Oamenii de știință au rezolvat misterul blestemului mormântului lui Tutankhamon

Foto: turismistoric.ro
45

S-a aflat abia acum care este, de fapt, misterul blestemului mormântului lui Tutankhamon. Un nou documentar spune povestea faraonului al cărui mormânt, la descoperirea sa, a generat o adevărată frenezie în presa mondială.

Astfel, Howard Carter, arheologul britanic, a descoperit mormântul faraonului egiptean la data de 4 noiembrie 1922 și a intrat în camera funerară a lui Tutankhamon împreună cu Lordul Carnarvon în februarie anul următor. Mormântul era încă intact și plin de comori, inclusiv sarcofagul în care se afla Tutankhamon

Cu toate acestea, la șase săptămâni de la inaugurare, Lordul Carnarvon a murit și au urmat o serie de morți misterioase ale unor persoane care fie lucraseră la săpături, fie vizitaseră mormântul, declanșând o serie de articole de ziar care sugerau că acestea ar fi fost, de fapt, victimele unui blestem străvechi.

Ce susține, de fapt, noul documentar?

În prezent, noul documentar, de pe Channel 4, susține că zvonul despre acest b lestem,a fost lansat de Arthur Weigall, un egiptolog devenit reporter, care era supărat că povestea în exclusivitate fusese dată ziarului The Times.

De asemenea, din punct de vedere medical,  documentarul a descoperit că unele dintre decese ar fi putut fi declanșate de bacteriile eliberate din mormânt, afectând persoanele care sufereau deja de afecțiuni pulmonare cronice.

În ziua deschiderii mormântului, Weigall, deja frustrat, l-a auzit pe Lord Carnarvon glumind în timp ce se pregătea să intre în camera funerară și l-a avertizat că va muri în șase săptămâni dacă va continua să dea dovadă de atâta lipsă de respect.

Când profeția s-a dovedit a fi adevărată, Weigall și ceilalți jurnaliști care au rămas fără exclusivitate au profitat de pe urma șansei unui nou unghi senzațional, transmite The Telegraph.

Descoperirea mormântului a iscat o adevărată frenezie în presă

În opinia sa, Bob Bianchi, un expert în istoria blestemului Tutankhamon, a declarat: „Arthur Weigall este o persoană foarte interesantă. Are acreditări ca egiptolog. A schimbat vitezele, într-un fel, și a devenit jurnalist.

„Lucra pentru Daily Mail, care era un rival al London Times, și nu putea obține zilnic informații științifice de la Carter, deoarece The Times avea exclusivitate, așa că trebuia să fie capabil să le spună cititorilor săi o poveste paralelă.”

Din punct de vedere media acelor vremuri, descoperirea mormântului lui Tutankhamon a fost cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile, declanșând o adevărată frenezie în presă și declanșând o criză globală de „Tut-mania”.

Ziare din întreaga lume au trimis jurnaliști în Valea Regilor, dornici să le ofere cititorilor lor știri și imagini cu comorile pierdute.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online