Plafoanele de 80 de bani pentru energie și 31 de bani pentru gaze ar urma să fie păstrate

241

În România, începând cu luna aprilie, un nou set de măsuri ar urma să intre în vigoare pentru a le oferi un sprijin românilor în fața facturilor imense la gaze și electricitate.

În acest sens, guvernul a anunțat deja că începând cu luna aprilie, facturile la gaze și electricitate nu vor fi majorate, însă cum va fi făcut acest lucru? Executivul a precizat că actualele plafoane de 80 de bani pentru energie și 31 de bani pentru gaze ar urma să fie păstrate.

Pe de altă parte, surse politice au declarat că începând cu luna aprilie, Executivul ar putea să introducă un tarif social, de 68 de bani la energie pentru cei care consumă până în 50 kilowați/ora/lună.

În plus, în urma discuțiilor din coaliție, reducerea taxei pe valoare adăugată la 5% nu ar avea efecte majore în facturi, așa că nu ar mai fi luată în calcul, spun aceleaşi surse.

Totuși, se pare că Guvernul ar urma totuşi să plafoneze la 5 procente adaosul comercial pe care îl pot pune producătorii, distribuitorii, și furnizorii. O decizie finală urmează însă să fie anunțată joi, după ce premierul și miniștrii de resort vor avea o nouă rundă de discuții în acest sens.

La începutul aceste săptămâni, guvernul a stabilit un set de măsuri care vor proteja consumaţorii și după 1 aprilie, în urma unei întâlniri de luni, unde premierul Nicolae Ciucă a vorbit cu mai mulți miniștri despre efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.

Care sunt măsurile propune de Guvern?

În conformitatea unei informări de presă transmisă de Executiv, în cadrul discuțiilor au fost analizate efectele măsurilor în vigoare și pachetele de sprijin pentru toate categoriile de consumatori pentru perioada următoare.

Pentru a accesa măsurile deja active, beneficiarii mecanismului de plafonare și compensare a facturilor de furnizare a energiei electrice din categoriile mentionate de Legea 259/2021, art. 1, alineatele c, d, e, f pot solicita în continuare, fiind considerați a fi încă în termen, recalcularea facturilor pentru furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale începând cu luna noiembrie 2021 astfel:

– microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;

– spitale publice şi private, definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, unităţi de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi creşe;

– organizaţii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum şi unităţile de cult, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată;

– furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

– instituții de cultură

– unități și instituții de învățământ.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online