Primarul Parisului Anne Hidalgo: „Creativitatea unui oraș nu depinde de mașini. Este secolul 20′

43

Într-o parte din nordul Parisului, cândva cunoscută pentru terminus de tren, dependenți de droguri și tabere de refugiați, Anne Hidalgo cercetează o serie de lucrări masive de construcții. În fața ei este un drum principal cu un ambuteiaj pe patru benzi.

„Toate acestea au fost haos”, spune primarul orașului. A fost? „OK, este!” Ea descrie artera aglomerată drept „hidioasă”.

Dar aici, în Porte de la Chapelle, ca și în alte părți din Paris, Hidalgo are un model radical. Ea vrea mai puține mașini, trotuare mai largi, mai mulți copaci. „Și bineînțeles, biciclete, pentru că fără biciclete nu aș fi eu!”

Primarul Parisului conduce unul dintre cele mai ambițioase eforturi din întreaga lume de a îndepărta oamenii de la mașini. Ea a îmbrățișat conceptul de „oraș de 15 minute”, reproiectând transportul, locuințele, locurile de muncă și spațiul public, astfel încât rezidenții să poată trăi fără navete lungi și poluante. Parisul este al doilea cel mai aglomerat oraș din Europa după Londra, potrivit companiei de analiză Inrix. Dar multe bulevarde au acum un filtru constant de bicicliști.

Parizienii cărora le plăcea să conducă prin oraș sunt revoltați. Aceștia îl acuză pe Hidalgo că face capitala mai puțin ușoară și mai puțin plăcută de locuit. Unii de pe rețelele de socializare folosesc hashtag-ul #SaccageParis — „Parisul jefuit” — pentru a eticheta fotografiile cu plantarea de copaci rătăciți și pistele pentru biciclete, precum și ceea ce văd ca gunoiul crescut pe străzi. Înrăutățind lucrurile, autobuzele din Paris, deși nu sunt responsabilitatea primarului, au fost afectate de lipsa de șoferi de la Covid-19.

Carlos Moreno, profesorul din spatele conceptului de oraș de 15 minute, leagă opoziția de oamenii bogați care nu doresc ca oamenii săraci să ocupe spațiul public. „Există puțin din asta”, spune Hidalgo. „(Dar și) sunt oameni conservatori, care nu sunt interesați de schimbare, pentru că trăiesc bine, au apartamente mari, au case la țară. Ei nu împărtășesc viața unui parizian din clasa de mijloc.”

Hidalgo s-a chinuit să-și vândă mesajul unui public mai larg: anul trecut, campania ei prezidențială a câștigat doar 1,75% din voturi, cel mai prost rezultat vreodată pentru un candidat al Partidului Socialist.

Dar lumea va avea în curând ocazia să-și judece schimbările. Parisul găzduiește Jocurile Olimpice din 2024. Acolo unde astăzi sunt lucrări rutiere, vor exista 60 km de piste pentru biciclete, permițând vizitatorilor să circule cu bicicleta la fiecare locație. Porte de la Chapelle va avea o nouă arenă de sport, cu o grădină pe acoperiș verde. Hidalgo vrea ca zona să fie „la fel de frumoasă ca Les Invalides” – o referire la monumentul parizian comandat de Ludovic al XIV-lea. „Oamenii locali merită frumusețe. . . Întotdeauna există oameni care spun: „Da, dar nu acum”. Și spun: „Nu, oamenii de aici se grăbesc”.

Mulți politicieni vorbesc despre schimbările climatice. Însă Hidalgo este unul dintre puținii la putere care le cere cetățenilor să accepte inconvenientele acțiunii climatice. Mai puține mașini sunt un exemplu. Un altul este aerul condiționat. Verile pariziene depășesc din ce în ce mai mult 40C, dar pentru a economisi energie, Satul Olimpic în care vor sta sportivii nu va avea aer condiționat. „De ce credem că avem nevoie de aer condiționat?” Tehnicile de proiectare sunt menite să garanteze că, chiar și în climatul din 2050, clădirile nu vor depăși 28C pentru mai mult de 160 de ore pe an. „Nu mă pot gândi doar la impactul asupra sportivilor timp de 15 zile. . . Nu poți răspunde la schimbările climatice fără să le ai mereu, mereu, mereu în minte.”

