Planurile băncilor centrale privind moneda digitală se confruntă cu reacții negative din partea publicului

76

În SUA, criticii o numesc “moneda lui Biden”, europenii se tem că intimitatea lor este pusă în pericol, în timp ce în China puțini sunt pregătiți să renunțe la aplicațiile de plată testate pentru echivalentul susținut de stat.

Aproximativ 85 de bănci centrale sunt angajate în proiecte de creare de monede digitale, potrivit cifrelor Băncii Reglementelor Internaționale. Printre acestea se numără și Banca Angliei, care a declarat luna trecută că este “probabil” că Marea Britanie va avea nevoie în cele din urmă de una.

Plăți mai ieftine și mai rapide, o mai mare incluziune financiară și eliminarea criptomonedelor și a Big Tech sunt obiectivele. Cu toate acestea, entuziasmul guvernelor nu este egalat de cetățenii pe care îi reprezintă, mulți dintre ei considerând monedele digitale ale băncilor centrale, sau CBDC, ca o intruziune în viața lor privată și nu sunt siguri de beneficiile pe care proiectele ar trebui să le ofere.

“Băncile centrale pun la punct pregătirile tehnice”, a declarat Eswar Prasad, profesor de politică comercială internațională la Universitatea Cornell. “Dar și-au dat seama că este nevoie de un sprijin public și politic mai larg înainte de a merge mai departe.”

Un CBDC ar putea avea, de asemenea, implicații radicale pentru creditorii privați, care s-ar confrunta cu lipsa de lichidități dacă o avalanșă de bani ar fi transferată în cuferele statului. Factorii de decizie politică ar putea impune limite de deținere – sau ar putea oferi o dobândă limitată sau zero la depozite – pentru a împiedica acest lucru, dar acest lucru ar împiedica adoptarea CBDC-urilor.

“Ar fi un eșec jenant dacă (un CBDC) nu ar fi folosit”, a declarat Harald Uhlig, profesor de economie la Universitatea din Chicago. “Dar dacă îl faci prea atractiv, mănânci prânzul băncilor”.

Președintele nigerian Muhammadu Buhari, stânga, asistă la lansarea eNaira, moneda digitală a țării © Xinhua/Shutterstock

În țările în care au fost lansate CBDC-uri, adoptarea a fost fragmentată. În Nigeria – una dintre cele patru jurisdicții care au lansat o monedă digitală pentru public, alături de Bahamas, Caraibe de Est și Jamaica – mai puțin de 0,5 % dintre cetățeni au utilizat eNaira la mai bine de un an de la lansarea sa din octombrie 2021.

Mosope Arubayi, un economist nigerian, a declarat că lipsa de încredere între cetățeni și guvern a redus gradul de adoptare. “Oamenii sunt sceptici în legătură cu aceasta și se tem de dispariția banilor lor fără ca cineva să fie tras la răspundere”, a spus Arubayi.

De asemenea, ideea nu a decolat încă în China, care a lansat un program pilot în orașele selectate în 2020 pentru a contesta dominația aplicațiilor de plăți digitale Alipay și WeChat.

Tranzacțiile care utilizează sisteme digitale private pentru al treilea trimestru al anului 2022 au fost evaluate la 87,5 miliarde de Rmb (12,5 miliarde de dolari) – cele care au folosit renminbi digital au fost doar o fracțiune din această sumă, la 100 miliarde de Rmb (14,5 miliarde de dolari).

Fostul oficial al Băncii Populare a Chinei, Xie Ping, a recunoscut în decembrie că rezultatele pilotului nu au fost “ideale”.

Cu toate acestea, alți oficiali subliniază că formele de bani nu trebuie să fie utilizate pe scară largă pentru a avea valoare. “Nu cred că bancnotele de coroane suedeze sunt o formă de bani mai puțin importantă decât bancnotele de yeni japonezi doar pentru că bancnotele suedeze aflate în circulație sunt echivalente cu aproximativ 1% din PIB, iar cele japoneze sunt de peste 20%”, a declarat Cecilia Skingsley, șefa hub-ului de inovare de la Banca Reglementelor Internaționale.

Cu toate acestea, concurența este un factor determinant în spatele entuziasmului guvernelor pentru CBDC-uri.

În ciuda eșecurilor sale, proiectul Libra, condus de Facebook, lansat în iunie 2019 și ucis în liniște în ianuarie 2022, a evidențiat o amenințare la adresa puterii cvasi-monopoliste a băncilor centrale de a emite bani de bază. În zona euro, dominația giganților americani de plăți Visa și Mastercard a determinat Banca Centrală Europeană să facă presiuni pentru un euro digital.

