O firmă americană își propune să reducă investitorii pe piața diamantelor de 1,2 miliarde de dolari

21

O companie de tehnologie cu sediul în New York încearcă să reușească acolo unde mai multe firme au eșuat și să facă piața globală de 1,2 miliarde de dolari a diamantelor mai accesibilă pentru investitorii financiari, prin crearea unui contract futures și a unui fond care urmărește prețul pietrelor.

Diamond Standard încearcă să stabilească echivalentul lingoului de aur pentru piața pietrelor prețioase, care este dominată de casele de bijuterii și care, spre deosebire de aurul, nu este comercializată. Planifică să lanseze un contract futures pentru diamante la Bursa de cereale din Minneapolis (MGEX) până la sfârșitul anului, a declarat directorul executiv Cormac Kinney pentru Financial Times.

În cazul în care va avea succes, aceasta ar deschide calea pentru lansarea unui fond tranzacționat la bursă, susținut de diamante, de îndată ce sfârșitul anului viitor, dacă firma ar fi capabilă să rezolve problemele de lungă durată de fungibilitate și lichiditate care au împiedicat în trecut pietrele prețioase tranzacționând ca și alte mărfuri.

Diamond Standard se confruntă cu o luptă dificilă pentru a transforma diamantele într-o piață tranzacționabilă. Fiecare piatră este unică, în timp ce piețele futures pot dura ani pentru a construi. Proprietarul MGEX, Miami International Holdings, nu a început încă procesul de aprobare cu autoritățile de reglementare a piețelor derivate din SUA pentru a lista contracte futures și opțiuni de diamante.

Multe încercări anterioare de a crea vehicule alternative pentru a investi în piatra prețioasă au eșuat, potrivit analistului din industria diamantelor Edahn Golan.

Fondul specializat de diamante Diamond Circle Capital a fost listat la Londra în 2008 înainte de a-și lichida portofoliul de pietre prețioase cinci ani mai târziu. IndexIQ a depus un prospect pentru a înființa un ETF cu diamante în 2012, dar nu a fost lansat niciodată. Iar bijutierul Harry Winston, deținut de Swatch, avea planuri în același an să înființeze un fond de 250 de milioane de dolari pentru a cumpăra diamante cu bani de la investitori instituționali.

Diamond Standard a lansat o piață de tranzacționare peer-to-peer în septembrie pentru lingouri și monede care conțin grupuri de diamante la fel de valoroase, acoperite într-o placă de rășină plastică. Pe partea de jos trece o napolitană subțire care adăpostește un cip folosit pentru autentificare și tranzacții, care are imprimat un cod QR. Fiecare monedă valorează 5.210 USD, în timp ce fiecare bar valorează 52.100 USD, iar produsele au atras persoane bogate și birouri de familie.

Kinney a spus că lansarea unui contract futures este următorul pas către atragerea de mari manageri de active pentru a cumpăra diamante ca parte a portofoliului lor de investiții.

„Diamantele valorează mai mult decât argintul, platina, paladiul și rodiul la un loc. Este o resursă neglijată pe care investitorii nu o pot atinge, deoarece fiecare diamant este diferit”, a spus el.

Mișcarea vine în timp ce prețurile aurului se apropie de un nivel record, reflectând cererea investitorilor pentru locuri sigure pentru a-și parca numerarul în perioadele de inflație și șocuri pentru sistemul global. Diamantele au avut tendința de a-și menține valoarea în vremuri de criză economică, în timp ce de obicei prezintă o volatilitate scăzută a prețurilor și beneficiază de un vânt din spate al scăderii ofertei miniere.

Cu toate acestea, diamantele se confruntă cu provocarea conform căreia fiecare piatră variază în funcție de așa-numitele patru C – tăietură, culoare, claritate și greutate în carate – ceea ce înseamnă că nu sunt ușor interschimbabile așa cum ar putea fi un baril de petrol și transparența prețurilor este dură.

„Diamantele sunt cu siguranță o categorie foarte atractivă, deoarece au o valoare ridicată în raport cu greutatea, au o volatilitate scăzută și o creștere constantă a prețurilor”, a declarat Olya Linde, partener la practica de energie și resurse naturale a Bain & Company. „Cu toate acestea, există probleme – fungibilitatea și un preț transparent la vedere – care trebuie rezolvate.”

Diamond Standard, care a strâns 45 de milioane de dolari până în prezent, s-a luptat până acum să creeze lichidități cu tranzacții în valoare de doar 900.000 de dolari luna trecută, dar Kinney speră să crească acest lucru odată ce un contract futures este stabilit.

Industria diamantelor nu poate decât să viseze să reproducă chiar și o bucată din succesul industriei aurului. ETF-urile susținute cu aur au explodat în popularitate în urmă cu două decenii și aproximativ 30% din piața metalelor galbene este alocată investitorilor. Creșterea cotei investitorilor de pe piața diamantelor de 1,2 miliarde de dolari de la nivelul actual de 1% la jumătate din nivelul aurului este echivalentă cu 180 de miliarde de dolari și ar duce la creșterea prețurilor diamantelor, potrivit Kinney.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online