Președintele Scottish Mortgage se retrage în urma unei reorganizări

27

Fondul emblematic al lui Baillie Gifford, Scottish Mortgage Investment Trust a
a anunțat că președintele său demisionează, la doar câteva zile după o rară criză publică legată de guvernanța corporativă.

Fiona McBain, care a fost președinte al Scottish Mortgage listat la FTSE din 2017 și director din 2009, se va retrage după adunarea generală anuală din acest an, a declarat marți trustul. Ea va fi succedată de directorul senior independent al companiei, Justin Dowley.

Ieșirea lui McBain vine la mai puțin de o săptămână după ce Amar Bhidé, care a fost director neexecutiv al Scottish Mortgage din 2020, a lansat o critică cruntă a guvernanței corporative la trust, inclusiv cât timp McBain a fost președinte.

Codul de guvernanță corporativă din Marea Britanie recomandă o limită de nouă ani pentru președinții consiliilor de administrație, de la data la care a devenit neexecutiv. Scottish Mortgage a declarat că schimbările din consiliul de administrație au fost rezultatul “planificării succesiunii” dezvoltate în ultimele 12 luni.

Pariurile timpurii pe Tesla, Amazon și Alibaba au transformat Scottish Mortgage într-unul dintre cei mai inteligenți investitori în tehnologie din ultimul deceniu, alimentând o perioadă de randamente stelare.

Cu toate acestea, declinul acțiunilor tehnologice a afectat performanța sa exact în momentul în care James Anderson, forța motrice din spatele strategiei sale de investiții, a plecat. Prețul acțiunilor trustului a scăzut cu peste 30 de procente în ultimul an.

Scottish Mortgage a declarat marți că Bhidé “a părăsit acum consiliul de administrație și nu mai este director al companiei”. Bhidé a declarat săptămâna trecută pentru Financial Times că i s-a cerut să demisioneze în urma a ceea ce el a spus că a fost un dezacord cu privire la numirea noilor membri ai consiliului de administrație.

Bhidé, profesor de afaceri la Universitatea Tufts din Massachusetts, a declarat săptămâna trecută că au existat dezacorduri cu privire la criteriile pentru noii directori ai consiliului de administrație și a susținut că McBain “a depășit de mult punctul în care avea vreo independență”.

Pe măsură ce disputa a devenit publică, McBain a declarat săptămâna trecută că are “încredere deplină” că consiliul de administrație al Scottish Mortgage a oferit “o guvernanță și o supraveghere solide”.

Dowley a declarat marți: “Aș dori, de asemenea, să-i mulțumesc Fionei pentru cei 14 ani de servicii loiale și excepționale aduse companiei, în special în ultimii ani (și la cererea colegilor săi directori), oferind continuitate, reasigurare și conducere esențiale în timpul circumstanțelor extraordinare ale Covid-19.”

Ca parte a remanierii, profesoara Paola Subacchi, se va retrage, de asemenea, de la
consiliul de administrație al Scottish Mortgage în urma AGA, după nouă ani de activitate.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online