Partidul Laburist va revizui regimul de impozitare a afacerilor din Marea Britanie

63

Partidul Laburist va revizui regimul de impozitare a întreprinderilor din Marea Britanie ca parte a eforturilor de a face din Marea Britanie economia cu cea mai rapidă creștere din G7, va anunța marți cancelarul din umbră Rachel Reeves.

Reeves, ținând un discurs la Londra la conferința anuală a Make UK, organismul comercial pentru producătorii britanici, va spune că revizuirea este menită să găsească modalități de a stimula investițiile în afaceri pentru a alimenta creșterea economică.

Cheltuielile de capital ale companiilor din Marea Britanie au stagnat de la aproximativ momentul referendumului Brexit, în timp ce, în aceeași perioadă, investițiile întreprinderilor au crescut cu 25% în Franța, 22% în SUA și 7% în Germania, potrivit datelor oficiale.

Sir Keir Starmer a stabilit luna trecută cinci “misiuni” cheie pentru următorul guvern laburist, inclusiv obiectivul ca Marea Britanie să devină economia cu cea mai rapidă creștere în cadrul grupului de națiuni G7.

Reeves va da vina pe “incertitudinea și instabilitatea politică” pentru nivelurile scăzute de investiții ale întreprinderilor din Marea Britanie, acuzând guvernul de o “abordare haotică de ultimă oră”.

 

Grupurile de afaceri s-au plâns de faptul că, atunci când impozitul pe profit din Marea Britanie va crește de la 19% la 25% în aprilie, schema guvernamentală de doi ani de “super deducere” pentru cheltuielile de capital, care oferă o scutire fiscală de 130% pentru achizițiile de echipamente de către companii, va fi expirat.

Grupurile, inclusiv organizația patronală CBI, au solicitat noi scutiri de taxe în bugetul cancelarului Jeremy Hunt pe 15 martie pentru a stimula investițiile în afaceri.

Reeves va critica schema de super-deducere ca fiind o “soluție pe termen scurt”, dar va spune că, dacă guvernul folosește bugetul pentru a dezvălui un impuls pentru investiții și este accesibil, “îl vom susține pentru a ajuta economia noastră să crească din nou”.

Reeves va spune că impozitul pe profit “a crescut și a scăzut ca un yo-yo … nu e de mirare că întreprinderile nu sunt în măsură să planifice și că ratele noastre de investiții se prăbușesc”.

Greg Hands, președintele Partidului Conservator, a declarat că impozitul pe profit la 25 la sută ar fi totuși mai mic decât în orice moment în timpul ultimului guvern laburist, când taxa a fost în medie 29,6 la sută.

Între timp, directorul executiv al Make UK, Stephen Phipson, va reînnoi apelurile pentru ca guvernul să dezvăluie o strategie industrială pentru a stimula creșterea economică.

Phipson va solicita, de asemenea, ca Marea Britanie să aibă o relație politică și comercială mai bună cu UE.

Un sondaj Make UK a constatat că aproape jumătate dintre producătorii britanici au declarat că furnizorii din UE sunt mai precauți în ceea ce privește trimiterea de bunuri către ei, comparativ cu acum un an.

De asemenea, sondajul a constatat că, în consecință, 40% dintre producători și-au sporit utilizarea furnizorilor britanici în ultimul an, iar o proporție similară a declarat că intenționează să facă acest lucru în următoarele 12 luni.

Phipson va spune: “Trebuie să resetăm relația noastră politică și comercială cu UE, care a fost marcată de atâta ranchiună”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online