Obiectivul privind numărul de femei în funcții de conducere în Marea Britanie a fost atins cu trei ani înainte de termen

165

Femeile ocupă două din cinci locuri în consiliile de administrație ale companiilor FTSE 350, atingând ținta cu trei ani mai devreme, conform unei campanii susținute de guvern pentru a încuraja o mai mare reprezentare a femeilor în funcții de conducere.

Analiza anuală FTSE Women Leaders Review a constatat că 40,2% dintre directorii celor mai mari companii cotate la bursă din Marea Britanie au fost femei anul trecut, depășind pragul voluntar stabilit pentru 2025 și în creștere de la doar 9,5% în urmă cu 11 ani.

Succesorul analizelor Hampton-Alexander și Davies a constatat că aproape o cincime din consiliile de administrație ale FTSE 350 au un președinte femeie, deși existau doar 21 de femei directori executivi pe principalele piețe cotate.

Printre companiile cotate la FTSE 100 cu cea mai mare proporție de femei în consiliile de administrație se numără grupul de băuturi Diageo, piața auto online Auto Trader și compania de apă Severn Trent.

În ciuda faptului că are un director executiv de sex feminin, producătorul de medicamente GSK a avut cel mai mic număr de femei în consiliul său de administrație dintre toate companiile blue-chip, urmat de retailerul Frasers Group, managerul de investiții St James’s Place și compania minieră Antofagasta.

Conversația înăbușită, cu răcitor de apă, despre lipsa femeilor de odinioară a evoluat într-un subiect de afaceri esențial și critic.

Campania a declarat că accentul pe următorii trei ani va fi pus pe încurajarea mai multor femei să fie numite în cele mai mari roluri corporative, cum ar fi director executiv și director financiar.

Denise Wilson, director executiv al FTSE Women Leaders Review, a declarat că “conversația înăbușită, cu privire la lipsa femeilor de odinioară a evoluat într-un subiect de afaceri esențial și critic”.

Ea a adăugat că reprezentarea feminină din Marea Britanie este acum a doua la nivel mondial după Franța, unde o cotă de 40% din membrii consiliului de administrație pentru femei a fost în vigoare din 2017, pe care a descris-o ca fiind o “realizare semnificativă” pentru un sistem voluntar.

Revizuirea a concluzionat că “mai sunt încă multe de făcut” pentru a ridica reprezentarea femeilor în comitetele executive FTSE 350, care a fost de 27% anul trecut. Numărul comitetelor executive exclusiv masculine din FTSE 350 a scăzut la 10 de la 54 în 2017.

Datele care acoperă primele 50 de companii private din Marea Britanie au fost incluse în raport pentru prima dată, proporția femeilor în consiliile de administrație fiind în medie de aproximativ 31%.

Cu toate acestea, analiza a constatat niveluri mai ridicate de divergență, o treime dintre aceștia raportând că peste 40 la sută dintre directori sunt femei, în timp ce mai mult de jumătate au raportat o reprezentare a femeilor mult sub medie.

Mai multe companii, cum ar fi retailerul John Lewis, compania de construcții Laing O’Rourke și societatea de construcții Nationwide, au avut niveluri ridicate de reprezentare a femeilor în funcții de conducere. Dar 19 companii aveau consilii de administrație care fie erau formate exclusiv din bărbați, fie includeau doar o singură femeie director.

Autorii raportului au declarat că este dificil să se facă comparații directe cu reprezentarea la nivel de consiliu de administrație în cadrul companiilor cotate la bursă din cauza diferențelor în modul în care este structurat managementul la nivel înalt în unele întreprinderi private.

Proporția de femei în companiile FTSE 100 sub nivelul consiliului de administrație – care acoperă echilibrul de gen în comitetele executive și managerii care raportează direct comitetului executiv – a crescut la 34,3%, față de 32,5% în 2021. Anul trecut, femeile au reprezentat 41% din candidații selectați pentru toate rolurile disponibile.

În cadrul FTSE 250, numărul femeilor din echipele de conducere a crescut la 33%, de la 30,1% în 2021, iar 40% din rolurile de conducere au revenit femeilor. În cazul primelor 50 de companii private, cifra pentru comitetul executiv, precum și pentru raporturile directe, a fost de 34,3%.

Analiza a constatat că, în cadrul FTSE 350, 1.202 din cele 3.000 de locuri în consiliile de administrație și 6.660 din cele 20.000 de roluri de conducere au fost deținute de femei.

Din cele 50 de companii private cărora li s-a cerut să participe la sondaj, șase nu au furnizat date, inclusiv Ineos a lui Sir Jim Ratcliffe, JCB, compania deținută de familia Bamford, angrosistul Bestway și retailerul New Look.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online