Sam Bankman-Fried ar fi luat 2,2 miliarde de dolari de la entitățile FTX

37

Mai mult de 2 miliarde de dolari au fost transferați către Sam Bankman-Fried de la entitățile FTX, potrivit documentelor depuse la tribunalul de faliment de către noua conducere a bursei de criptomonede miercuri seara.

Potrivit unui comunicat de presă care descrie declarațiile financiare depuse la tribunalul de faliment din Delaware, Bankman-Fried și cinci membri ai cercului său apropiat au transferat în total 3,2 miliarde de dolari în conturile lor personale sub formă de “plăți și împrumuturi”, fondurile provenind în principal de la Alameda Research, un fond de acoperire pentru tranzacționarea criptografică afiliat la FTX.

John Ray, noul director executiv al FTX numit la momentul depunerii declarațiilor de faliment în temeiul capitolului 11 în noiembrie, a încercat să identifice locația criptomonedelor și a altor active care pot fi returnate în cele din urmă milioanelor de clienți FTX ale căror conturi au fost înghețate de la prăbușirea sa.

Bankman-Fried se confruntă cu o duzină de acuzații federale legate de prăbușirea FTX, acuzându-l de fraudă cu valori mobiliare și de jefuirea platformei pentru câștig personal. Conducerea FTX a declarat miercuri că cifra de 3,2 miliarde de dolari nu a inclus 240 de milioane de dolari pentru “proprietăți de lux în Bahamas”, “donații politice și caritabile” și “transferuri substanțiale” către filiale. Documentele depuse au arătat că Bankman-Fried a primit 2,2 miliarde de dolari.

Un avocat al lui Bankman-Fried nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

 

Trei persoane din interiorul FTX care au pledat vinovate și care cooperează cu procurorii – Nishad Singh, Gary Wang și Caroline Ellison – au fost transferate în total peste 800 de milioane de dolari, potrivit FTX. Ellison, fosta șefă a Alameda, a primit doar 6 milioane de dolari. Ea le-a spus procurorilor, atunci când a pledat vinovată pentru modificări de fraudă, că din 2019 până în 2022 Alameda a avut acces la “o linie de credit nelimitată pe FTX.com”.

FTX a declarat că investighează posibilele modalități de a recupera transferurile către Bankman-Fried și foștii săi colegi, dar că “suma și momentul eventualelor recuperări monetare nu pot fi prezise în acest moment”.

Alți doi foști directori ai FTX, Ryan Salame și John Samuel Trabucco, ar fi primit împreună peste 100 de milioane de dolari.

La un moment dat, FTX a fost evaluată la 40 de miliarde de dolari, Bankman-Fried fiind efectiv imaginea industriei criptografice. El a pledat nevinovat la acuzațiile federale și este reținut la casa părinților săi din California până la un proces care va începe în octombrie.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online