Procentul de 10% din compania minieră Jincguan este dorit de compania CATL

68

În prezent,  producătorul chinez de baterii pentru vehicule electrice Contemporary Amperex Technology (CATL) şi Zhejiang Huayou Cobalt sunt fiecare în negocieri pentru achiziţionarea unei participaţii de aproximativ 10%, evaluată la două miliarde dolari Hong Kong (257 milioane de dolari SUA), în compania minieră Jinchuan Group International Resources Co din China, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În acest sens, CATL vrea să-şi asigura furnizarea de materii prime pentru baterii, cum ar fi cobaltul, în condiţiile în care anul acesta preţurile au urcat foarte mult.

În contextul potenţialului acord, CATL a depus o ofertă pentru a cumpăra 9,9% din Jinchuan International şi îşi va asigura anual cel puţin 3.000 tone de cobalt, susţin sursele.

Oferta reprezintă o primă de aproximativ 40% faţă de preţul mediu al acţiunilor Jinchuan din ultima lună, de 1,14 dolari Hong Kong, şi evaluează compania la aproximativ 20,2 miliarde dolari Hong Kong.

Iniţial, sursele au explicat că CATL voia să cumpere o participaţie de aproape 20% şi cel puţin 6.000 tone de cobalt dar oferta a fost respinsă de Jinchuan International, divizia listată la Hong Kong companiei de stat Jinchuan Group, care are mine de cobalt în Congo (DRC).

Acţiunile Jinchuan International au urcat joi cu 90,5%, la 2 dolari Hong Kong (0,2569 dolari SUA), cel mai ridicat nivel din martie 2018.

În primul semestru din 2021, Jinchuan International a produs 1.447 tone de cobalt, precum şi 28.503 tone de cupru.

În primul semestru din 2021, CATL, listată la Bursa de la Shenzhen, a înregistrat un profit net de 4.480 miliarde de yuani (692 milioane de dolari), un avans de 131,34% faţă de perioada similară din 2020, pe fondul creşterii semnificative a cererii pentru vehicule electrice.

Astfel, veniturile au urcat cu 134,07%, la peste 44.070 miliarde de yuani.

În China, cea mai mare piaţă auto din lume, în primele şase luni din acest an livrările de automobile electrice şi hibride au crescut cu 201,5%, la peste 1,2 milioane de vehicule, echivalentul vânzărilor totale din 2019, arată datele CAAM.

Vânzările de automobile electrice şi hibride (EV) pe piaţa chineză ar urma să crească anual cu peste 40% în următorii cinci ani, a estimat recent Fu Bingfeng, vicepreşedinte executiv la Asociaţia Producătorilor Auto din China.

În planurile de viitor, la o conferinţă de presă a CAAM, Fu Bingfeng a indicat că Asociaţia se aşteaptă ca anul acesta să fie livrate 1,9 milioane de automobile electrice şi hibride, iar anul viitor 2,7 milioane.

În acest an, chiar dacă rivala sud-coreeană LG Chem şi concurentul nipon Panasonic domină pieţele din afara Chinei, conform datelor SNE, CATL are cea mai mare cotă de piaţă, de 31%, anul acesta.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online