Prețurile caselor scad în toată Marea Britanie, iar agenții imobiliari sunt cei mai pesimiști din ultimii 14 ani

83

Prețurile caselor sunt în scădere în Marea Britanie, agenții imobiliari fiind cei mai pesimiști din 2009 și mai mult de două treimi dintre cele mai scumpe proprietăți se vând sub prețul cerut, potrivit unui sondaj publicat joi.

Royal Institution of Chartered Surveyors a declarat că balanța sa de preț al locuințelor, care măsoară diferența dintre procentul de inspectori care văd creșteri și scăderi ale prețurilor locuințelor, a scăzut la minus 48 în februarie de la minus 46 în ianuarie. Aceasta este cea mai mică cifră din aprilie 2009.

Organismul profesional a constatat, de asemenea, că 70% din proprietățile comercializate pentru 500.000 de lire sterline sau mai mult s-au vândut pentru mai puțin decât prețul cerut, o cifră care a scăzut la 60% pentru cele mai puțin costisitoare.

Tarrant Parsons, economist senior RICS, a declarat că “climatul de creditare mai strâns, cu o accesibilitate ipotecară întinsă care încă apasă puternic asupra activității” a fost responsabil pentru scăderea prețurilor.

El a adăugat că acestea au rămas “pe o traiectorie descendentă și este de așteptat să înregistreze noi scăderi cel puțin până în prima jumătate a anului”.

 

Datele Băncii Angliei din această lună au arătat că rata medie a dobânzii la creditele ipotecare noi a crescut la 3,9% în ianuarie, cea mai mare din 2010. Potențialii cumpărători au fost, de asemenea, afectați de inflație, care a scăzut de anul trecut, dar continuă să fie de două cifre.

Anchetatorii au declarat la sondajul RICS că se așteaptă ca prețurile locuințelor să scadă în următoarele trei luni, cu un sold net de minus 55, în mare parte neschimbat față de luna precedentă. De asemenea, ei au prognozat că prețurile se vor contracta în anul următor, dar scorul s-a îmbunătățit la minus 27 de la minus 40 în ianuarie.

Constatările susțin așteptările analiștilor cu privire la ipoteci mai scumpe, ceea ce ar duce la o lovitură semnificativă pentru piață.

Gabriella Dickens, economist la firma de consultanță Pantheon Macroeconomics, a declarat că prețurile locuințelor vor scădea probabil în următoarele luni până la aproximativ 8% sub vârful atins în august 2022. Martin Beck, consilier economic șef al EY Item Club, o casă de prognoză, a prezis o scădere mai mare de la vârf la bază, de 10-15%.

Cu mulți oameni care nu își pot permite un credit ipotecar sau un depozit, piața de închiriere a continuat să crească în februarie. Cererea chiriașilor a crescut la un sold net de 32, în timp ce așteptările privind prețul chiriei pentru următorul trimestru au rămas ridicate la 45.

Sondajul a arătat, de asemenea, unele semne timpurii de stabilizare pe piața vânzărilor, soldul de cereri de cumpărare noi crescând de la minus 45 la minus 29 de la o lună la alta. Acesta a fost cel mai lent ritm de scădere din iulie anul trecut, deși a indicat, de asemenea, al zecelea declin lunar consecutiv al cererii.

Indicele pentru vânzările convenite a fost în continuare negativ, la minus 26, dar așteptările privind vânzările pentru anul viitor s-au stabilizat în mare măsură, înregistrând un sold net de minus 8, comparativ cu minus 20 în ianuarie.

Inspectorii au continuat să raporteze o scădere a numărului de proprietăți care intră pe piață, lăsând stocul aproape de cel mai scăzut nivel de la începutul înregistrărilor în 1978.

Sam Rees, senior public affairs officer la RICS, a declarat că piața imobiliară are un rol “critic” în economia britanică și a subliniat necesitatea “de a stimula oferta prin construcții noi și conversii de proprietăți comerciale”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online