Rezerva Federală se pregătește pentru o decizie crucială privind creșterea ratelor, pe fondul turbulențelor din sectorul bancar

59

Rezerva Federală a SUA va lua miercuri o decizie crucială dacă va continua campania de înăsprire monetară sau va întrerupe creșterea ratelor dobânzilor în fața celor mai grave turbulențe bancare de la criza financiară din 2008.

Decizia privind rata de dobândă va fi anunțată miercuri la ora 14:00, ora estului, după încheierea reuniunii de două zile a Comitetului federal pentru piața monetară deschisă, după care Jay Powell va ține conferința de presă.

Într-un semn de cât de mult a modificat calculul Fed preluarea de către guvern a două bănci falimentare, factorii de decizie politică dezbat dacă să crească ratele cu un sfert de punct sau să nu le crească deloc. La începutul lunii, Powell lansase ideea ca Fed să accelereze ritmul de creștere a ratelor înapoi la o creștere de jumătate de punct.

Decizia privind rata va fi însoțită de un set revizuit de proiecții privind calea de urmat pentru politica monetară până în 2025, precum și de previziuni privind creșterea economică, șomajul și inflația.

Banca centrală a SUA a publicat ultima dată estimările oficialilor în decembrie, când majoritatea au crezut că rata fondurilor federale va atinge un maxim de 5 la sută până la 5,25 la sută. În prezent, aceasta se situează între 4,50 și 4,75 la sută, după o revenire la creșteri mai tradiționale de un sfert de punct în februarie, după luni de creșteri mai mari.

O altă mișcare de un sfert de punct miercuri ar ridica rata fondurilor la un nou interval țintă de 4,75 la sută până la 5 la sută.

Dezbaterea cu privire la următoarea mișcare a Fed vine în contextul în care oficialii se confruntă cu o incertitudine acută cu privire la perspectivele economice după implozia Silicon Valley Bank și Signature Bank la începutul acestei luni.

În încercarea de a opri contagiunea între creditorii de dimensiuni medii, banca centrală – alături de Trezorerie și de Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor – a intervenit agresiv, garantând depozitele celor două bănci falimentare. De asemenea, Fed a lansat o facilitate de urgență pentru a ajuta creditorii la scară mai largă.

Marți, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că autoritățile sunt pregătite să ia măsuri suplimentare pentru a consolida sistemul financiar, dacă este necesar, inclusiv extinderea garanțiilor guvernamentale la mai mulți creditori mici.

Comentariile ei au urmat unui anunț făcut duminică de Fed și de alte cinci bănci centrale importante, care au anunțat că vor acționa pentru a îmbunătăți accesul la lichiditățile în dolari americani după preluarea forțată a Credit Suisse de către UBS, intermediată de oficialii elvețieni la sfârșitul săptămânii trecute.

Ceea ce complică decizia Fed este lipsa de claritate cu privire la faptul dacă autoritățile globale au făcut suficient pentru a salva sistemul bancar de la o nouă contagiune și cu privire la cât de grav va fi șocul economic provocat de retragerea creditorilor de dimensiuni medii.

Cei care sunt în favoarea unei pauze susțin că banca centrală ar putea destabiliza și mai mult o situație deja instabilă dacă ar continua cu o altă creștere a ratei și că viitoarea criză a creditelor ar putea însemna o recesiune mai profundă în viitor.

Cu toate acestea, susținătorii unor noi creșteri ale ratei spun că, în prezent, condițiile economice nu justifică o pauză, mai ales în urma datelor solide privind piața muncii și inflația publicate de la ședința de politică monetară din februarie.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online