Producătorii armelor de foc resping orice responsabilitate pentru crimele din SUA

Foto: gazetadâmboviţei.ro
67
În Statele Unite ale Americii, principalii cinci producători de arme au câştigat peste 1 miliard de dolari americani în ultimii zece ani din vânzările de arme de asalt.
Anunțul a fost făcut de către reprezentanta democrată Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de supervizare a Camerei Inferioare a Congresului SUA.

În cadrul unei audiere desfășurată pe fondul atacurilor armate din SUACarolyn Maloney a precizat că armele semiautomate de tipul AR-15 sunt „arme extrem de letale concepute pentru a ucide soldaţi inamici pe câmpul de luptă”.

În avertizările sale, „Totuşi, industria (n.r. armelor) ne-a inundat cartierele, şcolile şi chiar bisericile şi sinagogile cu aceste arme mortale şi s-a îmbogăţit din asta”, a adăugat ea, enumerând profiturile înregistrate graţie unor „tactici de marketing periculoase, ce ţintesc insecuritatea tinerilor”.

În contextul financiar, Ruger (principalul producător de AR-15 din SUA) a câştigat peste 100 de milioane de dolari americani anul trecut, adică de două ori mai mult decât a câștigat în 2020, iar Daniel Defense şi-a triplat încasările de pe urma acestor arme între 2019 şi 2021.

Liderii Ruger și Daniel Defens au respins orice responsabilitate pentru crimele din SUA

În acest sens, Liderii Ruger și Daniel Defense au fost audiaţi prin videolink. Aceștia au denunţat atacurile recente din SUA, comise cu armele lor, dar au respins orice responsabilitate.

În opinia sa, „Răspunsul ţării noastre trebuie să aibă în vedere nu tipul de arme, ci tipul de persoane susceptibile să comită astfel de carnagii”, a declarat Marty Daniel, directorul general al Daniel Defense.

Concret, trebuie precizat că un model produs de această companie a fost folosit în atacul soldat cu 21 de morţi de la o şcoală din Texas, atac care a avut loc în luna mai a acestui an.

Astfel, „Sunt profund afectat de acest act îngrozitor comis de un individ răufăcător, dar mă tem că scopul acestei comisii este de a condamna peste 24 de milioane de puşti sportive aflate în circulaţie, care nu sunt implicate decât în 4% din omuciderile comise cu arme de foc în 2019”, a completat un responsabil de la Daniel Defense.

La rândul său, „Sunt obiecte lipsite de viaţă”, a punctat preşedintele Ruger, Christopher Killoy, care a scos în evidenţă cele 2.000 de locuri de muncă „bine plătite” de compania sa, principalul producător de puşti de asalt din Statele Unite ale Americii, relatează agenția de presă AFP.

Din punct de vedere al audierii de miercuri, aceasta a fost convocată în condiţiile în care Camera Reprezentanţilor din SUA urmează să voteze la sfârșitul acestei săptămâni interzicerea puştilor de asalt.

Politic însă, această lege este susţinută de către preşedintele americani Joe Biden, însă analiștii politici spun că va eșua ulterior în Senat, unde ar avea nevoie de sprijinul a zece republicani pentru a putea fi aprobată, în contextul în care republicanii sunt cunoscuţi ca fiind apărători ai dreptului americanilor de a deţine arme.

În SUA, în anul 1994, Congresul SUA a adoptat o lege care a interzis pentru zece ani puştile de asalt şi anumite încărcătoare de mare capacitate. Această lege a expirat însă în anul 2004, după care vânzările au luat avânt, în special în rândul tinerilor.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online