Megamergerul juridic ar fi mai mult o îmbulzeală decât o îmbrățișare

22

Fuziunile marilor firme de avocatură par de obicei de rău augur. În ciuda declarațiilor de speranță, sentimentul poate fi că niciuna dintre părți nu dorește cu adevărat să fie acolo.

Shearman & Sterling din SUA și Allen & Overy, o firmă britanică din “Cercul magic”, intenționează să se combine, creând una dintre cele mai mari afaceri juridice din lume. Aceasta ar avea venituri anuale de peste 3 miliarde de dolari, pe baza rezultatelor din 2022.

Oricât de formidabil ar suna acest lucru, rivalii își vor aminti că legăturile dintre firmele de avocatură reflectă adesea un anumit nivel de disperare.

În 2022, veniturile la Shearman au scăzut cu 10% la 900 milioane de dolari, în timp ce profiturile nete au scăzut cu aproximativ o treime, potrivit cifrelor compilate de revista American Lawyer.

Alte firme de avocatură și unități de servicii profesionale au înregistrat scăderi similare din cauza unei scăderi a fuziunilor și achizițiilor după un record 2021. disponibilizările din acest an s-au răspândit în practicile juridice, firmele de contabilitate și băncile de investiții.

Inteligența artificială și învățarea mașinilor, care evoluează rapid, ar putea schimba modul în care avocații își exercită meseria sau chiar să reducă necesitatea lor.

Cachet Shearman a fost alunecat de ani de zile. Firma a fost în mod istoric un consilier cheie al marilor bănci de pe Wall Street, cum ar fi Merrill Lynch. Dar criza financiară a redus rolul titularilor. Firmele de capital privat au devenit din ce în ce mai centrale în intermedierea financiară, Shearman și alți piloni juridici au avut dificultăți în a se adapta.

Firmele de avocatură sunt rareori agile. Partenerii exacți primesc compensații fixe grele, inclusiv pensii generoase. Shearman a fost mult timp în căutarea unui pretendent, purtând recent discuții cu firme de avocatură anglo-americane precum Hogan Lovells.

A&O speră că Shearman poate fi un cap de pod pe piața juridică profitabilă din SUA. Argumentul ar fi că afacerea combinată ar putea funcționa fără probleme în întreaga lume pentru clienții multinaționali.

Cu toate acestea, firmele de avocatură preferă, de obicei, să se dezvolte prin preluarea, în funcție de necesități, a unor echipe mici cu practici specifice. Integrarea unor firme întregi este adesea dezordonată. Cei mai buni avocați pot alege pur și simplu să se mute în altă parte pentru a evita consecințele ciocnirii a două organizații și culturi disparate.

Partenerii fiecărei firme trebuie acum să aprobe tranzacția. Pericolele unui astfel de proces decizional colectiv au fost evidențiate recent, când partenerii EY au blocat planurile de a diviza auditul și consultanța.

Dar Shearman și A&O s-ar putea să aibă atât de multă nevoie una de cealaltă încât să fie nevoite să meargă mai departe. A face ca mariajul lor să funcționeze poate fi prețul pentru a rămâne relevanți pentru ambele grupuri de parteneri.

Lex recomandă buletinul informativ Due Diligence al FT, o informare curatorială despre lumea fuziunilor și achizițiilor. Faceți clic aici pentru a vă înscrie.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online