Pierderile din achizițiile de obligațiuni pun Bundesbank în linia de foc politică

141

Banca centrală a Germaniei va dezvălui miercuri cât de mare se confruntă cu o gaură financiară din cauza creșterii ratelor dobânzilor, despre care analiştii avertizează că o va provoca pierderi tot mai mari în următorii ani și va spori controlul politic asupra achizițiilor masive de obligațiuni.

Bundesbank este strânsă de diferența tot mai mare dintre dobânda în creștere rapidă pe care o plătește băncilor comerciale pentru depozitele lor și ceea ce câștigă din datoria de 1 miliard de euro pe care a cumpărat-o în ultimii ani în cadrul programelor de cumpărare de obligațiuni ale Băncii Centrale Europene, multe dintre care au rate negative.

Decalajul riscă să împingă instituția cu sediul la Frankfurt în prima pierdere din anii 1970 și ar putea afecta credibilitatea sa câștigată cu greu, spun economiștii, deși este probabil să se folosească de 20 de miliarde de euro din provizioane pe care le-a constituit în ultimii ani. pentru a absorbi orice pierderi pentru 2022.

Daniel Gros, membru la Centrul pentru Studii de Politică Europeană, a estimat că banca centrală germană va suferi pierderi de 193 de miliarde de euro din investițiile sale în obligațiuni de stat în următorul deceniu, mai mult decât orice altă bancă centrală națională din zona euro.

Deteriorarea performanței Băncii Bundesbank

În ultimul deceniu, banca centrală a distribuit guvernului peste 22 de miliarde de euro din profiturile sale. Dar nu se așteaptă să plătească un dividend pentru al treilea an consecutiv, într-un moment în care finanțele Berlinului sunt, de asemenea, supuse la presiune din cauza creșterii ratelor dobânzilor.

Ministrul german de finanțe Christian Lindner a avertizat săptămâna aceasta că dobânda anuală pe care o plătește țara pentru datoria sa a crescut de zece ori în doi ani — de la 4 miliarde EUR la 40 miliarde EUR — în urma deciziei BCE de a opri cumpărarea de obligațiuni suplimentare și de a majora ratele dobânzilor cu 3 puncte procentuale. . „Aceștia sunt bani care nu pot fi cheltuiți în altă parte”, a declarat el pentru Bild Zeitung, tabloidul german.

Pierderile ar putea declanșa, de asemenea, noi critici la adresa BCE, care a fost frecvent atacată în Germania pentru decizia sa de a cumpăra trilioane de euro, în mare parte, obligațiuni guvernamentale pentru a sprijini economia regiunii.

Bild a numit-o recent pe președintele BCE, Christine Lagarde, „Madame Inflation”, acuzând-o că este prea lentă pentru a crește ratele ca răspuns la inflația record. Presa germană l-a descris și pe predecesorul ei Mario Draghi ca un vampir și un gangster.

„Critica publică va crește”, a spus Ulrike Neyer, profesor de economie monetară la Universitatea Heinrich Heine din Düsseldorf. „În primul rând, pentru că nu vor fi plăți către (guvern). În al doilea rând, pentru că oamenii ar putea argumenta că independența băncii centrale este în pericol. Cu toate acestea, cred că această critică nu este pe deplin justificată.”

Fostul președinte al Bundesbank, Jens Weidmann, a fost în mod regulat depășit din vot cu privire la decizia BCE de a cumpăra obligațiuni. O contestație legală împotriva achizițiilor de obligațiuni este încă pe rol la Curtea Constituțională a Germaniei.

Banca centrală germană, care își prezintă miercuri raportul anual la Frankfurt, nu este singura care se confruntă cu vremuri mai grele. Mai multe bănci centrale naționale, inclusiv cele din Țările de Jos și Belgia, și-au avertizat guvernele că se așteaptă să facă pierderi semnificative și să nu mai plătească dividende.

BCE a declarat săptămâna trecută că nu a făcut profituri în 2022 și și-a anulat dividendele pentru prima dată în 15 ani. În ianuarie, banca centrală elvețiană a raportat o pierdere anuală record de 132 de miliarde de franci francezi (143 de miliarde de dolari), cauzată în principal de pierderile valutare.

Majoritatea analiștilor cred că aceste deficiențe nu ar trebui să conteze, deoarece băncile centrale nu își propun să obțină profituri și nu pot distruge atunci când au puterea de a tipări bani.

„Profiturile sunt întotdeauna mai bune decât pierderile”, a spus Jörg Krämer, economist șef la Commerzbank. „Dar diferiți bancheri centrali au precizat pe bună dreptate în trecut că ar putea chiar să opereze cu capitaluri proprii negative, atâta timp cât credibilitatea lor față de oameni este intactă”.

Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, va sublinia miercuri că există riscuri reduse ca aceasta să se confrunte cu o situație de capitaluri proprii negative – în care pasivele îi depășesc activele – deoarece are peste 3.350 de tone de aur în valoare de aproximativ 170 de miliarde de euro aflate la Frankfurt, New York. York și Londra.

Dar, în condițiile în care bancherii centrali din Europa se confruntă cu critici pentru menținerea dobânzilor ultra-scăzute pentru prea mult timp în timp ce inflația a crescut în spirală, economiștii spun că pierderile ar putea crește presiunea asupra lor de a-și restrânge bilanţurile.

Volker Wieland, profesor de economie monetară la Universitatea Goethe din Frankfurt, a spus: „Este mai bine să lăsăm bilanţul să scadă destul de repede, împreună cu creşterea ratelor dobânzilor”.

BCE a anunțat că intenționează să își reducă portofoliul de obligațiuni de aproape 5 miliarde de euro cu 15 miliarde de euro pe lună începând cu luna martie, nereinvestind veniturile unor obligațiuni aflate la scadență. Dar Wieland a spus că se mișcă „cu o viteză glaciară”, adăugând că, prin păstrarea unui bilanţ atât de mare, BCE „se deschide la presiuni considerabile din partea politică”.

Bundesbank a câștigat admirația publică pe scară largă pentru creșterile rapide ale ratei dobânzii în anii 1970, care au ajutat Germania să evite inflația cu două cifre care a afectat o mare parte din lumea occidentală. Reputația sa solidă a fost rezumată de o glumă a fostului președinte al Comisiei Europene Jacques Delors, potrivit căreia „nu toți germanii cred în Dumnezeu, dar toți cred în Bundesbank”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online