PIB-ul Africii de Sud a scăzut cu 1,3%, după ce întreruperile de energie electrică au blocat economia

61

Economia Africii de Sud s-a contractat mai mult decât se aștepta la sfârșitul anului 2022, după ce a fost lovită de întreruperi de curent electric impuse de monopolul de electricitate Eskom.

Activitatea din al patrulea trimestru în cea mai industrializată națiune africană a scăzut cu 1,3%, față de cele trei luni anterioare, o perioadă în care defecțiunile la centralele de cărbune Eskom au forțat întreruperi de energie electrică aproape în fiecare zi, au arătat statisticile publicate marți.

Întreruperile, care s-au intensificat de atunci, l-au determinat pe președintele Cyril Ramaphosa să declare starea de dezastru și, luni, să îl numească pe Kgosientsho Ramokgopa în funcția de ministru al energiei electrice pentru a aborda criza.

Congresul Național African de guvernământ al lui Ramaphosa se pregătește pentru alegerile de anul viitor, unde majoritatea sa de lungă durată este în pericol din cauza furiei populare privind impactul penei de curent asupra economiei.

Cea mai recentă contracție înseamnă că produsul intern brut al Africii de Sud a fost în mare parte plat de la sfârșitul lui 2019, chiar dacă populația țării a crescut cu 3,5%.

Scăderea trimestrială a fost cea mai mare de la revoltele mortale din 2021 care au distrus infrastructura critică în cele două provincii cele mai importante din punct de vedere economic ale țării.

Economia a crescut cu puțin sub 1% în al patrulea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, mult sub așteptările majorității economiștilor.

Banca de Rezervă a Africii de Sud a estimat că întreruperile de curent au costat economia aproximativ 50 de milioane de dolari pe zi în fabrici închise, magazine închise și infrastructură defectuoasă. Aceasta a prognozat că, în consecință, creșterea economică din acest an va fi de numai aproximativ 0,3%.

Criza de energie electrică a pus, de asemenea, presiune asupra finanțelor publice, după ce Trezoreria Națională a Africii de Sud a anunțat luna trecută că va susține 14 miliarde de dolari din datoriile Eskom în următorii ani pentru a preveni colapsul financiar al acesteia. Acest lucru a forțat Trezoreria să amâne anunțarea obiectivelor de stabilizare a împrumuturilor publice ca procent din PIB.

Creșterea slabă a Africii de Sud “este puțin probabil să se îmbunătățească în curând, deoarece reducerile severe de energie electrică și consolidarea fiscală continuă să cântărească asupra economiei”, a declarat Virág Fórizs, economist pentru piețele emergente la Capital Economics.

Multe întreprinderi sud-africane au fost nevoite să se aprovizioneze cu motorină pentru generatoare pentru a rămâne deschise în timpul întreruperilor, adesea în detrimentul altor investiții și angajări.

Marți, Shoprite, cel mai mare proprietar de supermarketuri din Africa de Sud, a declarat că a cheltuit 560 de milioane de R (30 de milioane de dolari) pe motorină pentru generatoare în ultima jumătate a anului 2022, afectând profiturile în ciuda creșterii puternice a vânzărilor.

“Costul continuu pentru economia noastră în ceea ce privește creșterea și investițiile este devastator, la fel ca și impactul asupra vieții de zi cu zi a sud-africanilor, dintre care majoritatea se confruntă deja cu dificultăți considerabile”, a declarat Pieter Engelbrecht, directorul executiv al Shoprite.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online