România a exportat 4 milioane de tone de grâu din recolta anului agricol trecut

75

România este cel mai mare exportator din Est și din Uniunea Europeană. Despre acest lucru, analistul expert în comerțul cu cereale al Clubului Fermierilor Români, Cezar Gheorghe  a vorbit despre România și exporturile de cereale.

Astfel, Institutul Național de Statistică (INS) a informat că România a exportat 4 milioane de tone de grâu din recolta anului agricol trecut, reușind să se claseze pe primul loc în clasamentul exportatorilor de grâu din zona Mării Negre și din Uniunea Europeană.

Pe acest fond, părerea lui Cezar Gheorghe, analistul expert în comerțul cu cereale al Clubului Fermierilor Români, este aceia că România este ”o țară eminamente agrară, care exportă pentru că are surplus”.

În calculele sale, ”Din 11,3 milioane de tone de grâu, noi folosim intern circa 3,3 milioane de tone. Ce să facem cu restul? Îl exportăm. Până la sfârşitul lunii decembrie, România exportase 4 milioane de tone de grâu şi România se plasa pe primul loc în ceea ce priveşte vânzările prin GASC în bazinul Mării Negre. Cu alte cuvinte, România conduce în acest moment clasamentul cu 1,62 milioane de tone vândute în Egipt şi este pentru prima oară când conducem haita – Rusia, Ucraina, România – în această destinaţie. Ne ajută că suntem pe primul loc, pentru că arătăm că suntem o forţă şi trebuie să înţelegem că poziţia geostrategică a României reprezintă ceva”, a spus analistul la ZF Agropower.

Prețuri istorice la cereale

Concret, în anul 2021, România a avut o producție record de cereale – aproape 34 milioane de tone, după cum arată datele publice – și a avut, de asemenea, și prețuri istorice pentru comercializarea acestora.

În contextul economico-financiar, exporturile în creștere au determinat România să fie țara cu aproape o treime din exporturile de grâu ale Uniunii Europene, urmată de Franța, care a vândut puțin peste 3 milioane până la finalul anului 2021, așa cum arată datele Comisiei Europene.

În aetimările sale, „Suntem pe primul loc la vânzările Uniunii Europene de grâu, pentru că la ora aceasta cu cele 4 milioane de tone exportate am depăşit şi Franţa, care a avut de suferit din cauza faptului că, deşi a avut peste 35 de milioane de tone grâu, din cauza ploilor, calitatea a scăzut şi au avut cam 30% grâu de panificaţie şi 70% grâu de furaj”, a explicat Cezar Gheorghe.

Comparativ, cu toate că această performanță este cea mai bună a României din ultimii ani, datele arată că sunt șanse să se depășească exporturile din anii agricoli 2018-2019 și 2019-2020. În anii respectivi, România a exportat producții record de grâu – 10,1 și 10,3 milioane de tone.

Aşadar, „România a devenit importantă, foarte vizibilă şi evocată în toate rapoartele caselor de analiză. E adevărat, încercăm şi noi să punem România pe hartă, pentru că are o putere pe care alţii nu o au. Porturile ruseşti şi ucraineene nu se apropie de potenţialul portului Constanţa. Noi avem printre cele mai moderne terminale din Europa şi cel mai rapid terminal din Europa (Comvex – n.red.), care poate încărca efectiv o navă de 60.000 de tone în mai puţin de 24 de ore, iar acest lucru contează”, a mai spus Cezar Gheorghe.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online