Rishi Sunak promite că va „întări” Marea Britanie împotriva amenințărilor din partea Rusiei și Chinei

40

Rishi Sunak s-a angajat să „fortifice” Marea Britanie împotriva amenințărilor tot mai mari din partea Rusiei și Chinei, în timp ce a dezvăluit un spor de 5 miliarde de lire sterline pentru cheltuielile militare, într-o actualizare a politicii externe și de apărare a Regatului Unit.

Finanțarea suplimentară, repartizată pe doi ani, va fi folosită pentru a reface stocurile de muniție epuizate de războiul din Ucraina și pentru a moderniza programul de submarine nucleare al Regatului Unit.

Premierul a declarat duminică că își va propune, de asemenea, „ambiția” de a crește cheltuielile britanice pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut, de la 2% în prezent, ca parte a unei eforturi mai ample de a stimula finanțarea NATO. Orice creștere nu va intra în vigoare decât după o revizuire a cheltuielilor pentru apărare din Regatul Unit în 2025.

„Evaluarea integrată” actualizată a guvernului, care conturează apărarea și politica externă a Regatului Unit, va fi prezentată luni parlamentului de către secretarul de externe James Cleverly.

Vine în timp ce Sunak călătorește la San Diego pentru a discuta despre următoarea etapă a așa-numitului pact de apărare Aukus care implică SUA, Marea Britanie și Australia, care încearcă să contracareze puterea militară în creștere a Chinei.

Sunak se va întâlni cu președintele american Joe Biden și cu prim-ministrul australian Anthony Albanese pentru a dezvălui mai multe detalii despre pactul, care urmărește să furnizeze Canberra submarine cu propulsie nucleară pentru a face față influenței tot mai mari a Chinei în Indo-Pacific.

„Pe măsură ce lumea devine mai volatilă. . . Marea Britanie trebuie să fie pregătită să ne susțină”, a spus Sunak. „Marea Britanie va rămâne un important contributor la NATO și un partener internațional de încredere, susținând valorile noastre din Ucraina până în Marea Chinei de Sud.”

Revizuirea integrată actualizată a fost ordonată de fostul premier Liz Truss în timpul scurtului său mandat ca prim-ministru în toamna anului trecut, deoarece prima versiune a fost publicată înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Suplimentarul de 5 miliarde de lire sterline pentru Ministerul Apărării este sub ceea ce secretarul apărării Ben Wallace a căutat să compenseze pentru inflația ridicată, care a erodat puterea de cumpărare a bugetului militar anual de 54 de miliarde de lire sterline.

Cu toate acestea, urmează o creștere de 24 de miliarde de lire sterline a cheltuielilor pentru apărare, răspândită pe patru ani și finalizată în 2020. Sunak a spus că suma suplimentară de 5 miliarde de lire sterline ar duce cheltuielile britanice pentru apărare la 2,25% din PIB până în 2025.

Ministerul Apărării a spus că Wallace este „încântat” de soluționare.

Din cele 5 miliarde de lire sterline, 3 miliarde de lire sterline vor fi investite în apărarea nucleară și pentru a livra programul de investiții de mai multe miliarde de dolari al Aukus, care se așteaptă să culmineze cu dezvoltarea unui submarin cu propulsie nucleară de ultimă generație, bazat pe un design britanic.

Din restul, 1,9 miliarde de lire sterline vor fi folosite pentru a consolida stocurile de muniții epuizate de războiul din Ucraina și pentru a „investi în reziliența industriei de muniții din Marea Britanie”.

Războiul din Ucraina a scos la iveală lipsa stocurilor de arme pentru toți aliații occidentali ai Kievului.

„Multe dintre stocurile noastre de arme trebuiau reaprovizionate chiar înainte de războiul din Ucraina”, a spus Ed Arnold, cercetător la Royal United Services, un think-tank din Londra. „Trebuie să urce mult.”

Ca răspuns la ceea ce Sunak a spus că a fost o „provocare care definește epocile” pusă de China, Marea Britanie lansează diverse inițiative, inclusiv investiții mai mari în formarea în limba mandarină pentru funcționarii publici, un accent mai mare pe asigurarea accesului britanic la minerale rare și o sumă suplimentară de lire sterline. 20 de milioane de finanțare pentru BBC World Service.

De asemenea, Marea Britanie urmează să interzică TikTok, aplicația chineză de socializare, de pe dispozitivele guvernamentale britanice, urmând exemplul instituțiilor din SUA și UE, potrivit unor persoane din interiorul Whitehall.

Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că există „procese robuste în vigoare pentru a se asigura că dispozitivele IT guvernamentale sunt sigure”.

TikTok a spus că așteaptă detalii despre orice preocupări specifice pe care guvernul Regatului Unit le-a avut, dar că va fi „dezamăgit” de o interdicție. Acesta a adăugat că „deciziile similare în altă parte s-au bazat pe temeri deplasate și aparent conduse de o geopolitică mai largă”.

Sunak a descris China drept „cea mai mare amenințare de stat la adresa securității noastre economice”.

Dar Sir Iain Duncan Smith, un fost lider conservator și lider de șoim chinez, a descris revizuirea integrată actualizată drept o „ocazie irosită de a chema China”.

Sunak a spus că discuțiile privind ridicarea cheltuielilor Marii Britanii pentru apărare la 2,5% din PIB vor începe la o întâlnire a aliaților NATO din această vară în Lituania.

El a adăugat că discuțiile fac parte dintr-un impuls pentru țările membre NATO de a considera ținta actuală a alianței de a cheltui 2% din PIB pentru apărare mai degrabă un „podeu” decât un „plafon”.

Prim-miniștrii succesivi au spus că doresc să mărească cheltuielile pentru apărare de la invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv Truss, care s-a angajat să le crească la 3% din PIB până în 2030.

Reportaj suplimentar de Cristina Criddle

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online