Scad acțiunile europene și asiatice, după avertismentul lui Jay Powell privind ratele dobânzilor

70

În ziua de miercuri, acțiunile europene și asiatice au scăzut, deoarece un avertisment din partea Rezervei Federale, care a avertizat că este pregătită să revină la creșteri mai mari ale ratelor dobânzilor pentru a combate inflația, a cântărit puternic pe piețe.

La deschidere, Stoxx 600 din întreaga regiune a scăzut cu 0.2 la sută, FTSE 100 din Londra a scăzut cu 0.3 la sută, iar Cac 40 din Paris a pierdut 0.1 la sută.

Mișcările au urmat căderilor grele pentru multe dintre cele mai mari piețe din Asia. Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,4 la sută, iar Kospi din Coreea de Sud a pierdut 1,4 la sută.

Scăderile au avut loc după ce Jay Powell, președintele Rezervei Federale, a declarat la o audiere a Congresului din Washington că banca centrală a SUA ar putea fi nevoită să crească ratele dobânzilor mai agresiv dacă economia și inflația nu se răcesc.

Datele publicate succesiv în februarie, cum ar fi inflația prețurilor de consum, au arătat o economie în ghearele unei inflații lipicioase, în ciuda unei campanii de un an de zile de majorare a ratelor dobânzilor. Powell este programat să vorbească din nou miercuri, în fața comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanților.

Randamentele obligațiunilor au crescut și acțiunile au scăzut peste noapte pe Wall Street, deoarece investitorii au început să se aștepte ca Fed să crească ratele cu o jumătate de punct procentual la următoarea întâlnire, în loc de un sfert de punct procentual, așa cum se aștepta anterior.

Emmanuel Cau, șeful strategiei de acțiuni europene la Barclays, a declarat că discursul lui Powell a fost “în mare măsură” cauza scăderii acțiunilor. “Ne-am întors la punctul de plecare, unde comunicarea Rezervei Federale forțează piețele să reevalueze prețurile. Piața are acum nevoie de niște date “proaste”, deoarece, dacă se ajunge la mai multe care indică o economie fierbinte, va trebui să pună preț pe o majorare de 50 de puncte de bază.”

Investitorii vor urmări cu atenție publicarea vineri a datelor privind salariații non-agricoli și șomajul din SUA.

Randamentul titlurilor de Trezorerie americane pe doi ani, care sunt mai sensibile la politica monetară, a crescut cu 0,04 puncte procentuale la 5,05%. Marți, randamentul pe doi ani a crescut peste 5% pentru prima dată din 2007.

Randamentul obligațiunilor americane cu scadența la 10 ani a crescut cu 0,02 puncte procentuale, ajungând la 3,99 la sută. Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a crescut cu 0,01 puncte procentuale, ajungând la 2,7 la sută.

Contractele futures ale acțiunilor americane au crescut ușor miercuri, atât blue-chip S & P 500, cât și Nasdaq, care este puternic tehnologic, au crescut cu 0.1 la sută. Marți, S & P a pierdut 1.53 la sută, cea mai mare pierdere zilnică din ultimele două săptămâni.

Indicele dolarului, care măsoară dolarul față de un coș de șase monede similare, a crescut miercuri cu 0,1%, ajungând la cel mai ridicat punct de la începutul lunii decembrie.

În ceea ce privește mărfurile, petrolul Brent a scăzut cu 0,4% la 83 de dolari pe baril, în timp ce echivalentul american West Texas Intermediate a scăzut cu 0,5% la 77,2 dolari pe baril.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online