Parlamentul Marii Britanii interzice TikTok de pe dispozitivele oficiale

34

Parlamentul Marii Britanii a devenit joi cea mai recentă organizație publică care a interzis aplicația TikTok deținută de China de pe dispozitivele și rețelele sale, deoarece îngrijorarea creștea cu privire la implicațiile de securitate ale utilizării acesteia.

Decizia comisiilor care conduc atât Camera Comunelor, cât și Camera Lorzilor vine la doar o săptămână după ce guvernul Regatului Unit a interzis aplicația de la toate dispozitivele deținute de guvern utilizate de miniștri sau oficiali. Biroul Cabinetului a atribuit această decizie „potențială vulnerabilitate a datelor guvernamentale”.

Rețeaua de socializare s-a confruntat cu pretenții că datele pe care le colectează despre utilizatori ar putea fi transmise guvernului chinez și Partidului Comunist, susține că compania a negat.

UE și guvernele SUA și Canada au introdus, de asemenea, diferite tipuri de interzicere a aplicației în ultimele luni.

Parlamentul a declarat joi: „În urma deciziei guvernului de a interzice TikTok de pe dispozitivele guvernamentale, comisiile atât ale Camerei Comunelor, cât și ale Lorzilor au decis că TikTok va fi blocat de la toate dispozitivele parlamentare și de la rețeaua parlamentară mai largă”.

„Securitatea cibernetică este o prioritate de top pentru parlament”, a spus acesta, adăugând că nu a comentat „detaliile specifice” ale „controalelor, politicilor sau incidentelor sale de securitate cibernetică sau fizică”.

TikTok a spus că interdicția a fost „greșită și bazată pe concepții greșite fundamentale” despre companie, adăugând că este „dezamăgită” să nu fie „tratată în mod egal față de concurenții noștri”.

„TikTok este bucurat de milioane de oameni din Marea Britanie și, potențial, privarea utilizatorilor de accesul și implicarea cu reprezentanții lor este un pas care se înfrânge singur”, a spus compania.

TikTok a încercat să asigure autorităților de reglementare că va trata informațiile utilizatorilor în siguranță și s-a angajat să stocheze toate datele utilizatorilor din Regatul Unit în centrele de stocare europene. Datele din Marea Britanie sunt stocate în prezent în SUA și Singapore.

Iain Duncan Smith, fostul lider al partidului conservator care este un șoim chinez, a scris pe Twitter că blocarea aplicației de pe toate dispozitivele parlamentare a fost „bun venit, o decizie bună”.

„Având în vedere această poziție solidă în parlament după interzicerea TikTok de pe telefoanele guvernamentale, acum este timpul ca TikTok să fie interzis și de pe telefoanele personale ale miniștrilor”, a scris el.

Interdicția legislativului vine în ziua în care șeful executivului TikTok, Shou Zi Chew, a apărut pe Capitol Hill din Washington pentru a apăra aplicația de acuzațiile guvernului american că compromite securitatea utilizatorilor.

În decembrie, compania a dezvăluit că personalul din SUA și China a obținut în mod necorespunzător datele utilizatorilor, inclusiv reporterul Financial Times din Marea Britanie, Cristina Criddle, care a condus un șir de povești despre operațiunile companiei în Marea Britanie. TikTok a spus că personalul responsabil a părăsit compania acum.

Preocupările guvernului britanic cu privire la aplicație au escaladat atunci când deputatul conservator Luke Evans a postat un videoclip cu el însuși trecând prin securitatea de pe Downing Street, dezvăluind informații potențial dăunătoare despre măsurile de securitate.

Marea Britanie a fost anterior mult mai puțin agresivă decât SUA în poziția sa față de TikTok. Autoritățile de reglementare din Washington amenință că vor interzice aplicația din întreaga SUA dacă ByteDance, acționarul de control al aplicației din Beijing, refuză să dispună de pachetul de acțiuni.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online