Ministerul britanic al Apărării va primi 6 miliarde de lire sterline în plus în următorii cinci ani

25

Ministerul britanic al Apărării va primi un plus de 6 miliarde de lire sterline în următorii cinci ani, în plus față de cele 5 miliarde de lire sterline pe care premierul Rishi Sunak le promisese deja pentru acest an și 2024, a anunțat cancelarul în buget.

Creșterea totală de 11 miliarde de lire sterline a cheltuielilor pentru apărare până la 2028 este pentru a “îmbunătăți rezistența și pregătirea forțelor țării”, a declarat miercuri Jeremy Hunt în Camera Comunelor.

Sunak, care a urmărit duminică creșterea cu 5 miliarde de lire sterline a cheltuielilor militare, a declarat atunci că banii suplimentari ar crește cheltuielile de apărare britanice la 2,25% din produsul intern brut în acest an și anul viitor, de la aproximativ 2% acum.

Bugetul este primul anunț despre ceea ce se va întâmpla cu cheltuielile militare după 2024.

“În esență, (anunțul de astăzi) înseamnă că nu va exista un efect de prăpastie și că banii suplimentari pentru următorii doi ani vor fi devenit baza de referință pentru anii următori”, a declarat Malcolm Chalmers, expert în politica de apărare și cheltuielile britanice de la Royal United Services Institute.

“Cu toate acestea, dacă acest lucru este tot ceea ce MoD primește în acești trei ani, cheltuielile abia vor ține pasul cu creșterea PIB-ului”, a adăugat el.

Hunt a reiterat “aspirația” Marii Britanii de a cheltui 2,5% din PIB pentru apărare, dar numai “în măsura în care circumstanțele fiscale și economice permit”.

De asemenea, el a precizat că banii suplimentari au fost alocați “în urma demersurilor secretarului nostru convingător al apărării”, Ben Wallace.

Cu toate acestea, creșterea totală este mai mică decât cele 11 miliarde de lire sterline repartizate pe doi ani pe care Wallace le-ar fi cerut pentru a reconstrui ceea ce el a numit forțele armate “golite” ale Marii Britanii și pentru a compensa inflația ridicată, care a erodat bugetul militar anual de 54 miliarde de lire sterline al Regatului Unit.

În esență, Wallace va primi acum banii pe o perioadă de cinci ani în schimb, lăsând comandanții militari britanici în fața unor alegeri financiare dificile.

Ministerul Apărării nu a avut niciun comentariu imediat.

Revizuirea integrată actualizată a politicii de securitate și internaționale a Regatului Unit, care a fost publicată luni, a făcut aluzie la “compromisurile dificile în ceea ce privește prioritățile și structura forțelor” pe care trebuie să le facă forțele armate.

Cu toate acestea, detaliile despre modul în care Marea Britanie își va configura forțele armate pentru a-și respecta bugetul vor fi dezvăluite doar într-un așa-numit document de comandă a apărării, care este așteptat în iunie.

 

“Recunoaștem că datoria noastră este să cheltuim acești bani cu înțelepciune”, a declarat marți amiralul Sir Tony Radakin, șeful forțelor armate, în fața jurnaliștilor. “Vom avea o dezbatere în următoarele două sau trei luni și apoi vom modela acest lucru pentru documentul nostru de comandă a apărării”.

În revizuirea integrată, Sunak a declarat că din cele 5 miliarde de lire sterline suplimentare disponibile pentru apărare în următorii doi ani, 3 miliarde de lire sterline vor fi cheltuite pentru programul de descurajare nucleară și submarinul britanic, iar 2 miliarde de lire sterline pentru stocurile de arme.

Acest lucru se adaugă la 560mn de lire sterline promise la sfârșitul anului trecut pentru a reconstrui stocurile de muniții și un alt 24bn de lire sterline repartizate pe patru ani care a fost finalizat în 2020.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online