Patronul lui Napoli cere ca liga italiană să transmită meciurile direct către fani

11

Proprietarul celei mai bune echipe de fotbal din Italia a cerut ca liga să renunțe la modelul tradițional de difuzare și să ofere meciurile direct consumatorilor, avertizând că pirateria galopantă și interesul în scădere amenință viitorul sportului.

Aurelio De Laurentiis, președintele recent încoronatei campioane italiene Napoli, a declarat că Serie A ar trebui să preia controlul producției de difuzare a meciurilor în direct, pe care liga ar putea apoi să le transmită prin intermediul platformelor stabilite, cum ar fi Netflix și Amazon Prime.

Proprietarul lui Napoli a declarat că a făcut această propunere pentru prima dată echipelor din Serie A în urmă cu doi ani, ca parte a unui proiect mai amplu de revigorare a fotbalului italian și de plasare a acestuia pe o bază financiară mai sustenabilă.

“Puneți împreună Amazon, Apple, Netflix, Paramount Plus, Discovery HBO și le puneți împreună și spuneți: Serie A va produce ea însăși meciurile din Serie A și vom folosi aceste platforme ca distribuitor fizic pentru jocurile noastre pentru a face o punte directă de la liga de Serie A și suporterii”, a declarat De Laurentiis pentru Financial Times.

Deținătorii de drepturi din întreaga lume a sportului analizează dacă să ofere meciuri în direct direct consumatorilor, din cauza îngrijorărilor că modelul de lungă durată al contractelor de bilete mari și multianuale cu companiile de televiziune cu plată este amenințat.

La Liga din Spania oferă acum un serviciu de abonament pentru telespectatorii din Marea Britanie pe Amazon Prime, permițând fanilor să urmărească meciurile produse intern de ligă. Bundesliga din Germania este în discuții cu o mână de firme de capital privat pentru o potențială investiție care ar putea duce la o nouă platformă de streaming direct la consumator. În timpul Cupei Mondiale din Qatar de anul trecut, Fifa a oferit gratuit meciuri fanilor din Brazilia prin intermediul platformei sale de streaming Fifa+.

Graficul cu bare al veniturilor din radiodifuziune 2022/23, în miliarde de euro, care arată că drepturile de fotbal din Italia întârzie față de Anglia, Spania și Germania

Mulți din fotbalul italian văd o nevoie urgentă de a recupera decalajul față de ligile rivale. Serie A a fost competiția de club preeminentă a sportului în anii 1990, dar de atunci a suferit ani de declin din cauza investițiilor insuficiente și a scandalurilor.

În acest sezon, Serie A a câștigat 1,2 miliarde de euro din drepturile de difuzare combinate interne și internaționale, potrivit Enders Analysis, comparativ cu 2,1 miliarde de euro pentru La Liga din Spania și 3,8 miliarde de euro pentru Premier League din Anglia.

Serie A, Premier League și Ligue 1 urmează să scoată la licitație drepturile de difuzare pe plan intern în cursul acestui an. În urma unei modificări recente a legislației italiene, Serie A va putea să-și scoată la licitație drepturile mediatice pe o perioadă de cinci ani, în loc de trei ani ca până acum. Directorii ligii au lansat deja ideea de a strânge capital de la bănci sau de la firme de private equity pentru a construi o platformă direct la consumator.

De Laurentiis, care este, de asemenea, un regizor de film proeminent, a avertizat că pirateria erodează cererea de abonamente sportive. În 2015, Italia avea 4.3mn de abonați la canalele de televiziune cu plată pentru a urmări Serie A, dar astăzi acest număr a scăzut la doar 1.9mn, din cauza pirateriei, a spus el.

Proprietarul lui Napoli, în vârstă de 73 de ani, se teme, de asemenea, că interesul tinerilor italieni pentru fotbal este în scădere, spunând că mulți tineri preferă acum să joace “jocuri video legate de fotbal care sunt mai rapide decât jocurile reale”. El a sugerat ca guvernul italian să găsească o modalitate de a introduce instrucția fotbalului în programul educațional pentru a menține interesul publicului.

“Trebuie să recucerim tânăra generație”, a spus el. “Viteza acestui tip de divertisment video nu are nimic de-a face cu cel mai vechi joc din lume – fotbalul. Este prea lent pentru ei. Avem 15 minute între prima și a doua repriză. Ei se uită la meci; vine pauza, pleacă și nu se mai întorc.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online