Ministrul german va vizita Taiwan, în ciuda eforturilor Berlinului pentru dialog cu Beijingul

23

Taiwanul va găzdui săptămâna viitoare prima sa vizită a unui ministru federal german în 26 de ani, o călătorie care a evidențiat diviziunile la Berlin cu privire la gestionarea relației sale cu China, pe măsură ce tensiunile geopolitice dintre Beijing și Occident cresc.

Bettina Stark-Watzinger, ministrul federal al educației și cercetării, este programată să sosească marți la Taipei pentru o excursie de două zile, potrivit a trei persoane informate cu privire la planuri. Călătoria ei are loc în timp ce ministrul german de externe Annalena Baerbock plănuiește să viziteze Beijingul în aprilie sau mai, a declarat una dintre persoane și o altă persoană familiarizată cu situația.

Călătoria lui Stark-Watzinger, din partidul liberal Liber Democrat (FDP), a generat o discordie puternică în privința politicii Chinei în cadrul guvernului german, unde fricțiunile dintre partidele de coaliție – în primul rând FDP și Verzi – au împiedicat luarea deciziilor cu privire la o serie de probleme.

Baerbock, un verde, a adoptat în mod tradițional o linie mai dură față de China decât cancelarul Olaf Scholz, un social-democrat. Tensiunile legate de această problemă au atins apogeul în ajunul călătoriei lui Scholz la Beijing anul trecut, când Baerbock a insistat că China este din ce în ce mai mult un rival sistemic în vest.

Modul în care Germania, care are una dintre cele mai strânse legături economice ale Europei cu China, își echilibrează relația cu Beijing și angajamentul cu Taipei va avea rezonanță în întreaga UE.

Călătoria planificată a lui Baerbock la Beijing a făcut parte dintr-un efort de a pune relațiile bilaterale pe o cale mai stabilă, pentru a permite țărilor să se concentreze pe probleme majore, în principal economice, de interes reciproc, au spus diplomații germani.

„Pe de o parte, o trimitem (la Beijing) și facem eforturi pentru o nouă rundă de consultări guvernamentale bilaterale care nu au mai avut loc din 2021 din cauza Covid, iar pe de altă parte, un ministru călătorește mai întâi în Taiwan – ce fel de mesaj le trimitem?” a spus un diplomat german.

Bettina Stark-Watzinger © Sean Gallup/Getty Images

China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său și cere țărilor terțe să se abțină de la orice contact cu guvernul națiunii insulare.

Legislatorii și unii oficiali guvernamentali din țările occidentale vizitează totuși frecvent Taiwan. În august, Beijing a organizat jocuri de război fără precedent în Taiwan, ca răspuns la o călătorie a lui Nancy Pelosi, pe atunci președintele Camerei Reprezentanților SUA.

Taipei a înregistrat o creștere bruscă a delegațiilor străine în ultimele șase luni, ca o reacție la răspunsul belicos al Beijingului, unii oficiali încercând în mod explicit să contracareze încercările Chinei de a izola Taiwan.

Dar Germania a evitat mai strict contactul politic cu Taiwan, mai ales că economia sa a devenit din ce în ce mai dependentă de China. Cancelarii și marile delegații corporative au făcut călătorii frecvente pe continent, dar Berlinul a încetat vizitele alternante ale miniștrilor economiei german și taiwanez după una a lui Günter Rexrodt, de la FDP, în 1997.

„Este, desigur, un semnal politic puternic că, după 26 de ani, un ministru al guvernului german vizitează din nou Taiwan”, a declarat Frank Schäffler, parlamentar FDP și vicepreședinte al grupului bilateral de prietenie al parlamentului german cu Taiwan.

„FDP are o tradiție lungă în ceea ce privește sprijinul pentru Taiwan și există multă simpatie pentru Taiwan, deoarece este o democrație”.

Dar Schäffler a adăugat că Berlinul trebuie să fie atent la semnalizarea către Beijing. „Faptul că guvernul dorește și va avea relații economice rezonabile cu China este de necontestat. China este o putere economică mult prea importantă pentru a avea îndoieli în acest sens și de aceea trebuie să fim atenți.”

Potrivit unor persoane familiarizate cu pregătirile pentru vizita lui Stark-Watzinger, Berlinul a respins propunerea Taipei de a se întâlni cu Joseph Wu, ministrul de externe al Taiwanului, care primește cei mai mulți oficiali guvernamentali străini în vizită.

Conform politicii Berlinului „o singură China”, astfel de schimburi trebuie limitate la nivelul miniștrilor de specialitate, sub birourile de stat relevante pentru problemele de suveranitate, care includ cancelarul și miniștrii de externe, apărării și interne.

„Nu vom politiza această vizită”, a spus un diplomat german. „Toate întâlnirile ei se vor concentra strict pe nivelul și natura dialogului miniștrilor de specialitate”.

Thorsten Benner, directorul Global Public Policy Institute, un think-tank din Berlin, a declarat că vizita nu ar trebui să perturbe grav relațiile Germaniei cu China.

„Dacă Beijingul alege să devină balistic în fața vizitei lui Stark-Watzinger, aceasta este alegerea lor”, a spus el.

„Atâta timp cât (ea) își păstrează un profil destul de scăzut. . . Nu cred că nimeni din guvern, inclusiv cancelarul, ar considera pe altcineva în afară de Beijing responsabil pentru deteriorarea relației în urma vizitei sale.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online