RMT suspendă 2 zile de grevă la operatorii de trenuri săptămâna viitoare

32

RMT a suspendat două zile de greve la operatorii de trenuri din Marea Britanie săptămâna viitoare, sporind speranțele că cel mai mare sindicat din industrie va pune capăt disputei sale de lungă durată pe căile ferate.

Sindicatul a declarat miercuri că va anula grevele planificate pentru 30 martie și 1 aprilie după ce Rail Delivery Group, care reprezintă operatorii de trenuri, a prezentat o nouă propunere de salarizare și reformă.

Într-o declarație, a declarat că intenționează să poarte “discuții suplimentare cu RDG în vederea asigurării unei noi oferte privind salariile, securitatea muncii și condițiile de muncă”. RDG a salutat mișcarea și a declarat că cele două părți “se concentrează acum în comun pentru a lucra în mod constructiv la o soluționare a acestei dispute”.

Un executiv din industria feroviară a declarat că discuțiile cu șefii sindicatului au fost constructive și au durat până târziu în seara zilei de marți, adăugând că au fost făcute suficiente progrese până miercuri după-amiază pentru ca sindicatul să anuleze grevele.

Decizia este cel mai recent semn că liderii RMT sunt dispuși să lucreze pentru a pune capăt unei serii de dispute pe căile ferate care au început vara trecută.

La începutul acestei săptămâni, membrii săi de la Network Rail au votat pentru a accepta o ofertă salarială îmbunătățită de 9% pe doi ani, cu mai mult pentru personalul cu salarii mai mici, legată de o modernizare semnificativă a practicilor de lucru.

În urmă cu șase săptămâni, comitetul executiv al sindicatului a respins o ofertă salarială anterioară de 9% din partea proprietarului de infrastructură Network Rail. De asemenea, a respins o ofertă similară din partea companiilor de exploatare a trenurilor. La momentul respectiv, RMT a răspuns solicitând creșteri salariale “necondiționate” și s-a angajat să rebalotăm membrii pentru a-și extinde mandatul de grevă.

RDG a declarat că o înțelegere cu RMT ar “însemna că putem face ceea ce ne-am dorit întotdeauna să facem – să le oferim oamenilor noștri o creștere salarială și să contribuim la asigurarea viitorului pe termen lung al căii ferate”.

Guvernul, care controlează corzile pungii unei industrii care este acum, de fapt, renaționalizată, a declarat: “Acest lucru marchează un pas pozitiv și ne aduce mai aproape de rezolvarea acestei dispute”.

Dar RMT a avertizat că disputa cu operatorii de trenuri “rămâne în vigoare” și a promis să continue pregătirile pentru a rebalota membrii pentru un nou mandat atunci când acesta se va termina în luna mai.

Un acord cu RMT ar pune capăt unei serii de greve de lungă durată, dar pasagerii se confruntă în continuare cu posibile perturbări ale rețelei din partea Aslef, sindicatul șoferilor.

Aslef a purtat discuții neconcludente cu RDG la începutul acestei săptămâni, parte a seriei de discuții regulate din ultimele luni, dar nu a anunțat alte date de grevă.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online