regionali către băncile mari s-au intensificat săptămâna trecută și au continuat luni, au spus oamenii. “Apelurile au sosit astăzi ca avioanele stivuite într-o zi cu zăpadă pe aeroportul O’Hare”, a declarat un bancher senior, referindu-se la centrul aviatic aglomerat din Chicago.

JPMorgan a scurtat timpul de așteptare pentru deschiderea unui cont și accelerează viteza cu care noii clienți corporativi pot accesa fonduri pentru a se asigura că pot plăti personalul la sfârșitul acestei săptămâni, potrivit unei persoane informate în acest sens.

Mai multe bănci au redistribuit angajați la locurile de muncă legate de deschiderile de conturi, au spus persoanele respective.

Banca privată a Citi, care se adresează persoanelor bogate, încearcă să deschidă conturi în termen de o zi de la solicitare, în comparație cu termenul tipic de una până la două săptămâni, au spus unele dintre persoane. De asemenea, creditorul a început să deschidă conturi și să inițieze procedurile de transfer de bani în timp ce noul client este încă supus verificărilor de conformitate.

Executivii spun că merg pe o linie fină, deoarece nu doresc să fie acuzați că exploatează situația. JPMorgan le-a spus bancherilor că nu ar trebui să facă încercări active de a racola clienți de la rivalii mai mici, potrivit unor persoane informate despre discuții.

JPMorgan, Citi și BofA și First Republic au refuzat să comenteze.

“Goliat învinge”, a declarat luni, într-o notă de cercetare, analistul bancar al Wells Fargo, Mike Mayo, care a indicat JPMorgan ca fiind un beneficiar “în aceste vremuri mai puțin sigure”.

Acțiunile mai multor bănci regionale din SUA, inclusiv First Republic, cu sediul în San Francisco, și Western Alliance Bank, cu sediul în Phoenix, au închis luni în scădere bruscă, în ciuda promisiunii președintelui american Joe Biden de a asigura investitorii că administrația sa va face “tot ce este necesar” pentru a proteja deponenții. Prețurile acțiunilor multor astfel de bănci și-au revenit parțial în tranzacțiile de după orele de tranzacționare.

Marii administratori de active au raportat, de asemenea, un aflux de numerar retras de la creditori, după câteva zile anevoioase pentru deponenții bancari.

“Fluxurile din întreaga industrie au fost dinspre bănci și în fondurile de piață monetară”, a declarat o persoană familiarizată cu operațiunile unui mare manager de active din SUA. Fondurile de pe piața monetară sunt supravegheate mai strict decât au fost în perioada premergătoare crizei din 2008, când unele au necesitat intervenția guvernului.

Pentru unii deponenți, eșecul SVB a evidențiat riscul de a avea toate lichiditățile la o singură bancă. Înainte ca autoritățile de reglementare să intervină cu promisiunea de a garanta toate depozitele duminică, mulți dintre clienții corporativi ai SVB din industria tehnologiei și a științelor vieții au fost îngrijorați că nu vor putea plăti personalul sau furnizorii.

“Clienții sunt ca … ‘Mi-am învățat lecția, nu-mi diversific doar portofoliul, vreau să-mi diversific banca'”, a declarat un bancher privat de la o firmă mare.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online