De asemenea, dorește ca sportivii ruși și belarusi să fie interziși de la Jocurile Olimpice. Asemenea poziții au pus-o pe cursul de coliziune cu Comitetul Olimpic Internațional. „Există presiune”, zâmbește Hidalgo. „Dar ei mă cunosc”.

Teoreticienii conspirației de extremă dreaptă au urmărit conceptul de oraș de 15 minute, susținând că ideea face parte dintr-un complot socialist de a controla lumea. Această viziune nu supraviețuiește contactului cu Hidalgo: poate fi o social-democrată, dar nu este un răufăcător al lui Bond. Ea este o figură ușoară, zâmbitoare, care uneori pare de altă lume.

„Am un vis, pentru că m-am născut în Andalucía (în sudul Spaniei), unde modul de viață este foarte diferit. Când eram mic, noi — copiii, bunicii, toată lumea — coboram în stradă cu scaunele noastre și ne jucam acolo. Pentru mine, acesta este ca un ideal.”

Vorbim în spaniolă, limba pe care o avem în comun. Hidalgo s-a mutat din Spania în Franța când era copil. A devenit inspector de muncă și viceprimar al Parisului înainte de a fi aleasă primar în 2014.

În anul următor, teroriștii au ucis peste 130 de oameni în atacurile coordonate de la Paris. A existat un aflux de refugiați din Siria. În 2016, ploile abundente au făcut ca Sena să-și spargă malurile. „Am petrecut șase ani gestionând crize”, spune ea. Fiecare a făcut-o să-și dorească „să meargă mai departe” în transformarea orașului.

Una dintre cele mai îndrăznețe acțiuni ale ei a fost în 2020, când a decis să închidă mașinilor Rue de Rivoli, o stradă importantă din inima Parisului, mărginită de magazine de înaltă modă, hoteluri de lux și muzee. „Toată echipa mea s-a uitat la mine, de genul, Ești supărat? Urmează alegeri.” Criticii spun că schimbarea a afectat afacerile. „Dar este o minciună.”

Populația Parisului a scăzut cu aproximativ 75.000 de oameni între 2014 și 2020. Exodul, care probabil să fi crescut în timpul pandemiei, nu pare semnul unui oraș înfloritor. Dar Hidalgo insistă că „Parisul nu se golește. . . Parisul era foarte dens. Dedensificăm orașul.”

Ea atribuie scăderea populației prețurilor proprietăților și ratelor de divorț. “În Paris . . . unul din două cupluri divorțează.” Ea îndeamnă oamenii să se gândească nu doar la orașul Paris de 2 milioane de oameni pe care îl conduce, ci și la „Grand Paris”, zona mai largă de 7 milioane care urmează să fie conectată printr-un proiect de metrou (întârziat). „Nu putem continua să construim în (orașul) Paris. Trebuie să ne deschidem frontierele.”

„Opoziția spune că oamenii pleacă pentru că nu își pot conduce mașina prin centrul orașului. Asta e o prostie. Ceea ce spun oamenii este că au nevoie de locuințe mai ieftine pentru a rămâne la Paris. . . Creativitatea unui oraș nu depinde de mașini. Este secolul al XX-lea. Suntem în 21.”

Scopul ei este de a crește proporția locuințelor sociale de la aproximativ 25% la 40% până în 2026. Aceasta va costa 200 de milioane de euro doar în acest an, inclusiv cumpărarea de foste blocuri de birouri și transformarea lor în locuințe.

Ea critică platforma de închiriere Airbnb, „care ne-a făcut să pierdem multe locuințe”. Va merge ea înainte cu un referendum promis pe Airbnb? „Deocamdată, nu, pentru că vin și Jocurile Olimpice.” Dar prezența sa la Paris „încă nu” este o chestiune soluționată.

Hidalgo conduce, de asemenea, o curățare a râului Sena, deși întârzierile înseamnă că acesta nu va fi deschis pentru înot până în 2025. Operațiunea implică conectarea canalizării la 35.000 de case din Grand Paris care anterior deversau apele uzate direct în râu și construirea unei noi infrastructuri. astfel încât principalele canalizări ale orașului să nu se varsă în Sena când sunt inundații. Hidalgo vrea să dea râului personalitate juridică, astfel încât să se poată lua măsuri legale împotriva celor care îl poluează.

