Santander plănuiește să returneze acționarilor jumătate din profituri

47

Banca Santander plănuiește să plătească jumătate din profiturile sale investitorilor în următorii trei ani, în timp ce banca spaniolă încearcă să stimuleze prețul acțiunilor care a rămas în urma rivalilor europeni.

Creditorul a anunțat marți o nouă strategie pe trei ani, la doar două luni de la preluarea mandatului directorului general Hector Grisi. Santander își propune să obțină o rentabilitate a capitalului propriu tangibil de 15-17% și să își crească baza de clienți la nivel mondial la 200 de milioane, de la 160 de milioane.

“Astăzi am prezentat planurile noastre de a intra într-o nouă fază de creștere profitabilă, construind o bancă digitală cu sucursale, alimentată de rețeaua Santander”, a declarat președintele executiv Ana Botín.

Băncile europene care culeg roadele dobânzilor mai mari și-au majorat randamentele acționarilor în încercarea de a zdruncina prețurile acțiunilor, care au rămas în urma rivalilor din SUA de la criza financiară globală.

Acțiunile Santander au crescut cu 14 la sută în ultimii trei ani

În contextul comparativ cu o creștere de 55 la sută pentru indicele Euro Stoxx Banks. Performanța acțiunilor creditorului spaniol a fost afectată de mișcările de schimb valutar, în special de o deteriorare a realului în Brazilia, unde banca are o afacere importantă.

Anul trecut, Santander a obținut o rentabilitate de 13,4% din capitalul propriu tangibil și plănuiește să returneze acționarilor 3,8 miliarde de euro – jumătate prin dividende și jumătate prin răscumpărări – ceea ce echivalează cu 40% din profituri.

Santander a fost stimulat de creșterea ratelor dobânzilor în ultimul an, deoarece beneficiază de nivelurile mai mici pe care le plătește clienților pentru produsele de economisire, în comparație cu comisioanele mai mari pe care le generează pentru creditele ipotecare și alte împrumuturi.

Banca și-a consolidat în mod constant rezervele de capital în ultimii ani, ajungând la o rată de 12 la sută a capitalului de bază de nivel 1, o măsură atent urmărită a rezistenței bilanțului.

Deoarece nu mai trebuie să pună deoparte atât de mult pentru a crește această rezervă, a primit aprobarea autorităților de reglementare pentru a-și crește randamentele acționarilor.

Santander plănuiește să returneze 921 de milioane de euro printr-un program de răscumpărare și să-și majoreze dividendul în numerar, care va fi cu 18% mai mare pentru 2022, la 11,78 euro pe acțiune.

În centrul strategiei băncii se află îmbunătățirea eficienței și lansarea de noi produse la nivel global, spre deosebire de concentrarea pe piețe individuale.

În timp ce intenționează să adauge încă 40 de milioane de clienți în următorii trei ani, intenționează, de asemenea, să crească numărul de produse și servicii pe care le vinde acestora.

“Ne concentrăm pe executarea planului nostru, pe oferirea celei mai bune experiențe pentru clienți și pe a deveni cea mai profitabilă bancă în fiecare dintre zonele noastre geografice”, a declarat Grisi, care a condus anterior afacerile mexicane și nord-americane ale Santander.

Banca intenționează să își îmbunătățească rata de eficiență, o măsură a capacității sale de a genera venituri din cheltuielile sale, de la 45,8% la 42% până în 2025.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online