Rusia modifică taxele pe petrol pentru a capta o parte mai mare a tranzacțiilor peste limita de preț

47

Rusia revizuiește modul în care sunt impozitate companiile petroliere, cu scopul de a spori veniturile statului prin captarea unei cote mai mari din vânzările de țiței, care depășesc adesea limita de preț impusă de G7 pentru exporturile țării.

Din aprilie, Kremlinul va trece la un indicator legat de Brent, referința internațională pe țiței, pentru calcularea taxelor pe exporturile de petrol, o mișcare pe care se așteaptă să genereze un venit anual suplimentar de 600 de miliarde de lei (8 miliarde de dolari) prin reducerea „reducerii” pieței la Rusia. ulei.

Reformele planificate, dezvăluite pentru prima dată de președintele Vladimir Putin la sfârșitul lunii trecute, reflectă obscuritatea tot mai mare a pieței petroliere ruse sub sancțiuni și rivalitatea dintre Kremlin și producătorii de petrol cu ​​privire la potențialele venituri suplimentare din vânzări.

Disputa a îndreptat atenția asupra prețului petrolului rusesc și asupra faptului că reperele internaționale pe care Kremlinul i-a folosit ca bază pentru impozitare au ținut pasul cu schimbările recente ale pieței.

După ce țările G7 au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru exporturile Rusiei în decembrie, majoritatea cantităților de petrol rusești au depășit plafonul în acea lună, potrivit datelor vamale citate de un grup de academicieni într-un studiu recent privind petrolul rusesc și văzute de către Timpuri financiare. Datele vamale indiene sugerează, de asemenea, că rafinăriile din țară plătesc prețuri mai mari.

Uralii, principalul grad de export al Rusiei, s-a vândut cu până la 40 de dolari pe baril sub Brent, în mare parte pentru că UE a interzis importurile pe mare.

Puterile occidentale au salutat reducerile ca dovadă că abordarea lor față de sancțiuni funcționează. Dar datele vamale sugerează că producătorii ruși de petrol au reușit să asigure prețuri mai mari pentru cel puțin unele dintre exporturile lor.

Anomaliile de preț au implicații asupra taxelor de la Moscova. Prețul mediu post-embargo pentru toate amestecurile de țiței rusești exportate în decembrie a fost de aproape 74 de dolari pe baril, potrivit datelor vamale. Aceasta este cu doar 10 USD sub prețurile Brent pentru aceeași perioadă și cu mult peste plafonul de 60 USD.

Dar prețul din Urali cotat de agenția de prețuri Argus, care este principalul punct de referință al Rusiei pentru calcularea taxelor, a fost în medie de doar 43 de dolari în aceeași lună.

Argus spune că discrepanța se datorează faptului că prețul plătit de țări precum India include costurile de transport și de asigurare. Acestea au crescut pe măsură ce Rusia a redirecționat volumele care au fost expediate în principal din Marea Baltică în Europa, în timp ce sancțiunile occidentale au restricționat accesul la tancuri.

Un alt indice, introdus de agenția de prețuri Platts în ianuarie, arată că prețul țițeiului rusesc livrat pe coasta de vest a Indiei este cu 16-20 USD peste evaluările sale obișnuite din Urali. În timp ce costurile de transport sunt incluse, prețul mai mare reflectă mai mult o cerere crescută din India, potrivit Joel Hanley, șeful S&P Global Commodity Insights.

Imaginea este tulburată și mai mult de eforturile Rusiei de a ascunde datele sensibile, deoarece sancțiunile occidentale vizează economia sa. Analiștii s-au străduit să reconcilieze decalajul dintre prețurile raportate și cifrele vamale.

„Lucrăm cu date din sectorul petrolului de peste 20 de ani. Privind reducerile de la Urals-to-Brent, am început să ne gândim: cum pot obține agențiile de prețuri cotațiile acum?” a declarat Elina Ribakova, economist șef adjunct la Institutul de Finanțe Internaționale, coautor al lucrării bazate pe date vamale.

Cu toate acestea, Argus a spus că nu a „întâmpinat dificultăți în obținerea de informații fiabile de piață privind țițeiul rusesc”.

Companiile petroliere ruse sunt probabil mulțumite de discrepanța prețurilor, având în vedere avantajele fiscale, au spus analiștii.

Serghei Vakulenko, care și-a renunțat la slujba de șef al strategiei pentru filiala petrolieră a monopolului de stat al gazelor Gazprom, când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie, a declarat că stimulentele pentru exportatorii de petrol s-au schimbat.

„În trecut, au vrut să arate că vând la un preț mare pentru a-și impresiona acționarii internaționali și pentru a-și menține fericiți deținătorii de datorii”, a spus Vakulenko, acum membru senior la Carnegie Endowment for International Peace. „Acum nu au pe cine să impresioneze.”

La fel ca alți analiști, Vakulenko consideră că companiile rusești își exportă o mare parte din petrolul lor prin comercianți afiliați, stocând plățile de transport pe conturile lor în afara Rusiei.

Dar el a spus că guvernul nu a fost „orb” și că acum ajunge din urmă după ce Putin a cerut în ianuarie ca oficialii „să se uite la această reducere, astfel încât să nu creeze probleme bugetare”.

Reducerea maximă a Urals pentru Brent în cadrul noului sistem de taxe va fi de 34 de dolari pe baril, înainte de a se reduce la 25 de dolari în iulie.

Alți oficiali de la Moscova au ajuns la aceeași concluzie: banca centrală a declarat luna trecută că va reflecta întreaga gamă a prețurilor petrolului rusesc în previziunile sale, în timp ce ministerul energiei folosește un nou tracker bazat pe datele vamale și mărfurilor din țară, precum și pe Argus. .

„Acest lucru va urmări costul real al vânzării”, a spus ministrul energiei Nikolay Shulginov luna aceasta, adăugând că Moscova „ar putea introduce propriul său punct de referință pentru prețul petrolului rusesc în acest an”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online