Michael Steel, șeful Moody’s RMS: Asigurătorii trebuie să “intensifice” acoperirea împotriva catastrofelor

36

Industria asigurărilor trebuie să reziste tentației de a “renunța la joc” și de a se retrage din zonele afectate de fenomene meteorologice extreme, într-o mișcare care ar lăsa guvernele să plătească factura pentru dezastre, potrivit uneia dintre cele mai mari companii de modelare a riscurilor.

Severitatea și frecvența tot mai mare a furtunilor, incendiilor și inundațiilor în unele părți ale lumii a dus la etichetarea unor locuri predispuse la dezastre ca fiind “neasigurabile”, forțând guvernele să suporte o parte din povara financiară pe care o aduce vremea tot mai distructivă.

“Industria asigurărilor trebuie să facă un pas înainte … și să ne jucăm rolul în conceperea unui sistem de asigurări care să funcționeze pentru aceste situații particulare”, a declarat Michael Steel, șeful Moody’s RMS, care furnizează modele pentru a-i ajuta pe asigurători să-și evalueze pierderile potențiale în urma catastrofelor naturale.

“Este prea pesimist să renunțăm la joc și să spunem că este prea dificil să asigurăm (aceste zone)”, a spus Steel. “Ar fi o situație foarte tristă dacă, de fapt, ne-am arunca cu toții mâinile în sus și am spune că vom lăsa statul să se ocupe de asta.”

Evaluarea vine pe măsură ce se intensifică dezbaterea în cadrul industriei cu privire la modul în care se poate oferi asigurare în părți ale lumii supuse unor fenomene meteorologice extreme, inclusiv Florida, California și Australia.

Guvernele au intervenit deja pentru a împărți riscul financiar al vremii sălbatice prin scheme precum fondul de reasigurare a ciclonilor din Australia și asigurătorii de stat de ultimă instanță, cum ar fi Citizens din Florida.

Moody’s RMS, o filială a grupului de gestionare a riscurilor Moody’s, cotat la New York, are 1.300 de angajați în întreaga lume. A fost înființată în 1989 ca o consecință a unui proiect finanțat de un asigurător de la Universitatea Stanford, Insurance and Investment Risk Assessment System.

Steel a evidențiat rolul reasigurătorilor, care împart lovitura financiară cu asigurătorii și care au suferit ani de zile pierderi mari din reasigurarea împotriva catastrofelor imobiliare. Ca urmare, aceștia au încercat să își limiteze expunerea, cerând prețuri mai mari și ca asigurătorii să rețină mai mult risc.

O combinație de analize mai bune, noi forme de prevenire a pierderilor și prețuri mai mari ar trebui să încurajeze reasigurătorii să își asume mai multe riscuri, dar va fi nevoie de “un ciclu pentru a putea dovedi acest lucru”, a declarat Steel, care și-a început cariera ca broker de reasigurare.

În ultimii ani, cererile de despăgubire legate de catastrofele naturale au depășit în mod constant așteptările, ceea ce a dus la critici privind subestimarea efectului schimbărilor climatice.

Asigurătorii atribuie în mod privat o parte din vină modelelor în sine, care au fost adoptate pe scară largă de la uraganul Andrew, un puternic uragan de categoria 5 din Atlantic care a lovit Bahamas, Florida și Louisiana în 1992 și a provocat pagube semnificative.

Modelele de predicție, spun asigurătorii, nu țin pasul cu accelerarea frecvenței și severității fenomenelor meteorologice extreme cauzate de încălzirea globală.

 

Michael Steel, șeful Moody’s RMS: “Este prea pesimist să renunțăm la joc și să spunem că este prea dificil să asigurăm (aceste zone)” © RMS

Steel a declarat că a respins “în linii mari” astfel de critici, spunând că cercetările firmei au constatat că pierderile de asigurare care au depășit așteptările au fost explicate de factori precum informațiile neactualizate privind valorile proprietăților.

Dar firma “învață în mod constant”, a adăugat el, și a creat un instrument care permite asigurătorilor să vadă cum ar fi afectat portofoliul lor în diferite scenarii climatice.

“Nu este ca și cum am sta aici spunând că înțelegem pe deplin impactul pe care îl vor avea schimbările climatice … dar suntem cel mai bine plasați pentru a putea folosi arsenalul de instrumente pe care îl avem … pentru a putea ajuta industria să înțeleagă impactul acestor schimbări”, a spus el.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online