Partidul Laburist avertizează furnizorii de servicii de îngrijire din Marea Britanie să își “ridice nivelul

38

Casele de îngrijire conduse de capital privat vor fi eliminate din contractele din sectorul public de către un guvern laburist viitor dacă nu reușesc să îndeplinească standardele de calitate și de valoare pentru bani, potrivit secretarului de stat din umbră pentru sănătate și îngrijire socială Wes Streeting.

Streeting a declarat că autoritatea de reglementare a sectorului, Comisia de calitate a îngrijirii, va primi noi puteri pentru a cere furnizorilor finanțați de stat să mențină un nivel “sigur” de rezerve pentru a asigura stabilitatea financiară.

Sectorul asistenței sociale se află sub o presiune enormă, exacerbată de impactul pandemiei. Aproximativ unul din 10 posturi sunt vacante, iar un sondaj realizat anul trecut de Care England, un organism din industrie, a constatat că în sud-est aproape jumătate dintre furnizori au luat în considerare ieșirea de pe piață în ultimele 12 luni.

Furnizorii de servicii de îngrijire ar trebui să demonstreze că au plătit “partea lor echitabilă” de impozit în Marea Britanie, a declarat Streeting într-un interviu acordat Financial Times, adăugând că se va aștepta ca societățile să își deschidă registrele contabile pentru control.

“Vreau să mă asigur că toată lumea primește îngrijire de bună calitate, iar contribuabilii primesc o valoare bună pentru bani și, în prea multe cazuri, acest lucru nu se întâmplă și nu voi tolera acest lucru”, a spus el.

Dacă Partidul Laburist va câștiga următoarele alegeri generale, așteptate anul viitor, furnizorii vor fi judecați în plus față de o cerință de a oferi salarii, condiții și formare “echitabile”, a adăugat Streeting.

El a refuzat să nominalizeze anumite grupuri de case de îngrijire, spunând că “nu va intra încă în afacerea de nume și de rușine”. Dar a adăugat că era evident din rapoartele CQC unde se aflau furnizorii de calitate slabă.

“Le dau un avertisment corect la această distanță de alegerile generale pentru a-și ridica jocul sau nu vor putea face afaceri cu un guvern laburist”.

Furnizorii mai mari au devenit o parte din ce în ce mai importantă a sistemului de case de îngrijire. Capitalul privat deține mai mult de 10% din valoarea sectorului britanic pentru persoanele în vârstă, potrivit LaingBuisson, un furnizor de informații comerciale.

Cu toate acestea, subliniind vulnerabilitățile pe care acest lucru le poate crea, doi mari furnizori susținuți de capital privat au intrat în administrare în ultimii ani: Southern Cross în 2011 și Four Seasons în 2019.

Streeting a adoptat o poziție mai pragmatică decât unii dintre predecesorii săi față de rolul sectorului privat, aprobând utilizarea spitalelor private ca măsură pe termen scurt pentru a reduce listele de așteptare ale NHS.

“Nu subscriu la ideea că public este egal cu bun, privat este egal cu rău”, a spus el. “Dar acolo unde vedem că oamenii iau șpagă și, sincer, scot bani de la contribuabil, așa cum cred că sunt unii furnizori de îngrijire cu capital privat, vom lua măsuri drastice împotriva acestui lucru”.

 

Vorbind la universitatea din Worcester, unde se construiește o nouă școală medicală, Streeting a criticat guvernul pentru că nu a reușit să furnizeze suficiente locuri de pregătire medicală.

Un plafon al Trezoreriei privind locurile medicale înseamnă că Worcester, împreună cu alte câteva școli, nu primește în prezent nicio finanțare guvernamentală pentru medicii stagiari.

Ca urmare, NHS și o organizație caritabilă s-au asociat pentru a finanța locuri pentru 20 de studenți britanici la universitate. Studenții internaționali la medicină vor trebui să plătească o taxă anuală de aproximativ 45.000 de lire sterline.

Streeting a catalogat lipsa de finanțare pentru studenții interni ca fiind “nebună”, adăugând că guvernul a amenințat că va amenda universitățile pentru recrutarea de studenți suplimentari dincolo de numărul plafonat.

Departamentul pentru Educație a declarat că Robert Halfon, ministrul învățământului superior, a scris rectorilor la începutul acestui an pentru a le reaminti importanța respectării plafonului de locuri, dar posibilitatea de a aplica amenzi nu a fost niciodată ridicată.

Streeting a afirmat angajamentul laburistului de a dubla numărul de locuri în școlile de medicină și de a crește numărul de locuri de formare clinică a asistenților medicali și a moașelor cu 10.000 pe an.

De asemenea, partidul s-a angajat să dubleze numărul de asistente medicale districtuale care se califică și să formeze 5.000 de vizitatori de sănătate în plus, la un cost de 1,6 miliarde de lire sterline care va fi finanțat prin eliminarea statutului fiscal de non-dom.

El a aruncat o mănușă pre-buget la cancelarul Jeremy Hunt care, atunci când a fost președinte al comitetului selectiv de sănătate, a lăudat planul de forță de muncă al laburiștilor.

“El a spus că guvernele inteligente ar trebui să fure cele mai bune idei ale adversarilor lor. Ei bine, haide Jeremy, știi că aceasta este politica corectă, ți-am arătat chiar și cum o poți finanța “, a spus el.

Obiectivele privind timpul de așteptare pentru tratament, cum ar fi o așteptare maximă de patru ore pentru a fi văzut în departamentele de urgență, au fost ratate cu o marjă record în ultimii ani.

Un guvern laburist ar “pune în aplicare un calendar credibil, dar rapid, pentru a ne atinge aceste obiective care au fost stabilite din motive de siguranță a pacienților”, a declarat Streeting.

El a dezvăluit că laburiștii plănuiau, de asemenea, să introducă “un obiectiv sau o serie de obiective ambițioase, dar realizabile, pe 10 ani”, bazate pe rezultate mai degrabă decât pe durata tratamentului. Acesta a consultat experți științifici și medicali cu privire la ceea ce ar trebui să fie acestea.

O prioritate pentru partid este abordarea inegalităților în materie de sănătate și a cauzelor lor profunde. Reducerea incidenței bolilor cronice care pot fi prevenite este “absolut esențială pentru supraviețuirea modelului și sistemului NHS”, a declarat el.

Departamentul de Sănătate și Asistență Socială a fost contactat pentru comentarii.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online