O femeie bancher câștigă o plată de 300.000 de lire sterline de la Commerzbank

77

O femeie ofițer de conformitate bancară a primit o compensație de 300.684 de lire sterline după o lungă bătălie în instanță cu fostul ei angajator Commerzbank.

Jagruti Rajput, care a lucrat ca manager senior în cadrul departamentului din Londra, a câștigat anul trecut cazul ei la un tribunal de muncă din Marea Britanie împotriva băncii germane. Acesta i-a dat dreptate în șase dintre plângerile sale – inclusiv una de discriminare din cauza maternității după ce “părți substanțiale” ale rolului său au fost date unei colege atunci când era în concediu de maternitate.

Tribunalul i-a acordat lui Rajput 201.650 de lire sterline pentru pierderea salariului, a bonusurilor și a pensiilor și 25.000 de lire sterline pentru vătămarea sentimentelor. De asemenea, i s-a acordat o dobândă de 60.071 de lire sterline pentru pierderile financiare și 13.962 de lire sterline pentru vătămarea sentimentelor, ceea ce face un total de 300.684 de lire sterline, potrivit unei hotărâri publicate luni.

Decizia a constatat, de asemenea, că Rajput ar fi avut o șansă de 60% de a fi numită la un rol de șef al conformității piețelor la bancă în octombrie 2015 dacă nu ar fi fost supusă unei discriminări ilegale.

Tribunalul a constatat că Commerzbank a discriminat-o în mod direct pe Rajput din cauza sexului său, inclusiv un incident din 2015 în care un coleg de sex masculin a fost tratat ca membru senior al echipei, în ciuda poziției lui Rajput ca șef adjunct al conformității piețelor. De asemenea, tribunalul a constatat că cererea ei pentru postul de șef al departamentului de conformitate a piețelor nu a fost luată în considerare în mod echitabil.

Aceasta a hotărât că, la întoarcerea sa din concediul de maternitate în 2016, Rajput a constatat că elemente “substanțiale” ale postului său fuseseră transferate unui alt coleg și că a fost descurajată să participe la o ședință de evaluare trimestrială în timpul concediului de maternitate “din cauza presupunerilor făcute cu privire la ceea ce ar trebui să facă o femeie în timpul concediului de maternitate”.

Rajput, care s-a alăturat Commerzbank în 2012, a fost concediată în 2020, când Commerzbank și-a vândut afacerea de acțiuni și mărfuri către Société Générale.

Într-o audiere la tribunal în ianuarie pentru a asculta argumentele privind despăgubirea ei, Elaine Banton, avocat pentru Rajput, a declarat că comportamentul Commerzbank a “zdrobit” clientul ei. În declarația de martor a lui Rajput prezentată tribunalului, ofițerul de conformitate a declarat că acest lucru și litigiul care a rezultat “m-a distrus mental”.

Judecătorul de muncă Natasha Joffe a concluzionat în hotărârea de luni că evenimentele “au reprezentat un regres foarte semnificativ pentru reclamantă în cariera sa” și au fost un “prejudiciu foarte semnificativ pentru o femeie recent întoarsă din concediul de maternitate de a descoperi că o mare parte din rolul ei a fost transferată unui angajat mai tânăr și nu i-a fost returnată”.

Cazul are o istorie îndelungată. Rajput a depus pentru prima dată o cerere în 2017 și a câștigat procesul său de angajare împotriva Commerzbank în 2018, dar banca a făcut apoi apel cu succes împotriva unor părți din concluziile inițiale ale tribunalului – deși o parte din cazul ei a fost susținută. Rajput a luptat apoi din nou în acest caz, cu o nouă audiere în mai 2022, iar tribunalul i-a dat dreptate în septembrie 2022 cu privire la trei reclamații de discriminare sexuală și una de hărțuire.

Commerzbank a declarat: “Suntem dezamăgiți de decizia tribunalului privind răspunderea și ne aflăm în primele etape ale unui apel. Banca se străduiește să ofere un mediu de lucru incluziv și nu tolerează niciun fel de discriminare la locul de muncă.”

Avocații lui Rajput au fost contactați pentru comentarii.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online