Novartis renunță la un studiu de medicamente, o lovitură pentru ambițiile britanice în domeniul științelor vieții

78

Un grup farmaceutic elvețian a renunțat la planurile de a efectua un studiu important de medicamente în Marea Britanie, dăunând eforturilor guvernului de a prezenta țara ca o destinație atractivă pentru investiții în științele vieții după Brexit.

În urmă cu trei ani, decizia Novartis de a colabora cu NHS pentru a implementa inclisiran, un medicament injectabil de două ori pe an pentru scăderea colesterolului, a fost anunțată cu fanfară, după ce a fost criticată absorbția lentă a medicamentelor inovatoare în Marea Britanie în comparație cu colegii săi.

Matt Hancock, secretarul de stat pentru sănătate la acea vreme, a descris-o ca fiind “un vot puternic de încredere în sectorul nostru de vârf la nivel mondial al științelor vieții”.

Dar a șasea cea mai mare companie farmaceutică în funcție de vânzările globale în 2022 a renunțat la ideea unui studiu pivotal care să implice 40.000 de pacienți din Marea Britanie, “după o evaluare atentă a mai multor factori care determină deciziile de investiții în activitățile de cercetare și dezvoltare și planurile pentru inclisiran în Marea Britanie”.

O lansare inițială prin intermediul medicilor de familie a avut ca rezultat o absorbție scăzută, ceea ce a determinat Novartis să se regândească, au declarat persoane familiare cu decizia. În prezent, aceasta va efectua ea însăși un studiu similar în întreaga lume.

Sir Martin Landray, profesor de medicină și epidemiologie la Universitatea din Oxford, a cărui echipă trebuia să conducă studiul, a declarat că decizia Novartis a fost o “dezamăgire imensă”.

“Nu este o reclamă grozavă pentru ambițiile britanice în domeniul științelor vieții și este determinată nu de o slăbiciune a sistemului de științe ale vieții, ci de un eșec de implementare”, a spus el.

Novartis a declarat că parteneriatul său “de pionierat” cu NHS England – care are ca scop identificarea pacienților din întreaga populație cu boli cardiovasculare care ar putea beneficia de tratament – va continua, împreună cu un efort de îmbunătățire a proceselor de producție.

Grupul a adăugat că a existat deja “o absorbție semnificativ mai rapidă a inclisiranului de către pacienți în Marea Britanie în raport cu lansarea altor terapii de gestionare a lipidelor utilizate în combinație cu statine”. Cu toate acestea, a recunoscut că au fost întâmpinate provocări în perioada de vârf a pandemiei.

Medicamentul a fost recomandat de către Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire, care evaluează raportul cost-eficiență al medicamentelor.

Dar persoanele apropiate de program au declarat că mulți medici de familie au fost reticenți în a-l prescrie, considerând că implementarea ar trebui să fie condusă de medicii din spitale cu mai multă capacitate de a monitoriza efectele secundare.

În decembrie 2021, Colegiul Regal al medicilor de familie și Asociația Medicală Britanică au descurajat în mod oficial medicii de familie să inițieze sau să supravegheze tratamentul. Ei au citat lipsa de date privind siguranța și rezultatele pe termen lung, precum și implicațiile asupra resurselor într-un moment în care medicii de familie se aflau sub o mare presiune.

Michael Mulholland, secretarul onorific al RCGP, a declarat: “În timp ce dorim în mod absolut să facem tot ce putem pentru pacienții noștri care au ridicat lipidele și pentru a reduce riscul cardiovascular, acesta este doar un medicament despre care nu știm suficient de mult”.

Landray a deplâns faptul că pacienții au pierdut echivalentul unui vaccin de două ori pe an pentru bolile de inimă, pe care l-a descris ca fiind o “oportunitate incredibil de puternică”.

“Există un cost de oportunitate uriaș. Oamenii au atacuri de cord care aproape sigur ar fi putut fi evitate dacă ar fi avut inclisiran, care este licențiat, aprobat și, în esență, în stoc”, a spus el.

Un oficial apropiat de program – ale cărui condiții nu au fost niciodată dezvăluite – a declarat că lansarea NHS a fost “un dezastru”. În timp ce serviciul de sănătate a rămas concentrat asupra importanței prevenirii bolilor de inimă, în viitor, unitatea se va concentra probabil pe statine stabilite de mult timp, a sugerat persoana respectivă.

 

John Bell, profesor regius de medicină la Universitatea Oxford, a declarat că eșecurile cu programul inclisiran au fost “rele pentru pacienți, rele pentru Novartis și rele pentru sistemul de sănătate”, dar că NHS ar putea învăța lecții.

Departamentul de Sănătate și Asistență Socială a declarat că NHS England și Novartis “continuă să colaboreze îndeaproape pentru a lansa acest tratament pentru cei care au nevoie de el”. Acesta a adăugat că este “angajat să lucreze cu industria pentru a dezvolta medicamente de ultimă oră”.

NHS England a declarat că “primul său acord de sănătate a populației de acest tip” cu Novartis a rămas în vigoare și a fost “o abordare de pionierat pentru îmbunătățirea tratamentului pentru pacienții eligibili cu boli cardiovasculare din întreaga țară”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online