Prețurile la roșii și carne de porc din Spania au crescut de cererea externă, spune șeful Mercadona

46

Cel mai bogat șef de supermarket din Spania a declarat că un aflux de cumpărători din Europa și China a condus la creșterea prețului roșiilor și cărnii de porc spaniole – două componente vitale ale bucătăriei naționale – în timp ce el a încercat să explice inflația acută a prețurilor.

Juan Roig, proprietarul miliardar al Mercadona, și-a dedicat o mare parte din conferința de presă anuală inflației după un an în care creșterea prețurilor a diminuat puterea de cumpărare a consumatorilor globali și a fost numit un „capitalist nemilos” de către un ministru spaniol.

Roig a spus că războiul din Ucraina a lovit roșiile deoarece creșterea pe care a declanșat-o în prețul gazelor a determinat închiderea serelor de cultivare a tomatelor din nordul Europei, care au fost încălzite cu combustibil.

În schimb, cumpărătorii s-au îngrozit la cultivatorii spanioli alimentați cu energie solară, contribuind la creșterea prețurilor la tomate de la 1,39 EUR în ianuarie 2021 la 2,05 EUR pe kilogram astăzi. „Costul a crescut cu 66 de cenți. Am crescut prețurile cu 50 la sută”, a spus Roig, a cărui avere de peste 3 miliarde de euro îl face al patrulea cel mai bogat om din Spania.

„Așa că aveam două opțiuni: fie să cumpărăm roșii, fie să lăsăm clienții fără roșii. Și am crezut că este mai important să avem roșii la 2,05 EUR decât să nu avem roșii.”

Penuria de salate se diminuează în Marea Britanie – cel mai mare cumpărător de roșii spaniole anul trecut, după Germania – în urma întreruperii aprovizionării, cauzate de temperaturile neobișnuit de scăzute din sudul Spaniei, precum și de Brexit și de planificarea proastă a supermarketurilor.

În ceea ce privește carnea de porc, un produs sensibil într-o țară care își prețuiește jamónul iberic, Roig a spus că prețul a crescut din cauza cererii din China, care consideră Spania drept cel mai mare furnizor de carne, potrivit datelor Centrului de Comerț Internațional.

„Există un miliard de chinezi”, a spus el. „Cât au cerut? . . . Nu știu. Ce știu este că carnea de porc a costat 1,05 EUR (per kilogram în ianuarie 2021), iar acum costă 1,96 EUR.”

„Și dacă vrem cârnați și chorizo ​​și șuncă, ori creștem prețurile, ori nu avem. Asta încerc să transmit tuturor. Nu depinde de deciziile noastre personale. Depinde de cerere și ofertă.”

În timp ce Spania exportă cantități semnificative de carne de porc în China de câțiva ani, iar comerțul transfrontalier cu salate din Europa este bine stabilit, Roig a spus că „în acest an am observat mult mai multă influență” din partea cumpărătorilor internaționali.

El a adăugat: „Am avut tensiuni cu furnizorii cum nu am avut niciodată în viața noastră. Ne-am certat mult cu ei pentru că creșterile de preț sunt, ei bine, nu am experimentat niciodată așa ceva.”

El a subliniat că Mercadona, care deține o cotă de piață de 25% în Spania, face tot posibilul pentru a atenua inflația, menționând că a crescut prețurile cu o medie de 10% anul trecut, în timp ce costurile alimentelor au crescut cu 12%.

Compania a raportat o creștere cu 11% a vânzărilor în 2022, la 31 de miliarde de euro în Spania și Portugalia, iar profiturile nete au crescut cu 5%, până la 718 de milioane de euro. Dar a spus că marja de profit de 2,3% a fost la „unul dintre cele mai scăzute niveluri din istoria sa”.

Pe măsură ce nemulțumirea publicului față de creșterea prețurilor a crescut anul trecut, Ione Belarra, un ministru de stânga din partenerul junior al guvernului de coaliție al Spaniei, l-a numit pe Roig „capitalist nemilos”. Întrebat despre comentariu, el a spus: „Toată lumea are o părere. . . Le respect opiniile chiar dacă nu le împărtășesc.”

El nu a oferit o viziune optimistă asupra perspectivei prețurilor. „Ultimele două luni și jumătate de până acum au fost destul de dăunătoare pentru inflație”, a spus el, remarcând datele publicate marți care arată că inflația alimentară în Spania a atins 16,6% față de luna februarie. „Nu știm cum va funcționa lumea, nu știm când se va termina războiul din Ucraina. . . am dori să reducem prețurile.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online