Raiffeisen încearcă să schimbe 400 de milioane de euro cu Sberbank în „schimb financiar de prizonieri”

63

Raiffeisen Bank încearcă să schimbe profituri în valoare de 400 de milioane de euro prinse în Rusia cu numerarul înghețat al Sberbank în Europa, într-un plan care subliniază eforturile creditorului austriac de a-și reduce expunerea pe piața rusă.

Acordul de schimb, prezentat la o reuniune a consiliului de administrație al Raiffeisen de săptămâna trecută, presupune ca Sberbank să primească ruble de la filiala rusă a lui Raiffeisen, cărora le este interzisă ieșirea din țară din cauza controalelor de capital impuse de Kremlin, potrivit a trei persoane direct implicate în discuții.

Ca parte a așa-numitului „proiect Red Bird”, Raiffeisen va prelua, la rândul său, o grămadă de numerar moștenită sancționată deținută de filiala europeană a Sberbank.

„Considerați asta echivalentul financiar al schimbului de prizonieri din războiul rece”, a spus una dintre persoanele implicate în structurarea înțelegerii.

Este posibil ca soluția creativă să ridice susținerea politicienilor și factorilor de decizie din Occident, deoarece ar însemna să se permită Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, deținută de Kremlin, să obțină o parte din banii europeni înghețați înapoi. Orice înțelegere ar necesita aprobarea autorităților de reglementare din Washington, Bruxelles și Moscova.

O persoană apropiată Sberbank a avertizat că finalizarea tranzacției va fi dificilă din cauza complexității în obținerea permisiunii de la autoritățile din SUA și UE.

„Ei transferă numerar. . . către o entitate sancționată”, a spus el.

Schimbarea este o „considerație teoretică”, a spus un purtător de cuvânt al Raiffeisen. Banca austriacă „investiga mai multe opțiuni” despre cum să-și reducă expunerea în Rusia, subliniind că orice măsuri vor fi elaborate pentru a se conforma cerințelor de sancțiuni.

Raiffeisen a personificat dilema cu care se confruntă multe grupuri străine cu operațiuni rusești de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin anul trecut. Instituția din Viena este cel mai mare creditor occidental din Rusia după active, obținând profituri record acolo anul trecut.

Conform planului, rublele vor fi transferate de la filiala rusă a lui Raiffeisen la Sberbank din Moscova. În schimb, euro dintr-o sumă echivalentă aflați în conturile escrow aparținând fostei brațe europene a Sberbank – care este în curs de lichidare – ar fi transferați către Raiffeisen din Viena.

Niciun ban nu ar trece granițele, nici valută străină trimisă în Rusia și, prin urmare, nicio reglementare a sancțiunilor nu ar fi încălcată, au insistat oamenii – chiar dacă este interzis să faci afaceri cu Sberbank în Europa.

Propunerea de schimb Raiffeisen a fost raportată pentru prima dată de revista Falter din Austria.

Consilierii care lucrează la plan, elaborat de Ithuba Capital, o firmă de consultanță fondată de Willi Hemetsberger, fostul șef de piețe al UniCredit, cred că ar putea fi un șablon pentru alte companii occidentale care încearcă să părăsească Rusia. Ithuba a refuzat să comenteze.

La sfârșitul anului trecut, Kremlinul a impus reguli stricte întreprinderilor occidentale care încă operează pe teritoriul său, făcându-le imposibil să-și vândă subsidiarele fără permisiunea și interzicând repatrierea profiturilor anumitor sectoare critice din țară.

Directorii Raiffeisen și-au exprimat disconfortul față de poziția în care se află. Dar alți lideri de afaceri occidentali au fost mai puțin echivoci. Directorul executiv al Philip Morris a declarat luna trecută pentru Financial Times că „preferă să-și țină” afacerea din Rusia în afara datoriilor față de acționarii săi decât să o vândă ieftin din cauza presiunii morale exercitate de politicieni.

Sberbank nu a comentat tranzacția.

Afacerile europene ale băncii ruse au fost într-un proces de lichidare în ultimele luni, iar acum și-a vândut cea mai mare parte din portofoliul de credite către rivalii europeni.

Numerarul și alte active câștigate din astfel de vânzări și din încetarea altor operațiuni comerciale sunt prinse într-un holding cu sediul în Viena, în valoare de până la 400 de milioane de euro.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online