Nici un răgaz pentru milioanele de oameni care se confruntă cu creșteri de taxe

32

Cancelarul Jeremy Hunt a anunțat o serie de reforme bugetare în beneficiul celor care economisesc pensii cu venituri mai mari, dar a lăsat neatinse creșterile de impozite care vor avea un impact asupra a milioane de lucrători, în condițiile în care creșterile de prețuri din Marea Britanie persistă.

În modificările anunțate în noiembrie, pragurile și deducerile privind impozitul pe venit, asigurarea națională și impozitul pe moștenire au fost înghețate până în 2028, iar deducerile neimpozabile pentru câștigurile de capital și dividendele vor fi înjumătățite luna viitoare și din nou anul următor.

Documentele guvernamentale au arătat că aceste decizii privind impozitele personale vor ridica chiar mai mult decât s-a estimat în noiembrie, consecința “antrenării fiscale” trăgând mai mulți britanici în intervale de impozitare mai mari.

Pragurile pentru impozitul pe venit au fost înghețate de la 2021 și vor rămâne înghețate în ciuda faptului că încasările din impozitul pe venit autoevaluat au sărit cu o treime de la an la an în ianuarie la 21,9 miliarde de lire sterline, stimulate de inflație și de numărul mare de locuri de muncă.

Compensând parțial relaxarea regulilor privind pensiile, pragul la care cei cu cele mai mari venituri plătesc rata 45p a impozitului pe venit va scădea de la 150.000 de lire sterline la 125.140 de lire sterline din aprilie 2023.

Previziunile Biroului pentru Responsabilitate Bugetară estimează că acest lucru va ridica 3,8 miliarde de lire sterline cumulativ în următorii cinci ani, în creștere față de o estimare anterioară din noiembrie de 3,6 miliarde de lire sterline.

“În cadrul acestei modificări, cele 629.000 de persoane care se află deja în tranșa de rate mai mari vor plăti cu puțin sub 1.250 de lire sterline mai mult la impozit”, a declarat Shaun Moore, expert în planificare fiscală și financiară la Quilter.

Cei care câștigă între 100.000 și 125.140 de lire sterline vor continua să plătească o rată marginală de impozitare de 60%, deoarece alocația personală se reduce.

Investitorii se pregătesc, de asemenea, pentru ca alocația scutită de impozit pe câștigurile de capital de 12 570 de lire sterline să scadă la 6 000 de lire sterline luna viitoare, o mișcare care va atrage un număr suplimentar de contribuabili 250 000 în plasa CGT, potrivit Chartered Institute of Taxation. Alocația va fi apoi redusă din nou în 2024 la 3.000 de lire sterline.

Reducerea scutirii înseamnă că, începând cu aprilie 2024, cei care sunt supuși CGT vor plăti cu până la 2.604 lire sterline mai mult decât în prezent, potrivit lui Nimesh Shah, director executiv la firma de consultanță fiscală Blick Rothenberg.

Reducerea indemnizației fără CGT este pregătită să ridice o sumă cumulată de 1,84 miliarde de lire sterline până la 2027-28, în creștere față de o prognoză anterioară de 1,6 miliarde de lire sterline.

Cei care primesc venituri prin intermediul dividendelor – inclusiv proprietarii de mici afaceri și antreprenorii, precum și investitorii – vor vedea și ei reducerea alocației scutite de impozit. Alocația pentru dividende scade de la 2.000 de lire sterline la 1.000 de lire sterline în noul an fiscal, apoi la 500 de lire sterline din aprilie 2024.

Reducerea deducerii impozitului pe dividende la 1.000 de lire sterline va costa un contribuabil cu rata de bază 87,50 lire sterline, un contribuabil cu rată mai mare 337,50 lire sterline și un contribuabil cu rată suplimentară 393,50 lire sterline anul viitor. Înjumătățirea ei din nou din aprilie 2024 înseamnă că va scădea la o zecime din alocația de 5.000 de lire sterline de la introducerea ei în 2016.

Se preconizează că tăierea deducerii impozitului pe dividende va strânge 3,08 miliarde de lire sterline în cei cinci ani până în 2027-28.

Pragul impozitului pe moștenire, care a fost la 325.000 de lire sterline din 2009, va fi, de asemenea, menținut la acest nivel până în 2028. Încasările fiscale din impozitul pe moștenire au crescut de la 2,3 miliarde de lire sterline în 2009 la 6 miliarde de lire sterline în 2021, deoarece prețurile proprietăților au crescut vertiginos, în timp ce pragul a rămas același.

Dar, deoarece pensiile sunt în mod normal în afara domeniului de aplicare a impozitului pe succesiune, eliminarea indemnizației pe viață va crește semnificativ suma care poate fi transmisă prin intermediul pensiilor fără taxe fiscale suplimentare.

“Vom vedea din ce în ce mai mulți oameni care folosesc pensiile pentru planificarea impozitului pe moștenire și, la pensie, vor lua bani din Isas și alte investiții care sunt supuse impozitului pe moștenire înainte de a-și accesa pensiile”, a declarat Sean McCann, planificator financiar autorizat la NFU Mutual.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online