Se schimbă sistemul de compensare a facturilor la energie

234

Liderul UDMR Kelemen Hunor a făcut câteva precizări în ceea ce privește sistemul de compensare a facturilor la energie. Respectiv, în coaliția de guvernământ s-a stabilit că de la 1 ianuarie 2023 s-ar schimba sistemul de compensare, care nu va afecta consumatorul final, casnic sau non-casnic.

Kelemen Hunor a afirmat, marţi, 8 noiembrie, la Europa FM, că urmează să se ia o decizie la nivelul coaliției de guvernământ într-o săptămână sau două în ceea ce privește sistemul de compensare a facturilor.

În afirmaţiile sale, „Trebuie să găsim o soluţie. Există una în ceea ce priveşte preţurile şi compensarea acestor preţuri este una bună, dar complicată din punct de vedere tehnic şi cu toţii suntem de acord că trebuie păstrat sistemul prin care protejăm consumatorii casnici şi măcar o parte dintre consumatorii non-casnici. Discutăm de o corecţie şi e adevărat că, pentru gustul meu, discuţia e cam lungă, trebuie să luăm o decizie. La un moment dat cu toţii am fost de acord că trebuie să ne întoarcem la o piaţă reglementată”, a declarat Kelemen Hunor.

În viziunea liderului UDMR, acesta consideră o variantă mai viabilă compensarea la producător, nu la furnizor pe fiecare factură, care este mult mai simplă.

Astfel, „De la 1 ianuarie, încercăm să punem acest nou calcul de compensare, până atunci va merge actualul sistem din OUG. Este important să luăm decizia cât mai repede, pentru că toată lumea trebuie să se pregătească şi are nevoie de două-trei săptămâni pentru acest sistem nou de compensare. Eu aş prefera ca, într-o săptămână-două, să există o decizie şi atunci putem modifica ordonanța din Parlament sau dacă este cazul, mai dăm o ordonanţă care introduce acest nou sistem”, a spus oficialul.

De la 1 ianuarie se schimbă sistemul de compensare

În contextul acestei schimbări, Kelemen Hunor a subliniat că discuţia în coaliţie a stabilit că de la 1 ianuarie 2023 s-ar schimba sistemul de compensare, care nu va afecta consumatorul final, casnic sau non-casnic.

Astfel, „Nu va fi nicio problemă la nivel de consumator final, problema va fi la compensare, între furnizor şi Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, între statul român şi producător dacă noi reuşim să înaintăm această variantă. Şi mai există o problemă. Nimeni nu era pregătit pentru un astfel de scenariu în toată Europa şi fiecare încearcă să se adapteze şi caută o soluţie. România aşteaptă permanent ce spune CE, dar, din când în când, eu cred că trebuie să faci pasul repede, fiindcă CE lucrează mai lent, acolo trebuie să găseşti un consens dacă vrei să introduci un sistem la nivel european şi nu cred că se poate unul, pentru că sunt state diferite, cu sisteme energetice diferite.”, a explicat preşedintele UDMR.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online