Nvidia se îndreaptă spre clubul de 1 miliard de dolari

21

Raportul Nvidia privind câștigurile de excepție a pus compania din Silicon Valley pe drumul cel bun pentru a deveni primul producător de cipuri evaluat la mai mult de 1 miliard de dolari, în timp ce cererea în plină expansiune pentru procesoarele sale de inteligență artificială a dus la creșterea acțiunilor de semiconductori joi.

Acțiunile Nvidia au crescut cu 25% în tranzacțiile de dinaintea pieței după ce prognoza sa de vânzări de 11 miliarde de dolari pentru cele trei luni care s-au încheiat în iulie a depășit cu peste 50% estimările anterioare ale Wall Street.

Dacă mișcarea continuă și în orele de tranzacționare obișnuite, Nvidia ar putea adăuga aproape 200 de miliarde de dolari la capitalizarea sa de piață, mai mult decât întreaga valoare a Intel, AMD sau Qualcomm și cea mai mare creștere de o zi pentru o acțiune americană, potrivit cifrelor de la Bloomberg. Creșterea ar plasa-o la 50 de miliarde de dolari de a se alătura Apple, Microsoft, Alphabet și Amazon în grupul de elită al companiilor evaluate la peste 1 mld. dolari.

Alături de Nvidia, furnizorii de cipuri, inclusiv producătorul taiwanez TSMC și producătorul olandez de echipamente ASML, au raportat cele mai mari creșteri, cu 3,5% și, respectiv, 5%.

Rezultatele de miercuri au întărit pretenția Nvidia de a fi singura companie a cărei tehnologie este capabilă să satisfacă cererea din întreaga industrie de a construi AI generativă, sisteme capabile să creeze conținut asemănător cu cel uman. Grupul a subliniat “creșterea exponențială” a cererii de putere de calcul din partea companiilor de cloud și de internet, precum și a industriilor auto, serviciilor financiare, sănătății și telecomunicațiilor.

Produsele, inclusiv cel mai puternic procesor H100 de la Nvidia, au devenit foarte căutate, nu numai de companiile Big Tech, ci și de un nou val de start-up-uri de inteligență artificială, cum ar fi OpenAI și Anthropic, care au strâns miliarde de dolari în fonduri de risc în ultimele luni.

“Vedem în mod evident o creștere uriașă a cererii de inteligență artificială, iar Nvidia se află în prima linie a acesteia”, a declarat Geoff Blaber, director executiv al CCS Insight, o companie de consultanță în domeniul tehnologiei, descriind cipurile sale și instrumentele software aliate ca fiind “târnăcoapele și lopețile” unei “schimbări generaționale în domeniul inteligenței artificiale”. “Sunt fără îndoială în pole position, deoarece oferă un lanț de instrumente foarte cuprinzător pe care nicio altă companie nu este capabilă să îl ofere în prezent”.

AMD, care, la fel ca Nvidia, produce cipurile specializate cele mai potrivite pentru a antrena seturi vaste de date pentru AI, a urcat cu 9% în tranzacțiile de dinaintea pieței, în timp ce Micron, furnizorul american de cipuri de memorie care se confruntă cu noi restricții comerciale în China pe fondul escaladării tensiunilor cu SUA, a sărit cu 4% înainte de deschidere. Acțiunile Microsoft și Google au crescut și ele.

Mai mulți furnizori americani și japonezi de echipamente pentru producătorii de cipuri au crescut de asemenea. Tokyo Electron a urcat cu 3%, în timp ce Advantest, cu sediul la Tokyo, care produce kituri de testare a semiconductorilor, a crescut cu 16%. În SUA, Applied Materials și Lam Research au fost ușor mai mari în tranzacțiile de dinaintea pieței.

Cu toate acestea, Intel – considerată de investitori ca fiind în urmă în tranziția către IA – a scăzut cu 1 la sută înainte de deschiderea pieței, deoarece investitorii au pariat că IA va accelera o schimbare fundamentală în tehnologia centrelor de date la furnizorii de cloud precum Microsoft, Amazon și Google, împreună cu grupurile de internet, inclusiv Meta.

Chiar și înainte de mișcarea de joi, acțiunile Nvidia s-au dublat în 2023, deoarece îngrijorările de anul trecut cu privire la o încetinire a cheltuielilor în cloud după o cheltuire de tip pandemic de către Big Tech au dat drumul la un entuziasm frenetic pentru o nouă generație de AI, condusă de chatbots precum ChatGPT de la OpenAI și Bard de la Google.

Chiar dacă Amazon, Google, Meta și Microsoft investesc toate în propriile cipuri personalizate pentru AI, analiștii au spus că puține companii ar putea egala avantajul tehnologic al Nvidia.

În ultimii ani, acțiunile Nvidia au crescut și au scăzut odată cu valurile anterioare de hype în jurul criptomonedelor și a generațiilor anterioare de inteligență artificială, cum ar fi conducerea autonomă, care nu au reușit să își îndeplinească promisiunile inițiale.

Dar Jensen Huang, directorul executiv al Nvidia, a declarat în cadrul apelului de miercuri cu analiștii că 15 ani de investiții și extinderea capacității de producție au lăsat Nvidia în locul potrivit la momentul potrivit, când ChatGPT a declanșat un ciclu de investiții și mai mare de către cele mai bogate companii din lume.

“Când a apărut IA generativă I, a declanșat o aplicație ucigașă pentru această platformă de calcul care a fost în pregătire de ceva timp”, a adăugat el.

“Cu AI generativ devenind sarcina de lucru principală a majorității centrelor de date din lume care generează informații, este foarte clar acum că … bugetul unui centru de date se va muta foarte dramatic către calculul accelerat, iar acest lucru se vede acum.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online