Cu toate acestea, o consultare a BCE din 2021 a constatat că cetățenii europeni erau profund îngrijorați de implicațiile pentru viața privată ale unui CBDC. La începutul lunii februarie, sute de persoane au mărșăluit prin centrul Amsterdamului în semn de protest, plângându-se că un euro digital ar permite autorităților să le monitorizeze și să le restricționeze opțiunile de cheltuieli.

“Istoria europeană are exemple traumatizante de utilizare abuzivă a autorității centrale asupra informațiilor cetățenilor”, a declarat Marina Niforos, profesor afiliat la HEC Paris. “Pentru mulți europeni, (confidențialitatea datelor) este un drept dobândit care trebuie respectat de orice nou proiect”.

Băncile centrale sunt îngrijorate de faptul că prea mult anonimat ar putea permite utilizatorilor să încalce propriile reguli stricte de combatere a spălării banilor și a terorismului. Fabio Panetta, directorul executiv al BCE care supraveghează proiectul, a încercat să ofere un compromis luna trecută, spunând că banca centrală nu va putea avea acces la datele personale de plată ale oamenilor. BCE a sugerat, de asemenea, că tranzacțiile de valoare mai mică ar putea fi procesate cu mai puțină atenție.

Analiștii sunt sceptici că aceste asigurări vor fi suficiente. “Vor trebui să-și lege mâinile la spate pentru a dovedi că nu au datele”, a declarat Darrell Duffie, profesor de management și finanțe la universitatea Stanford.

Oficialii din SUA se lovesc, de asemenea, de rezistența populară.

Într-un moment în care guvernul este criticat pentru inflația ridicată, dolarii digitali, supranumiți “Biden bucks” și “Biden coin”, au devenit subiectul unor campanii de dezinformare online, care pretind că președintele SUA a semnat deja un ordin executiv pentru a scăpa de numerar.

“CBDC-urile sunt vândute ca fiind mai bune, mai rapide și mai ieftine, dar vor fi folosite ca armă pentru a face profilul și a identifica dușmanii politici”, a declarat economistul și avocatul Jim Rickards.

În timp ce băncile Rezervei Federale din Boston și New York au efectuat experimente cu privire la conceptul unei monede digitale americane, unii oficiali din domeniul finanțelor sunt departe de a fi entuziasmați de această idee. Guvernatorul Fed, Christopher Waller, a declarat în octombrie că nu este “un mare fan”. Nellie Liang, subsecretarul pentru finanțe interne din cadrul Trezoreriei, a declarat în decembrie că nu există în prezent necesitatea unei astfel de monede – deși luna aceasta a declarat că Trezoreria, Fed și Casa Albă vor începe în curând discuții privind o CBDC americană.

Susținătorii spun că un dolar digital ar putea reduce costurile de plată pentru gospodăriile cu venituri mici. Cei 4,5% din gospodăriile din SUA care nu au un cont bancar pot fi taxați cu până la 12,99 dolari pentru a plăti o bancnotă de 100 de dolari folosind numerar, potrivit Fed din Kansas City.

“CBDC-urile ar trebui să fie acolo pentru a satisface o anumită parte a preferințelor publicului”, a declarat Skingsley. “Nu pentru a deveni forma dominantă de bani”.

Cu toate acestea, nu este clar dacă cei care nu au conturi bancare ar putea avea acces la CBDC-uri. BoE, care a declarat că o decizie finală cu privire la adoptarea “Britcoin” va fi luată în 2025, s-a confruntat deja cu scepticismul legislatorilor, care au declarat că există modalități “mai directe și mai bine direcționate” de a crește accesul la sistemul bancar.

Comisia pentru afaceri economice a Camerei Lorzilor a declarat, de asemenea, în 2022, că o liră digitală ar prezenta “riscuri semnificative”, cum ar fi supravegherea statului și ar putea fi exploatată de state ostile și de infractori.

În SUA, la sfârșitul lunii februarie, liderul majorității din Camera Reprezentanților, Tom Emmer, a introdus un proiect de lege împotriva statului de supraveghere CBDC, care urmărea “să oprească eforturile birocraților nealeși de la Washington de a emite un CBDC care îi privează pe americani de dreptul lor la confidențialitate financiară”. Legislația ar împiedica Fed să ofere un dolar digital direct persoanelor fizice.

“În climatul politic actual, noțiunea de CBDC induce întrebări conspiraționiste”, a declarat Prasad. “Dacă Fed ar face din acest lucru o prioritate, nu ar zbura bine”.

Reportaj suplimentar realizat de Aanu Adeoye în Lagos și Martin Arnold în Frankfurt

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online