Procesele fondului de hedging se adună împotriva LME la un an de la haosul de nichel

45

Acțiunile în justiție ale fondurilor de hedging se adună împotriva London Metal Exchange la un an de la decizia sa controversată de a anula tranzacțiile cu nichel, locul de desfășurare fiind acum confruntat cu pretenții legale de peste 500 de milioane de dolari.

Alte trei acțiuni în justiție au fost depuse de 10 fonduri speculative și o mică societate comercială în instanțele londoneze în această săptămână, adâncind criza pentru cea mai mare bursă de metale din lume.

LME se luptă pentru a-și reconstrui reputația după ce a suspendat și a anulat tranzacțiile cu nichel atunci când prețurile s-au triplat într-o singură zi cu un an în urmă, miercuri. Măsura fără precedent a venit după ce un pariu pe scăderea prețurilor s-a întors împotriva Tsingshan, cel mai mare producător de nichel din lume, când acestea au crescut vertiginos din cauza temerilor investitorilor privind sancțiunile impuse Rusiei.

Bursa face deja obiectul unei investigații de aplicare a legii de către cel mai important organism de supraveghere financiară din Marea Britanie din cauza deciziei de suspendare a tranzacțiilor, în timp ce comercianții spun că contractul său de referință pentru metalul industrial rămâne disfuncțional.

AQR Capital Management se numără printre reclamanții care urmăresc despăgubiri de 80 de milioane de lire sterline, potrivit companiei-mamă a bursei, Hong Kong Exchange and Clearing (HKEX), ceea ce ridică totalul pretențiilor cu care se confruntă LME la 567 de milioane de dolari.

Reclamanții dau în judecată pentru pierderile legate de decizia bursei de a șterge tranzacții cu nichel în valoare de aproape 4 miliarde de dolari, o măsură pe care LME susține că a fost necesară pentru a menține funcționarea ordonată a pieței. AQR, care include și DRW Commodities, Flow Traders, Capstone Investment Advisors și Winton Capital Management, susțin că anularea tranzacțiilor de către LME a fost o ingerință ilegală în drepturile lor.

Alte două cereri de despăgubire – de către un alt set de fonduri speculative, inclusiv Commodity Asset Management și Sunrise Capital Partners, precum și de către o mică societate comercială Double Eight – au fost depuse marți, deși nu este clar cât de mult urmăresc reclamanții pentru despăgubiri.

Noile revendicări vin la o săptămână după ce LME a devenit ținta primei investigații de aplicare a Autorității de Conduită Financiară, care ar putea duce la cenzură și amenzi pentru bursă.

Ele se adaugă la presiunea asupra LME, care a fost dat în judecată în cadrul unor cereri de revizuire judiciară de către fondul de acoperire Elliott Management și de către formatorul de piață Jane Street pentru un total de 476 de milioane de dolari. Cererea AQR provine de la un grup de cinci investitori cărora instanțele au respins anterior o cerere de divulgare a informațiilor împotriva LME și va fi efectiv suspendată până la rezultatul controlului judiciar.

Nichelul este o marfă vitală pentru fabricarea oțelului și pentru bateriile utilizate în mașinile electrice, ceea ce face ca o piață funcțională să fie importantă pentru producători, consumatori și comercianți pentru a se proteja împotriva prețurilor în mișcare și pentru a menține oferta și cererea în echilibru.

“Trebuie subliniat faptul că LME a acționat întotdeauna în interesul pieței în ansamblu”, a declarat HKEX într-o declarație referitoare la cazul AQR.

LME a declarat că dosarul AQR “se bazează pe o neînțelegere fundamentală a situației” și că “rămâne încrezător că se va apăra cu succes în fața cererilor formulate împotriva sa”. Aceasta a refuzat să comenteze cu privire la celelalte două cazuri.

LME plănuiește să redeschidă tranzacționarea orelor asiatice pentru nichel, care au fost închise de la criză, în puțin mai puțin de două săptămâni, în încercarea de a stimula lichiditatea după ce volumele de tranzacționare pe contractul său s-au prăbușit cu două treimi în acest an.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online