Republicanii îndeamnă Casa Albă să restrângă cooperarea nucleară Rusia-China

34

Principalii republicani îndeamnă Casa Albă să restrângă cooperarea nucleară dintre Rusia și China, în urma unor rapoarte conform cărora compania de stat de energie nucleară a Moscovei furnizează uraniu foarte îmbogățit Beijingului.

Într-o scrisoare trimisă joi consilierului american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, președinții comisiilor armate, afaceri externe și informații ale Camerei și-au exprimat îngrijorarea că Rosatom din Rusia furnizează uraniu pentru reactoarele chineze de generare rapidă.

Aceste instalații sunt folosite pentru a produce plutoniu care ar putea ajuta China să-și crească stocul de focoase nucleare.

„Cerem administrației să vadă această cooperare așa cum este, o amenințare directă la adresa securității SUA și mai multe dovezi că Rusia și China lucrează în tandem împotriva Statelor Unite”, se spune în scrisoarea lui Mike Rogers, Michael. McCaul și Michael Turner.

„Administrația ar trebui să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a opri cooperarea periculoasă a Rosatom și a RPC”, a adăugat acesta.

Luna trecută, administrația Biden a sancționat trei filiale Rosatom, spunând că acestea fac parte din efortul mai larg al Moscovei de a folosi resursele de energie nucleară pentru a exercita presiuni politice și economice asupra clienților săi la nivel global.

Se pare că conglomeratul de energie nucleară civilă de stat furnizează, de asemenea, industria de armament a Rusiei, contribuind la alimentarea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Parlamentarii au lăudat măsurile inițiale de sancțiuni, dar au îndemnat Casa Albă să aplice sancțiuni suplimentare și controale la export pentru a reduce activitățile lui Rosatom. Consiliul Național de Securitate al SUA nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

„Rolul esențial al lui Rosatom în a ajuta armata rusă să ocolească regimul internațional de sancțiuni și sprijinul său pentru construirea nucleară strategică a Chinei sunt amenințări la adresa securității naționale a SUA”, a declarat McCaul pentru Financial Times. „A trecut mult timp să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a opri aceste acțiuni distructive.”

John Plumb, secretarul adjunct al apărării pentru politica spațială, a declarat săptămâna trecută comitetului pentru serviciile armate că cooperarea nucleară dintre Rusia și China este „foarte tulburătoare”.

„Nu se poate ocoli faptul că reactoarele de reproducere sunt plutoniu, iar plutoniul este pentru arme”, a spus el. „Departamentul este îngrijorat și, desigur, se potrivește și îngrijorările noastre cu privire la extinderea sporită a forțelor sale nucleare de către China, deoarece aveți nevoie de mai mult plutoniu pentru mai multe arme”.

Oficialii militari americani au avertizat în mod repetat despre ambițiile Chinei privind armele nucleare, spunând că și-a accelerat expansiunea nucleară în ultimii ani. Potrivit celui mai recent raport al Pentagonului către Congres privind armata chineză, Beijingul a dezvoltat 400 de focoase nucleare și este pe cale să-și extindă arsenalul la 1.500 de arme până la jumătatea deceniului următor.

Raportul a evidențiat, de asemenea, importanța plutoniului de calitate pentru arme pentru programul nuclear al Chinei și a avertizat în mod special despre reactoarele de generare rapidă a Chinei.

China a respins preocupările Washingtonului și a insistat că și-a îndeplinit obligațiile de neproliferare.

Preocupările cu privire la cooperarea nucleară chino-rusă apar într-un moment deja dificil în relațiile dintre Washington și Beijing, în special după vizita președintelui Parlamentului de atunci, Nancy Pelosi, în Taiwan, anul trecut, și doborarea unui presupus balon spion chinezesc de către SUA în Februarie.

Anthony Ruggiero, un fost oficial al NSC care a lucrat pe probleme de proliferare și este acum la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a declarat că orice efort de a restrânge activitățile lui Rosatom va necesita o cooperare semnificativă cu aliații și partenerii SUA.

„Nu există o soluție ușoară. Va necesita o scufundare profundă în activitățile actuale ale Rosatom, lucrând cu aliații noștri pentru a înțelege care sunt furnizorii alternativi.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online