Miliardarii chinezi plătesc prețul represiunii Covidiei lui Xi Jinping

50

Populația de super-bogați din China a scăzut cu peste 14 la sută anul trecut, deoarece politica zero-Covid a președintelui Xi Jinping, represiunile de reglementare și prăbușirea proprietății și-au pus amprenta asupra marilor averi ale națiunii.

Numărul de miliardari din China a scăzut cu 164 la 969, comparativ cu o scădere de 25 la 691 în SUA, potrivit listei 2023 M3M Hurun Global Rich List, după ce deprecierea monedelor și scăderea acțiunilor au lovit bogații din întreaga lume.

“Anul trecut a fost tumultuos pentru crearea de avere”, se arată în raport. În timp ce China a fost în continuare “capitala mondială a miliardarilor”, averea totală a celor mai bogați din țară a scăzut cu 15 la sută.

Economia Chinei a crescut anul trecut cu doar 3 la sută, în timp ce Xi a închis granițele și a blocat orașele într-o încercare în cele din urmă inutilă de a ține la distanță varianta Omicron.

Piața bursieră Shenzhen din sudul Chinei a încheiat anul cu o scădere de 17%, iar renminbi s-a depreciat cu 6% față de dolar.

Unele fețe vechi, cum ar fi antreprenorul de internet Jack Ma, care în urmă cu trei ani era cel mai bogat om din China, a căzut și mai jos în clasament, abia intrând în top 10 al celor mai bogați oameni din țară.

Ma și-a petrecut o mare parte din ultimul an în Japonia, după ce el și alți magnați din domeniul comerțului electronic au fost vizați de autoritățile de reglementare, în timp ce Beijingul a încercat să își întărească controlul asupra datelor și a sistemului financiar.

Magnații din domeniul imobiliar au suferit, de asemenea, pierderi dramatice în urma unei campanii guvernamentale de reducere a efectului de levier în acest sector, care a declanșat o prăbușire a prețurilor proprietăților.

Mulți dintre bogații țării au început să mute banii în paradisuri precum Singapore, după ce Xi a început să urmărească o politică de “prosperitate comună” care vizează reducerea inegalității sociale.

Dar chiar și cu scăderea numărului de super-bogați din China, țara a rămas “numărul 1 absolut” în lume în ceea ce privește miliardarii, potrivit raportului, condus de capitala Beijing, unde locuiesc Xi și mulți alți lideri ai partidului comunist.

Beijingul a avut cei mai mulți miliardari dintre toate orașele din lume – 109, față de 105 în New York și 103 în Shanghai. Londra s-a clasat pe locul cinci, după capitala tehnologică din sudul Chinei, Shenzhen.

Asia, cu 57% din populația lumii, deținea 49% din miliardarii lumii și 39% din bogăția sa, în timp ce America de Nord și Europa împreună aveau 15% din populația lumii, 46% din miliardarii săi și 57% din bogăția totală.

India a avut al treilea cel mai mare număr de miliardari, cu 187, în timp ce Germania a depășit Marea Britanie pe locul patru, cu 144, față de 134. Numărul total de miliardari din Rusia a scăzut cu doi, ajungând la 70, lăsând-o pe locul opt, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse după invazia Moscovei în Ucraina.

În ciuda numărului mare de miliardari din China, niciunul dintre ei nu s-a clasat în topul primilor 10 bogați la nivel mondial din raport, care a fost condus de Bernard Arnault de la LVMH, cu 202 miliarde de dolari, urmat de Elon Musk, cu 157 miliarde de dolari. Singurul miliardar asiatic din top 10 a fost Mukesh Ambani, magnatul indian al petrolului, petrochimiei, telecomunicațiilor și comerțului cu amănuntul, cu 82 de miliarde de dolari.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online