Quinn câștigă capital politic și financiar

39

Vestea că HSBC cumpără filiala britanică a Silicon Valley Bank a fost primită cu precauție de către investitori.

Nu e de mirare. Preluările de bănci în faliment, intermediate de guvern, au un nume rău în Marea Britanie. De vină este Gordon Brown, prim-ministrul care a forțat Lloyds să absoarbă HBOS – și miliarde de pierderi – în timpul crizei financiare.

Încă o dată, contextul este un faliment bancar american declanșat de o scădere a valorii titlurilor garantate cu ipoteci. În acest context, există din nou un risc de contagiune la nivelul sistemului financiar mai larg.

Dar, evaluată în mod izolat, achiziționarea de către HSBC a SVB UK este o altă afacere pentru un alt moment. Este puțin probabil să se întoarcă în mod spectaculos.

HSBC speră să obțină un câștig net din preluare.

SVB UK a funcționat în baza propriei sale licențe bancare locale, ceea ce implică o capitalizare adecvată. A investit în principal în active lichide pe termen scurt, în contrast cu poziția importantă a societății-mamă în obligațiuni garantate cu ipoteci.

Capitalul propriu tangibil estimat al SVB UK, de 1,4 miliarde de lire sterline, s-ar putea evapora în urma analizei contabile. Dar cifra în sine nu este mai mult decât o eroare de rotunjire pentru HSBC, o bancă cu un capital propriu total de aproximativ 200 de miliarde de dolari, conform S&P Capital IQ.

Preluarea a fost descrisă ca fiind “pe deplin competitivă” de către oficiali. Având în vedere că HSBC plătește o liră sterlină nominală, acest lucru înseamnă două lucruri. În primul rând, alte bănci trebuie să fi cerut garanții pe care HSBC nu le-a solicitat, deși este posibil ca relaxarea reglementărilor să facă parte din pachet. În al doilea rând, directorul executiv al HSBC, Noel Quinn, a fost dispus să încheie un acord înainte de deschiderea piețelor britanice luni. Haosul care a urmat mini-bugetul dezastruos al lui Liz Truss din toamna trecută i-a făcut pe politicieni să se teamă de vânzări de panică.

Quinn ar trebui, prin urmare, să pună în bancă un anumit capital politic, precum și tipul financiar. Banca sa axată pe Asia are nevoie de acest lucru într-un moment de tensiuni est – vest accentuate. El a salvat autoritățile britanice de la câteva rezultate incomode. Acestea nu trebuie să garanteze toate depozitele, așa cum au făcut omologii americani. Iar pentru ele, o bancă cunoscută, listată în Marea Britanie, este un salvator mai bun din punct de vedere optic decât banii din Orientul Mijlociu.

SVB UK, bancher pentru aproximativ 3.300 de start-up-uri tehnologice din Marea Britanie, se potrivește, de asemenea, confortabil în narațiunea de lungă durată a lui Quinn. Aceasta încadrează HSBC ca o bancă care hrănește antreprenorii și afacerile lor în cadrul silozurilor bancare comerciale și de retail.

Cu toate acestea, tranzacția nu poate imuniza piețele din Marea Britanie sau din alte părți împotriva contagiunii care ar putea proveni din SUA. Marile bănci americane sunt bine capitalizate. Vom afla în curând dacă același lucru este valabil și pentru numeroasele lor colege mai mici.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online