Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care vizează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice din România

Foto: ziarul21.ro
124

Legea care stabileşte măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, a transmis Administraţia Prezidenţială. Noua lege vizează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice într-un sistem integrat şi reglementează condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate astfel.

Un nou sistem integrat de monitorizare a traficului rutier

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport.

În contextul legal, „Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere”, stipulează legea.

Concret, monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se realizează prin intermediul sistemelor de transport inteligente, parte integrantă din drum, într-un sistem integrat şi interoperabil.

Noi posturi pentru personal contractual din CSM

În plus, președintele Klaus Iohannis a semnat și decretul de promulgare a legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea unor posturi de personal contractual în schema Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a transmis, joi, Administraţia Prezidenţială.

Din punct de vedere al OUG, începând cu data de 1 octombrie, personalul CSM a fost suplimentat cu 165 de posturi de experţi jurişti, într-un compartiment distinct.

Suplimentarea de personal este cuprinsă în proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar”. Cei 165 de experţi activează în 19 instanţe din ţară, conform expunerii de motive a OUG care a fost aprobată pe 21 septembrie.

Schimbări privind regimul străinilor în România

În contextul promulgării, legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea articolului privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi completează acte normative privind regimul străinilor a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, a mai informat Administraţia Prezidenţială.

Din datele noii legislaţii, străinii care au intrat legal pe teritoriul României şi cărora le-a expirat permisul unic pot solicita unul nou, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, dacă încetarea raportului de muncă a fost înregistrată cu cel mult 18 luni înaintea datei de intrare în vigoare a prezentului act normativ.

Însă, aceste prevederi, nu se aplică străinilor pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări a emis decizia de returnare până la data intrării în vigoare a prezentei legi, stipulează OUG.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online