Premierul Nicolae Ciucă a cerut controale la sânge în domeniul energiei

Foto: ordinea.ro
96

Premierul Nicolae Ciucă a dat ordin, ca în toată România, instituţiile competente să se apuce imediat de treabă în domeniul energetic. Şeful Guvernului vrea să se lămurească imediat, de problemele ce ar putea exista pe această piaţă şi dacă există firme care au încercat să speculeze situaţia actuală.

Mai exact, prim-ministrul vrea să fie controlată la sânge piaţa de energie din România.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut ca ANRE, Consiliul Concurenţei, dar şi alte autorităţi competente să demareze controale ample, în acest sens.

Principalul scop al acestor verificări este descoperirea eventualelor elemente speculative pe piața de energie din România, ca urmare a diferenței dintre prețul de producție și cel de distribuție.

În afirmaţiile sale, „Ținând cont de evoluția prețului la energie și de diferența dintre prețul mediu ponderat la producător și cel cu care se vinde energia pe piață, Consiliul Concurenței, împreună cu ANRE, cu toți cei care au responsabilități în domeniu, vă rog să verificați această evoluție a prețului.

Așa cum am putut să înțeleg din tot ceea ce însemna acest mecanism de producere și vânzare a energiei, piața zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare, or putem să vedem că a devenit chiar una consolidată de tranzacționare a energiei.

Vă rog să verificați dacă se produc elemente speculative în tot acest ansamblu”, a fost mesajul transmis miercuri, 3 august, de către premierul Nicolae Ciucă.

Urgenţă pe tema legilor siguranţei naţionale

În cadrul şedinţei de astăzi 3 august, un alt subiect important asupra căruia s-a aplecat şeful Guvernului a fost cel al legilor siguranţei naţionale.

Nicolae Ciucă vrea ca pachetul legilor siguranței naționale să ajungă pe masa Guvernului până la finalul lunii august.

În acest sens, el le-a cerut tuturor miniştilor cu atribuţii în domeniu să finalizeze pachetul de legi până la finalul lunii în curs.

„Pentru toare ministerele responsabile, până la finalul lunii august vreau să intrăm în Guvern și cu pachetul de legi pe apărare și siguranță națională”, a declarat Nicolae Ciucă.

 Alte proiecte de lege vor mai fi dezbătute în şedinţa de astăzi de la Palatul Victoria

În România, în şedinţa de Guvern de miercuri, 3 august, în atenția miniștrilor se află şi proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanțare a Spitalului Regional de Urgență Craiova, dintre România și Banca Europeană de Investiții.

Este vorba despre un spital nou, cu 807 paturi, spital care va trata pacienții critici și cazurile ce necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt.

În contextul contractului de finanțare, împrumutul cu BEI este în valoare de 368 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 73% din costul aferent realizării acestui spital. Diferența de 27% va fi asigurată de parte română de la bugetul de stat și din fonduri nerambursabile, transmite Rador.

În plus, tot în şedinţa de astăzi, Guvernul urmează să aprobe acordarea unor ajutoare de urgență în valoare de șase milioane de lei pentru persoanele și familiile afectate de inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite. În cazul în care în urma acestor intemperii există și persoane decedate, familiile acestora beneficiază de un ajutor suplimentar în valoare de 7.500 de lei.

Un alt proiect de lege ce se află pe agenda executivului vizează statutul cadrelor militare. Se definesc, printre altele, familia cadrului militar, modalitățile de accedere în cariera militară, dar și vârsta la care cadrele militare sunt scoase din registrele de evidență militară. Astfel, după 65 de ani acestea nu vor mai avea obligații militare.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online