Ea nu poate spune când străzile Parisului nu vor mai fi acoperite de lucrări, dar susține că Olimpiada a accelerat îmbunătățirile. „De aici până în 2025-2026 vor exista transformări destul de radicale în modul în care oamenii se deplasează (și în locuințe). Va exista un „înainte” și „după” vizibil.”

Criticii ei spun însă că străzile Parisului devin din ce în ce mai murdare. „Întotdeauna există o problemă de curățenie în Franța. (La Paris) comportamentul oamenilor trebuie încă să se îmbunătățească. Încă mai sunt oameni care le spun cobroașilor, curățătorilor stradali: „Îmi plătesc taxele, e treaba ta să-l ridici”.

O altă problemă sunt trotinetele electrice. Anul trecut, trei persoane au murit în accidente în care au fost implicate scutere și dispozitive similare. Hidalgo organizează un vot pe 2 aprilie pentru a stabili dacă companiile de închiriere de scutere, precum Lime, ar trebui interzise. “Suficient! Am vorbit mult cu operatorii de scutere. Am pus restricții. Dar am ajuns într-un punct în care nu este posibil.”

Organizarea unui vot este un contrar criticilor care spun că schimbările ei au fost prea de sus în jos. „Cred că oamenii vor (vota pentru interdicție), dar aș putea să mă înșel. 2 aprilie va fi un exercițiu democratic pe care nu l-am mai făcut până acum. Este primul și nu va fi ultimul. În fiecare an vom putea vota pentru ceva.”

Foc rapid

Despre șobolani în Paris Da, sunt șobolani. Oamenii de știință mi-au spus că șobolanii au puii mai mari: au mai mulți copii decât înainte, odată cu schimbările climatice. Și, de asemenea, oamenii mănâncă afară. Și inundațiile din 2016 când au ieșit multe (din canalizare) și le-a plăcut mai mult afară decât înăuntru.

De ce îi place drama plină de clișee a Netflix „Emily in Paris” Este amuzant. Oamenii au nevoie de ceva puțin ușor.

De ce nu va vinde stadionul de fotbal Parc des Princes lui Paris Saint-Germain, datorat de Qatar Orașul avea nevoie de bani. Dar când ne-au oferit 38 de milioane de euro, este o glumă, nu?

Subliniez experiența de precauție a Regatului Unit cu referendumurile. A beneficiat Parisul de Brexit? “Putin. Am fost întotdeauna comparați – nu atât de favorabil – cu Londra. . . Când (redactorul-șef Vogue) Anna Wintour vine să mă vadă, spunându-mi: „Aici este energia astăzi”, ei bine, mă simt ca (personajul fictiv Netflix) Emily la Paris!”

Cum explică Hidalgo eșecul campaniei ei prezidențiale? Nu dând vina pe mesajul ei sau prin exagerare. Ea îl acuză pe președintele Emmanuel Macron pentru remodelarea politicii franceze, așa că nu există o „dreaptă rezonabilă și stânga rezonabilă”, ci un centru împotriva populiștilor de stânga și de dreapta. „Știam că vor fi puține șanse să câștig.”

Ea se opune cu înverșunare reformelor de pensii ale lui Macron. „Macron a jucat foarte mult în campania lui de realegere pe „eu sau haosul”. Dar îl vom avea pe el și pe haos.”

Aliații lui Macron l-au acuzat pe Hidalgo de proasta gestionare financiară. „Au încercat să ne sugrume și nu au reușit.” Neputând strânge mai mulți bani de la guvernul central, ea a ridicat impozitul pe proprietate.

Schimbările lui Hidalgo au provocat destule controverse încât până și aliații se întreabă dacă poate câștiga realegerea pentru un al treilea mandat în 2026. Ea spune că nu a decis dacă va candida. Până în 2026, cu toată ambiția ei, Parisul aproape sigur nu va fi ajuns din urmă cu pistele de biciclete din Amsterdam, sau cu locuințele publice din Viena, sau nu va fi experimentat recul post-olimpic al Barcelonei. Dacă va deveni vreodată un oraș de 15 minute, probabil depinde la fel de mult de următorul primar, cât și de ea.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online