Regatul Unit chiar devine „Valea Morții” pentru tehnologia globală?

75

Șeful Activision Blizzard, aflat în plin mod de campanie în sprijinul vânzării de 75 de miliarde de dolari a grupului de jocuri către Microsoft, a remarcat luna trecută ambițiile prim-ministrului britanic Rishi Sunak de a deveni un hub tehnologic european și a glumit:

„Dacă astfel de tranzacții nu pot ajunge. , nu vor fi Silicon Valley, vor fi Death Valley.”

A fost, de asemenea, puțin ciudat. Acordul, pe fondul îngrijorării că deținerea francizei de succes Call of Duty ar putea atenua concurența dintre consola Xbox a Microsoft și rivali precum PlayStation de la Sony, este înfundată în probleme antitrust din întreaga lume. Comisia Federală pentru Comerț a dat în judecată blocarea tranzacției în decembrie. Comisia Europeană examinează acordul și potențialele remedii oferite de Microsoft, înainte de o decizie așteptată în aprilie.

De ce Autoritatea pentru Concurență și Piețe a atras furia lui Bobby Kotick?

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie a concluzionat provizoriu în februarie că, după o investigație aprofundată, acordul ar putea însemna prețuri mai mari și mai puține opțiuni pentru cei 45 de milioane de jucători din Marea Britanie. Giganții tehnologiei trebuie să convingă organul de pază că soluțiile comportamentale, cum ar fi acordurile de licențiere cu rivalii săi, pot atenua îngrijorările, înainte de o decizie finală luna viitoare.

Kotick nu greșește că Marea Britanie a devenit un loc mai greu pentru a face tranzacții. Noile reguli de verificare a securității naționale sunt folosite într-un mod mai extins și mai puțin previzibil decât s-a promis sau s-a sperat. În ceea ce privește antitrust, CMA a preluat controlul asupra tranzacțiilor mari, globale, care ar fi fost judecate anterior în Europa. Companiile și consilierii încearcă să citească frunzele de ceai de reglementare pe baza unui istoric limitat de caz. Și tendința este clară: Linklaters estimează că proporția de tranzacții interzise, ​​anulate sau anulate după investigațiile CMA din a doua fază din ultimii ani la dublu față de 2014 până în 2017.

Acesta este parțial un fenomen global, în special în tehnologie. Noul șef al CMA, Sarah Cardell, a vorbit recent despre schimbarea sa, după ce o pereche de rapoarte din Marea Britanie din 2019 au constatat o „subaplicare istorică” în analizarea platformelor digitale. O concentrare globală mai mare asupra domeniilor mai puțin bătute, cum ar fi preocupările dinamice sau potențiale privind concurența viitoare, și asupra tranzacțiilor verticale între companii care cumpără sau se vând între ele, cum ar fi Microsoft, înseamnă luarea deciziilor mai puțin previzibile și mai puțină consecvență a rezultatelor între diferitele autorități de reglementare .

O problemă pentru Microsoft și Activision este reputatul scepticism al CMA față de tipurile de remedii comportamentale pe care companiile le oferă ca atenuare. Discursul recent al lui Cardell părea o încercare de a contracara criticile conform cărora autoritatea de reglementare din Marea Britanie nu a indicat întotdeauna ce face și de ce. Dar ea a susținut că aceste angajamente pot deveni ineficiente pe măsură ce piețele evoluează și pot fi „foarte dificil” de monitorizat. În orice caz, spune Stephen Whitfield de la Travers Smith, acest lucru „a întărit mesajul că Regatul Unit are un mod diferit de a gândi despre remediile comportamentale față de Europa”.

Un altul este că autoritatea de reglementare din Marea Britanie are, probabil, mai multe posibilități de a acționa ca Grim Reaper pentru Big Tech, chiar și atunci când colegii săi ar dori să joace călăul. Dealmakers americani (care nu au încredere în orice alt sistem decât al lor) pot învinge autoritățile de reglementare în instanță. În sistemul administrativ al Regatului Unit, decizia revine CMA cu recursuri prin control judiciar hotărât pe echitatea procesului, mai degrabă decât pe fondul complet al cazului. (Quid pro quo, susțin tipurile de reglementare din Regatul Unit, este o investigație extinsă și obiectivă, care include o evaluare independentă în a doua etapă.)

Numărul tot mai mare de start-up-uri tehnologice din Marea Britanie, care, în general, doresc o oarecare protecție împotriva tehnologiei mari, rezervându-și în același timp dreptul dat de Dumnezeu de a le vinde, ar putea să nu fie de acord cu evaluarea Kotick. După neliniște considerabilă din ultimii ani, în special după ce autoritatea de reglementare a blocat în 2021 fuziunea a două start-up-uri de finanțare participativă în acțiuni din Regatul Unit, Seedrs și Crowdcube, organismul pentru start-up-uri britanice Coadec a salutat perspectiva noii unități de piețe digitale a CMA, cândva văzută ca un amenințare pentru sector. Speranța este că poate echilibra mai bine preocupările legate de promovarea inovării și de limitare a operatorilor.

Valea Morții pentru unii? Poate.

Însă opinia de la Silicon Roundabout pare să fie că principala problemă cu ambițiile tehnologice ale guvernului este că acestea sunt politice ușoare, nu grele de aplicare.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online