Producătorii auto, pariază pe soluții mai ecologice decât motoarele pe benzină

205

Bătălia pentru mașinile care funcționează pe bază de combustibil alternativ trece la o viteză superioară în acest an. Un număr record de modele noi alimentate cu baterii electrice urmează să fie lansate în următoarele luni, pe măsură ce producătorii pariază pe soluții mai ecologice decât motoarele pe benzină.

Dar doi dintre cei mai mari producători de automobile, Toyota și Hyundai, sunt încă conduși de convingerea că hidrogenul va deveni o sursă cheie de energie curată pentru viitor. Această obsesie pentru vehiculele cu pile de combustie cu hidrogen pare mai justificată acum decât a părut uneori în trecut.

Volatilitatea extremă a prețurilor la gazele naturale din ultimele luni și necesitatea de a găsi alternative pentru resursele rusești au reînnoit interesul pentru potențialul combustibilului pe bază de hidrogen. Vehiculele mari, cum ar fi camioanele, au nevoie de o alternativă la energia electrică pe baterii. Distanțele pe care le parcurg înseamnă că alternativele electrice necesită baterii grele.

În ceea ce privește autoturismele alimentate cu hidrogen, care sunt conduse de modelele Mirai de la Toyota și Nexo de la Hyundai, cifrele de vânzări sunt mici, reprezentând mai puțin de 0,1% din vânzările globale de autoturisme anul trecut. Vehiculele care funcționează cu baterii au reprezentat 10 %.

Dar pentru vehiculele comerciale alimentate cu hidrogen – autobuze și camioane – creșterea a fost mult mai puternică decât se aștepta. Camioanele Xcient de la Hyundai și-au extins rapid cota de piață începând de anul trecut, pe drumurile din Germania, Elveția, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. În acest an vor sosi livrări în SUA și Israel. În China, vânzările de vehicule cu pile de combustie pe bază de hidrogen, conduse de autobuze, aproape s-au triplat anul trecut.

Creșterea vânzărilor în China face o paralelă cu tendințele înregistrate la începutul vânzărilor de mașini electrice la sfârșitul anilor 2000. Pe măsură ce ponderea Chinei în vânzările globale de mașini electrice a crescut vertiginos – de la 26 % din cota de piață globală în 2015 la 57 % anul trecut – costurile infrastructurii de încărcare, ale bateriilor și ale prețurilor mașinilor au scăzut constant.

Există un motiv întemeiat pentru adoptarea vehiculelor alimentate cu hidrogen. Cele mai recente camioane Xcient și Mirai, de exemplu, pot parcurge mai mult de 800 km cu o singură încărcare. Ele pot fi încărcate în câteva minute. Prețurile sunt în scădere.

Cea mai mare schimbare este faptul că mașinile pot fi acum produse în masă. Primele modele erau asamblate manual, iar producția mai mare reduce costurile. La fel ca și bateriile din mașinile electrice, acumulatorul de hidrogen, inima unui sistem de alimentare cu pile de combustie care generează electricitate, este cea mai scumpă componentă a vehiculelor care le utilizează – costând peste 11.000 de dolari pe mașină la modelele anterioare. De atunci, această cheltuială a fost redusă odată cu creșterea volumelor.

Dar, în timp ce vehiculele par a fi un vis ecologic devenit realitate, emițând doar vapori de apă ca produs secundar, mai sunt încă multe de făcut pentru a face producția de combustibil pe bază de hidrogen mai ecologică și mai puțin costisitoare.

Aproximativ 95 % din tot combustibilul pe bază de hidrogen este generat din combustibili fosili, în principal gaz natural. În procesul de producție, aceasta produce monoxid de carbon și dioxid de carbon, ceea ce compensează reducerea emisiilor din țevile de eșapament ale mașinilor cu hidrogen.

În Asia, proporția combustibililor fosili în consumul total de energie este ridicată – 83% în China și 85% în Japonia și Coreea de Sud. Aceasta înseamnă că nici măcar mașinile electrice cu baterii din aceste țări nu sunt atât de ecologice pe cât se preconizează.

Acest lucru creează un stimulent pentru ca guvernele să investească în producția de hidrogen din surse mai puțin poluante. Subvențiile guvernamentale care plătesc nota de plată pentru dezvoltarea de noi tehnologii ar ajuta la eliminarea obstacolelor actuale în calea adoptării pe scară mai largă. Acest lucru ar putea accelera, de asemenea, trecerea la hidrogen în alte industrii, cum ar fi transportul maritim, avioanele și rețelele de gaze.

Între timp, subvențiile pentru achiziționarea de mașini pe bază de hidrogen și pentru infrastructură vor contribui la extinderea pieței. Beijingul, de exemplu, a lansat o campanie agresivă pentru mașini de închiriat și autobuze publice alimentate cu hidrogen. Autobuze și vehicule comerciale alimentate cu hidrogen fabricate la nivel local sunt deja pe drumuri. Țara are un obiectiv de vânzări de 1 milion de unități până în 2030.

Toyota și Hyundai au dezvoltat vehicule cu celule de combustibil încă din anii 1990 și au investiții de zeci de ani care trebuie recuperate. Marjele de exploatare ale duo-ului și profitul net pe mașină vândută rămân în urma celor ale colegilor care folosesc doar vehicule electrice.

Coincidența rară a nevoilor corporative și a politicii guvernamentale din acest an înseamnă oportunitatea de a accelera investițiile în vehiculele pe bază de hidrogen. Crearea unei piețe pentru mașinile cu combustibil pe bază de hidrogen va fi un bun început. Dar, pentru a le face o alternativă viabilă și durabilă la vehiculele pe benzină, accentul trebuie să se mute acum pe găsirea unor modalități mai ecologice de a produce combustibilul pe bază de hidrogen.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online