Noua Zeelandă va lansa primele reguli mondiale privind schimbările climatice

57

Noua Zeelandă va deveni prima țară din lume care va introduce o lege care le va obliga pe firmele sale financiare să raporteze efectele schimbărilor climatice.

Țara vrea să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 și spune că sectorul financiar trebuie să-și joace rolul.

Băncile, asigurătorii și administratorii de fonduri pot face acest lucru cunoscând efectul investițiilor lor asupra mediului, spune ministrul Schimbărilor Climatice, James Shaw.

Se așteaptă ca legislația să primească prima citire săptămâna aceasta.
“Această lege va aduce riscurile climatice și reziliența în centrul procesului decizional financiar și de afaceri”, a spus dl Shaw.

Aproximativ 200 dintre cele mai mari companii din țară și mai multe firme străine care dețin active de peste 1 miliarde de dolari SUA (703 milioane de dolari, 511 milioane de dolari SUA) vor intra sub incidența legislației.

„A deveni prima țară din lume care introduce o lege ca aceasta înseamnă că avem ocazia de a ne arăta conducerea reală și de a deschide calea către alte țări pentru a face obligatorii dezvăluirile legate de climă”, a declarat ministrul comerțului și consumatorilor din Noua Zeelandă, David Clark.

Legea va obliga firmele financiare să evalueze nu numai propriile investiții, ci și să evalueze companiile cărora le împrumută bani, în ceea ce privește impactul lor asupra mediului.

“În timp ce unele companii au început să publice rapoarte despre modul în care schimbările climatice le pot afecta afacerile, strategiile și poziția financiară, mai este încă un drum lung de parcurs”, a adăugat dl Clark.
Odată adoptată legea, companiile vor trebui să înceapă raportarea impactului schimbărilor climatice în 2023.

Băncile au fost supuse unei presiuni crescânde pentru a intensifica eforturile de a ajuta la combaterea schimbărilor climatice.

Investiți în natură
Săptămâna trecută, ducele de Cambridge a cerut băncilor să „investească în natură” pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice globale.

Vorbind la o întâlnire a FMI și a Băncii Mondiale, prințul William a spus că protejarea naturii continuă să joace doar un rol mic în combaterea încălzirii globale.

“Trebuie să investim în natură, prin reîmpădurire, agricultură durabilă și sprijinirea oceanelor sănătoase … pentru că acest lucru este unul dintre cele mai eficiente și mai eficiente moduri de abordare a schimbărilor climatice”, a spus el.

În SUA, peste 300 de companii și investitori, inclusiv gigantul tehnologic Apple, au cerut administrației Biden să stabilească marți un obiectiv ambițios privind schimbările climatice.

Acest lucru ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră din SUA cu cel puțin 50% sub nivelurile din 2005 până în 2030. Acest obiectiv este aproape dublul angajamentului anterior al Americii privind reducerea emisiilor.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online