Popularitatea cancelaruui Austriei, Karl Nehammer a scăzut în ochii alegătorilor

Foto: mediaflux.ro
158

Din datele unui sondaj de opinie realizat de către INSA pentru publicația eXXpress, reiese că preferințele alegătorilor din Austria s-au schimbat.

În prezent, FPÖ (partid conservator, de dreapta) ocupă primul loc în topul preferințelor alegătorilor din Austria, SPÖ (social-democrat) ocupă locul doi, iar Partidul Popular (ÖVP) al lui Karl Nehammer se află pe locul trei, reușind să câștige puțin teren.

Astfel, partidul FPÖ a câștigat două puncte procentuale față de ultimul sondaj de opinie (28%). Dacă austriecii ar fi chemați la vot în zilele următoare, SPÖ ar obține 25% din voturi, potrivit sondajului, iar ÖVP are obține 22% din voturi. Cu o creștere de un punct procentual, partidul cancelarului arată o tendință ascendentă, potrivit sursei citate anterior.

Însă, există mișcare și în „duelul de la subsol”. NEOS a reușit să câștige două puncte procentuale, ajungând la 10%, doborând astfel Verzii (9%) pe locul cinci. Având în vedere faptul că criza climatică este atât de puternic reprezentată în dezbaterea publică, probabil partidul politic al lui Karl Nehammer va avea rezultate dezamăgitoare.

De altfel, următoarele alegeri legislative din Austria vor avea loc în toamna anului 2024. La ultimele alegeri, care au avut loc în septembrie 2019, OVP a obținut 31,5% din voturi, SPO a obținut 26,9% din voturi, FPO a obținut 26% din voturi, NEOS a obținut 5,3% din voturi, iar Verzii au obținut 3,8% din voturi.

Acest sondaj a fost realizat între 2 ianuarie 2023 și 5 ianuarie 2023. El se bazează pe o cercetare telefonică permanentă INSA-Perpetua Demoscopia Austria. La sondaj au participat 1.000 de persoane din Austria de peste 16 ani.

Respingerea României și Bulgariei în Spațiul Schengen pare să se întoarcă împotriva lui Karl Nehammer

În raportul întocmit de Financial Times, partidul lui Karl Nehammer se află pe al treilea loc în sondaje. Astfel, se pare că încercarea sa de a bloca aderarea României la Spațiul Schengen pentru un câștig politic intern nu a avut rezultatul dorit. În plus, partidul este acuzat de nerezolvarea problemelor legate de combaterea corupției, dar și de numiri în funcții ale unor persoane care ar fi trebuit să rezolve aceste situații și nu au făcut-o.

În raport au fost făcute în total 19 recomandări. Membri ai partidului cancelarului austriac și responsabili politici ai Guvernului au spus că motivul votului împotriva României și Bulgariei a fost frica de partidul rival, Partidul Libertății (FPÖ). Strategia nu a avut succes, extrema dreaptă aflându-se pe locul întâi în sondaje.

Aşadar, la nivel național, extrema dreaptă se află pe locul întâi, cu 28%, iar popularii lui Nehammer s-au prăbușit pe locul trei, cu doar 20%. Pe locul al doilea se situează social-democrații (SPÖ), cu 25%, potrivit unei sinteze a sondajelor naționale realizată de publicația europeană Politico.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online