Microsoft plănuiește un magazin de jocuri mobile pentru a rivaliza cu Apple și Google

38

Microsoft se pregătește să lanseze un nou magazin de aplicații pentru jocuri pe iPhone și smartphone-uri Android chiar de anul viitor, dacă achiziția sa de 75 de miliarde de dolari a Activision Blizzard este aprobată de autoritățile de reglementare, potrivit șefului afacerii sale Xbox.

Noile reguli care impun ca Apple și Google să își deschidă platformele mobile pentru magazinele de aplicații deținute și operate de alte companii sunt așteptate să intre în vigoare începând cu martie 2024, în conformitate cu Legea UE privind piețele digitale.

“Vrem să fim în măsură să oferim Xbox și conținut atât de la noi, cât și de la partenerii noștri terți, pe orice ecran unde cineva ar dori să se joace”, a declarat Phil Spencer, director executiv al Microsoft Gaming, într-un interviu înainte de Conferința anuală a dezvoltatorilor de jocuri din San Francisco din această săptămână.

“Astăzi, nu putem face acest lucru pe dispozitivele mobile, dar vrem să construim spre o lume care credem că va veni în care aceste dispozitive sunt deschise”.

Microsoft se luptă cu autoritățile de reglementare din SUA, Europa și Marea Britanie, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul impact asupra concurenței din partea proprietarului consolei Xbox care cumpără dezvoltatorul Call of Duty, una dintre cele mai populare francize de jocuri din lume. Producătorul PlayStation, Sony, a fost un oponent vocal al acestei tranzacții.

Cu toate acestea, Spencer susține că afacerea poate stimula concurența în ceea ce el a numit “cea mai mare platformă pe care se joacă oamenii” – smartphone-urile – unde Apple și Google operează în prezent ceea ce unele autorități antitrust au numit un “duopol” asupra distribuției de jocuri și alte aplicații.

“Legea privind piețele digitale care va veni – acestea sunt genul de lucruri pe care le planificăm”, a spus el. “Cred că este o oportunitate uriașă”.

În cadrul DMA, se așteaptă ca UE să desemneze Apple și Google drept “gatekeepers”, cerându-le să schimbe regulile care guvernează modul în care aplicațiile sunt distribuite pe iPhone și dispozitive Android. Cu toate acestea, companiile Big Tech ar putea face apel la desemnare, amânând aplicarea după termenul limită din martie anul viitor.

Deși a recunoscut că este greu de prezis exact când Microsoft va putea să își lanseze propriul magazin, Spencer a declarat că ar fi “destul de banal” pentru Microsoft să își adapteze aplicațiile Xbox și Game Pass pentru a vinde jocuri și abonamente pe dispozitive mobile. Lipsa actuală a Microsoft în ceea ce privește jocurile pentru dispozitive mobile a fost o “gaură evidentă în capacitatea noastră” pe care avea nevoie ca Activision Blizzard să o umple, a adăugat el.

Titluri de succes, cum ar fi Call of Duty Mobile, Diablo Immortal și Candy Crush Saga, precum și altele aflate în curs de dezvoltare, ar fi “extrem de importante” pentru a atrage jucătorii de pe piețele Apple și Google către un magazin mobil Xbox, a spus el.

Microsoft și Apple s-au luptat de ani de zile cu privire la modul în care serviciul de jocuri bazat pe cloud al gigantului software, care face parte din Xbox Game Pass, funcționează pe iPhone-uri.

Microsoft a susținut că regulile App Store de la Apple îi restricționează capacitatea de a oferi jocuri în cloud printr-o singură aplicație care rulează nativ pe iPhone, forțând utilizatorii să acceseze serviciul prin intermediul unui browser web, ceea ce duce la o performanță mai scăzută.

Apple a negat că blochează aplicațiile de cloud gaming, dar regulile App Store impun furnizorilor să listeze fiecare joc în App Store în mod individual. Similar restricțiilor impuse aplicației pentru ereader Kindle de la Amazon, Apple nu permite ca jocurile individuale să fie achiziționate de la un magazin din cadrul aplicațiilor native.

Autoritatea pentru concurență și piețe din Marea Britanie a anunțat în noiembrie că investighează poziția Apple privind jocurile în cloud, în urma studiului său de piață privind ecosistemul mobil.

Dar CMA se dovedește a fi, de asemenea, un obstacol semnificativ în calea finalizării de către Microsoft a achiziției Activision Blizzard, după ce agenția a declarat luna trecută că tranzacția a ridicat multiple probleme de concurență care ar putea fi rezolvate numai printr-o divizare a francizei sale de succes Call of Duty.

Microsoft a argumentat că cesionarea Call of Duty ar submina rațiunea sa pentru tranzacție, care a fost anunțată pentru prima dată în ianuarie anul trecut. Încearcă să convingă CMA că măsurile corective comportamentale propuse, cum ar fi angajamentele de a licenția Call of Duty pentru consolele rivale și serviciile cloud, cum ar fi acordurile sale recente cu Nintendo și Nvidia, ar satisface preocupările sale.

La Bruxelles, Microsoft și-a luat “angajamente obligatorii” față de Comisia Europeană de a pune conținutul Activision Blizzard la dispoziția furnizorilor rivali de jocuri în cloud, ca parte a unei înțelegeri pentru a liniști preocupările legate de concurență cu autoritățile de reglementare din UE, au declarat persoane cu cunoștințe directe despre discuții.

Concesiile au fost un semn că autoritățile de reglementare de la Bruxelles au renunțat la preocupările cheie pentru a-și restrânge investigația privind jocurile în cloud, au spus aceste persoane.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online