România a preluat Preşedinţia Comitetului de Securitate al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Foto: osce
131

În prezent, România a preluat mandatul de președinte al OSCE la solicitarea actualei Preşedinţii-în-Exerciţiu, Macedoniei de Nord.

În contextul exercitării acestui mandat, România va sprijini realizarea obiectivelor organizaţiei în domeniile combaterii traficului de persoane, managementului frontierelor şi combaterii terorismului.

În acest sens, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a salutat momentul.

În afirmaţiile sale, “Asumarea de către ţara noastră a acestui mandat relevă, o dată în plus, contribuţia României la respectarea valorilor şi principiilor fundamentale ale OSCE, în asigurarea securităţii şi cooperării în Europa, aspect deosebit de important inclusiv în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial.

Totodată, acest mandat reprezintă o recunoaştere a profilului activ al României în cadrul OSCE privind susţinerea rolului, valorilor şi principiilor fundamentale ale organizaţiei în asigurarea păcii, securităţii şi cooperării în Europa”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

În contextul atribuţiilor, în Comitetul de Securitate al OSCE se include, printre altele, discutarea aspectelor non-militare şi politice de securitate, inclusiv implementarea angajamentelor în materie asumate de către statele participante la OSCE;

-abordarea unor teme multisectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate;

-susţinerea pregătirilor pentru organizarea Conferinţei Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE (“Annual Security Review Conference” – ASRC);

-discutarea unor recomandări adresate Consiliului Permanent al OSCE privind programul de lucru, inclusiv a acţiunilor de punere în practică şi urmărire a recomandărilor formulate cu prilejul unor reuniuni relevante.

În contextul exercitării acestui mandat, România va sprijini realizarea obiectivelor organizaţiei în domeniile combaterii traficului de persoane, managementului frontierelor şi combaterii terorismului.

Astfel, în cooperare cu Preşedinţia-în-exerciţiu a OSCE, deţinută în 2023 de Macedonia de Nord, România va acorda o atenţie sporită îndeplinirii angajamentelor asumate de toate statele participante şi va facilita consolidarea eforturilor internaţionale pentru combaterea ameninţărilor transnaţionale de securitate. România a mai deţinut Preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE în 2015 şi 2016.

Sursa: Digi24.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online