Preluarea COS Târgovişte de către italienii de la AFV Acciaierie Beltrame SpA este analizată de Consiliul Concurenţei

46

În data de 14-01-2022, Consiliul Concurenţei a anunţat  că analizează tranzacţia prin care italienii de la AFV Acciaierie Beltrame SpA intenţionează să preia activele funcţionale aparţinând COS Târgovişte, care se află, în prezent, în procedura de reorganizare judiciară.

Astfel, activele funcţionale care fac obiectul tranzacţiei cuprind bunuri imobiliare, echipamente şi stocuri necesare desfăşurării activităţii de producţie, respectiv fabricare de oţel şi de produse siderurgice lungi, precum şi desfăşurării activităţilor conexe.

În România, COS Târgovişte este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet, compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel şi este controlată în prezent de către Mazur Investments Ltd., offshore din Cipru, cu peste 86% din acţiuni.

Iar Beltrame Group, companie ce activează în industria oţelului de peste 120 de ani, cu filiale în Italia, Franţa, Germania, România şi în America de Sud, fiind lider european în producţia de bare şi profile laminate comerciale, a oferit 38,3 milioane euro pentru activele COS Târgovişte.

În acest sens, ”Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care AFV Acciaierie Beltrame SpA, Italia, intenţionează să preia activele funcţionale aparţinând COS Târgovişte”, a informat autoritatea de concurenţă.

 

În prezent, compania COS Târgovişte se află în procedura de reorganizare judiciară, activităţile de producţie încetând în anul 2019.

Astfel, ”În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, mai arată Consiliul Concurenţei.

Eventualele observaţii şi puncte de vedere pot fi transmise autorităţii de concurenţă în termen de 20 zile.

În acest context, AFV Acciaierie Beltrame SpA este o societate din Italia ce are ca obiect principal de activitate producerea de metale feroase sub forme primare şi de feroaliaje. AFV Acciaierie Beltrame SpA este societatea mamă a Grupului  AFV Beltrame.

Grupul AFV Beltrame este activ în producerea şi vânzarea mai multor tipuri de produse siderurgice, deţinând facilităţi de producţie în Italia, Franţa, Elveţia şi România. Societăţile membre ale Grupului AFV Beltrame sunt profilate pe producerea şi distribuţia oţelurilor speciale şi barelor din oţel,  în majoritatea ţărilor din Spaţiul Economic European.

În România, Grupul AFV Beltrame activează prin intermediul Donalam, care deţine şi operează unitatea de producţie, respectiv laminorul de profile grele al fostului combinat siderurgic din Călăraşi. Din grup mai face parte Beltrame, societate nou înfiinţată (noiembrie 2021) şi care, până în prezent, nu a generat cifră de afaceri.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online