Northvolt: ambiția producătorului de baterii pentru volting are nevoie de un sprijin important

23

Suedia produce multă energie datorită muzicii sale house. Producătorul de baterii Northvolt, cu sediul la Stockholm, speră să își aducă propria contribuție în calitate de campion regional al Europei în ceea ce privește producția de baterii pentru vehicule electrice. Acesta caută o finanțare de 5 miliarde de dolari.

Nu există nicio îndoială cu privire la ambiția lui Northvolt. A produs primele baterii abia la sfârșitul anului 2021. Cel puțin este încă în afaceri, spre deosebire de rivalul britanic iluzoriu Britishvolt, care s-a prăbușit în ianuarie.

La fel ca electronii, cererea de baterii EV se mișcă rapid. În urmă cu trei ani, vânzările lunare de baterii la nivel mondial erau în medie de 8-10 GWh. În ultimul an, această cifră a crescut spre 30 GWh și s-ar putea dubla cu ușurință în câțiva ani. Northvolt își propune să ajungă la o producție de 60 GWh (aproximativ 800.000 de baterii) până în 2026, apoi la 250 GWh.

Nu e de mirare că are nevoie de bani. Northvolt a blocat acorduri de vânzare de aproximativ 55 milioane de dolari cu partenerii BMW, Volkswagen, Volvo Cars și camioanele Scania. Afacerea intenționează să construiască patru gigafabrici, fiecare producând aproximativ 60GWh pe an. Prima sa fabrică, situată la Cercul Polar, produce deja baterii care utilizează surse regenerabile de energie.

Alte fabrici urmează să fie construite în Polonia și Suedia. O alta ar putea merge în Germania sau, eventual, în SUA. Subvențiile de acolo valorează până la 35 de dolari pe kilowatt oră, potrivit Bernstein Research, aproximativ un sfert din costurile actuale ale bateriilor.

O listare a acțiunilor este așteptată la un moment dat anul viitor. Cât ar putea valora producătorul de baterii? Profiturile sunt la ani distanță. Prețurile actuale pentru bateriile sale de înaltă performanță, cu densitate de energie din nichel mangan și cobalt (NMC) sunt de aproximativ 125 de dolari pe kilowatt oră, spune Rystad Energy. Producând 60GWh, Northvolt ar putea genera venituri anuale de aproximativ 7,5 miliarde de dolari. La un profit de aproximativ de două ori mai mare decât cel pe care îl primește CATL din China, Northvolt ar valora mai mult de 15 miliarde de dolari.

Northvolt este o companie tânără și grăbită. Acționarii din industriile mature vor sta la acest dans. Dar investitorii cu mișcări rapide proprii vor aprecia potențialul producătorilor locali de baterii pe un continent bine dotat cu producători de automobile.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online